Zita, Mariann

Világkörüli zenei utazás zsidó dallamok mentén

2017.09.22. 11:03

Programkereső

Ennek megtételére vállalkozik a Jáger Bandi vezette Jazzrael zenekar Malek Andreával, Szőke Nikolettával és Gerendás Péterrel közösen az izraeli kultúrát középpontba állító CAFé Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül, október 9-én az Uránia Dísztermében.

A zongorista-zeneszerző Jáger Bandit sokan a latin jazz egyik hiteles magyar tolmácsolójaként ismerik. Bő tíz éve hívta életre Jazzrael nevű formációját, mely nem a kubai vagy brazil ritmusok bűvöletében muzsikál:

a szefárd dallamokat, közel-keleti, izraeli dalokat a jazz harmóniáival ötvözi.

Közismert énekeket értelmeznek újra, céljuk a tradicionális zenei folklór egyedi interpretálása. Az együttest országosan elismert jazz-zenészek alkotják: Kalmár Panni énekel, Jáger Bandi zongorázik, Balogh Roland gitározik, Csejtei Ákos szaxofonozik, Hárs Viktor nagybőgőzik, Lakatos Pecek András pedig dobol. Hozzájuk olyan vendégművészek csatlakoznak ezen az estén, mint Malek Andrea és Szőke Nikoletta énekesek, valamint Gerendás Péter gitáros. 

A Híres zsidó dallamok a világ körül című jubileumi koncertsorozat egyszerű, mégis szokatlan koncepcióra épül: egy estén át a zsidó zenekultúra legkülönbözőbb személyiségei előtt tisztelegnek – George Gershwintől Michel Legrand-ig és Karády Katalinig, Pat Methenytől G. Dénes Györgyig.

Avishai Cohen, Ofra Haza, Yaron Herman vagy Pat Metheny nagy hatással voltak rám”

–árulta el Jáger Bandi egy interjúban. „Világsztárok és zsidó származásúak, akik sikerrel ötvözték az izraeli zenét és a jazzt. A Jazzrael is erre törekszik". 

Felkeletettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét a Port.hu felületén!