Zsuzsanna

A kopasz énekesnő személyesen látogat Budapestre

2017.09.06. 09:19

Programkereső

Ő nem Ionescu abszurd drámájának fiktív hőse, hanem maga a valóság: a dudán, ütőhangszereken is kiválóan játszó Mercedes Peón persze a maga nemében hihetetlen.

A szeptember 23-án a Müpában fellépő Mercédes Peón nevéhez hűen kirobbanó energiával bír, amit az is igazol, hogy mindenféle klisé és médiafelhajtás nélkül is óriási népszerűségre tudott szert tenni.

Ő nem szépeleg: vállaltan feminista, szókimondó, és szégyentelenül tárja elénk eklektikus,  gall népzenei hagyományokból táplálkozó, poliritmikus zenéjét. Mercedes Peón - bár tradicionális gyökerekből táplálkozik -, bátran használ elektronikát, az eredmény pedig egy minden szempontból magával ragadó élmény. Zenéjében ott lapul mindaz az örökség, amit vidéki nagyszüleitől hoz, és amit a tizenöt évig tartó népzenegyűjtés során felhalmozott, mégis, az általa képviselt hangzás a lehető legmodernebb. Nem csoda, hogy mára a spanyol világzene kultikus alakjaként tartják számon. A Müpába szeptemberben megjelenő, Deixaas című lemezével érkezik, amely két másik - énekes, szempleres, ütős - „boszorkával” karöltve röpít magával.