Jazz/World

30 éves a Téka zenekar

2006.09.18. 00:00
Ajánlom
A Téka zenekar harminc évvel ezelőtt, a táncházmozgalom szárnyán emelkedett fel, és azóta is a népi kultúra megőrzése és terjesztése jelenti művészi elhivatottságát. Valamennyi tagja népzenét gyűjt és tanít, táborokat szervez, illetve népzenei kiadványok megjelenésében segédkezik.

Eleve sokat mond maga a „Téka” név is: falitékának a parasztházak tisztaszobájában álló faliszekrényt nevezik, ahol lakói a legfontosabb kincseiket őrzik.

A Téka zenekar Kelet-Európa magyar anyanyelvű részének falusi muzsikáját játszva zsibongó falusi hangulatot varázsol a koncerttermekbe, olyan letisztult hangzással, amelyre egyaránt jellemző az elmélyült stílusismeret, a magas szintű hangszeres tudás és a kristálytiszta intonáció és dallamtagolás. A zenekar tagjai: Vizeli Balázs (hegedű), Lányi György (kontra, bőrduda, kobza), Tárnoki Beatrix (ének, kobza), Havasréti Pál (bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob).

Jubileumi koncertjük Őskelet című albumukra épül, amelynek számos közreműködője közül jelen lesz Kerényi Róbert (furulya, kavál), Szokolay „Dongó” Balázs (szaxofon, duda, furulya), Dresch „Dudás” Mihály (szaxofon, furulya), Gáspár Kálmán (cimbalom), Nagy Zsolt (brácsa) és Koncz Gergely (hegedű), valamint fellép az Ordasok Táncegyüttes négy szólistája is: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Kádár Ignác és párja. Az egykori alapítótársak mellett jelen lesz a Magyar Dudazenekar, a Galga Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar is, amelyek szervezésében a Tékának jelentős szerepe volt – mindemellett a Téka fiatal növendékei sem maradnak távol.

A Téka zenekar fennállása során az alábbi kitüntetéseket és díjakat kapta: Népművészet Ifjú Mestere cím (1977); Magyar Kultúráért díj (1991); Bartók Béla emlékdíj (2006).

(2006. október 2. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; A harminc éves Téka együttes ünnepi koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.