Jazz/World

30 éves a Zengő

2013.09.30. 12:47
Ajánlom
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Hagyományok Házában október 4-én este 7 órakor a Zengő együttes. Az est vendégei közt szerepel többek között Berecz András, a Vujicsics együttes, Enkh Jargal és Rüdiger Oppermann.

Baráti előadókat, zenészeket hívtunk meg, akikkel évek óta dolgozunk együtt, és akiknek a segítségével meg tudjuk mutatni, milyen sokszínű repertoárt alakítottunk ki az elmúlt 30 évben. A jubileumi koncertsorozat érdekessége, hogy vendégeink önállóan is játszanak, így rendkívül színes estére számíthat a közönség - mondja Bergics Lajos, az 1983-ban alakult Zengő alapítója és vezetője. - Fontos számunkra, hogy a népzene értékeit továbbvigyük a mai világban, ennek szellemében dolgozunk, ezt tartjuk szem előtt akkor is, amikor másokkal közösen alkotunk - mondja. A Zengő ennek szellemében a népzene-feldolgozás olyan útját választotta, amely igyekszik megőrizni e kultúra magas esztétikai színvonalát, kerülik a ma divatos elektronikus irányzatokat, muzsikájuk elsősorban régi stílusú dallamokat szólaltat meg akusztikus népi hangszereken.

Időről időre együtt dolgoznak más művészekkel, zenekarokkal is. Berecz András mesemondónak, énekesnek évekkel ezelőtt magyar tamburazenei összeállítást készítettek, barátságuk azóta is töretlen. Eredics Gáborral és a Vujicsics együttessel pécsi zenekarként régóta kapcsolatban vannak, a közös hangot nem volt nehéz megtalálni, hiszen ők is játszottak délszláv dallamokat. Enkh Jargal mongol torokénekes először a Pécsi Folknapokon nyűgözte le a Zengő tagjait, például azzal, hogy őt hallgatva úgy tűnik, egyszerre képes két szólamban énekelni. Rüdiger Oppermann neves hárfaművész, aki járja a világot, hogy mindenhol felkutassa a hárfán játszó zenészeket, és összegyűjtse, megőrizze tudásukat az utókornak - ritkán koncertezik, ezért rendkívül szerencsés a hazai közönség, hogy hallhatja őt Budapesten. A Zengővel a 2010-es kulturális fővárosok, Pécs, Isztambul és Bochum közös projektje kapcsán találkozott és a munkakapcsolat azóta is megmaradt, közreműködött például a Pördület című lemezen is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.