Jazz/World

30 éves a Zengő

2013.09.30. 12:47
Ajánlom
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Hagyományok Házában október 4-én este 7 órakor a Zengő együttes. Az est vendégei közt szerepel többek között Berecz András, a Vujicsics együttes, Enkh Jargal és Rüdiger Oppermann.

Baráti előadókat, zenészeket hívtunk meg, akikkel évek óta dolgozunk együtt, és akiknek a segítségével meg tudjuk mutatni, milyen sokszínű repertoárt alakítottunk ki az elmúlt 30 évben. A jubileumi koncertsorozat érdekessége, hogy vendégeink önállóan is játszanak, így rendkívül színes estére számíthat a közönség - mondja Bergics Lajos, az 1983-ban alakult Zengő alapítója és vezetője. - Fontos számunkra, hogy a népzene értékeit továbbvigyük a mai világban, ennek szellemében dolgozunk, ezt tartjuk szem előtt akkor is, amikor másokkal közösen alkotunk - mondja. A Zengő ennek szellemében a népzene-feldolgozás olyan útját választotta, amely igyekszik megőrizni e kultúra magas esztétikai színvonalát, kerülik a ma divatos elektronikus irányzatokat, muzsikájuk elsősorban régi stílusú dallamokat szólaltat meg akusztikus népi hangszereken.

Időről időre együtt dolgoznak más művészekkel, zenekarokkal is. Berecz András mesemondónak, énekesnek évekkel ezelőtt magyar tamburazenei összeállítást készítettek, barátságuk azóta is töretlen. Eredics Gáborral és a Vujicsics együttessel pécsi zenekarként régóta kapcsolatban vannak, a közös hangot nem volt nehéz megtalálni, hiszen ők is játszottak délszláv dallamokat. Enkh Jargal mongol torokénekes először a Pécsi Folknapokon nyűgözte le a Zengő tagjait, például azzal, hogy őt hallgatva úgy tűnik, egyszerre képes két szólamban énekelni. Rüdiger Oppermann neves hárfaművész, aki járja a világot, hogy mindenhol felkutassa a hárfán játszó zenészeket, és összegyűjtse, megőrizze tudásukat az utókornak - ritkán koncertezik, ezért rendkívül szerencsés a hazai közönség, hogy hallhatja őt Budapesten. A Zengővel a 2010-es kulturális fővárosok, Pécs, Isztambul és Bochum közös projektje kapcsán találkozott és a munkakapcsolat azóta is megmaradt, közreműködött például a Pördület című lemezen is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.