Márk

Ismét Budapesten lüktet a világzene szívcsakrája

2017.09.19. 15:57

Programkereső

Második alkalommal rendezik meg október 6-tól 8-ig az Akvárium Klubban a Budapest Ritmót, a világzene legnagyobb magyarországi seregszemléjét.

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös eseményének idei apropója az is, hogy

harminc évvel ezelőtt született meg a műfaj elnevezése, a world music kifejezés,

ami azóta is sok vita tárgyát képezi. Ebből az alkalomból a fesztivál mintegy harminc ország fellépőit vonultatja fel, akik között meglepő találkozások is létrejönnek. Lajkó Félix ezúttal egy lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a Volosival zenél együtt, a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band összeállásával a délszláv tamburazene találkozik a klezmerrel, Miczura "Mitsou" Mónika, az Ando Drom egykori énekesnője a tunéziai Jawharral lép fel közösen, Harcsa Veronika a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép fel a Budapest Ritmón.

Közép- és Kelet-Európa ismert előadói mellett Dél-Amerika és Afrika aktuális világzenei sztárjai is zenélnek a fesztivál új helyszínén, az Akvárium Klubban. Lesz felszabadult camp, izraeli etno-pop, Radiohead és Nirvana údon (arab lanton) Shefita előadásában, az Authentic Light Orchestra fúziós folk-jazzes örmény alapokkal és kortárs hatásokkal érkezik, a zimbabwei Mokoomba pedig - amely az idei Szigeten is sikert aratott - rapből, skából, soukousból, afro-kubai dallamokból és tonga hagyományból alkot örömzenét. A három nap alatt 24 koncertet tartanak és dj-szettekkel is várják az érdeklődőket.

Mokoomba
Mokoomba
Fotó: Eric van Nieuwland

A Budapest Ritmo feltörekvő zenekarok számára is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra a szakma és a közönség előtt: október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a nemzetközi zsűri által kiválasztott produkciók. A fesztivál keretében konferenciát is rendeznek október 5-6-án: a témák között szerepel a turnészervezés Közép-Kelet-Európába és a tengerentúlra, a világzenei piac kulcsszereplői, az ügynökök szerepe és kiválasztása, a zenei oktatás változásai, valamint a balkáni együttesek promotálása.