Jazz/World

5+1 várva várt program az Ördögkatlanon

2017.07.19. 14:24
Ajánlom
Idén 10. alkalommal rendezik meg a baranyai mezítlábas fesztivált augusztus 1. és 5. között, amelyet egyfajta „Best of Katlan”-ként hirdetnek a szervezők.

A fesztivál idén is neves alkotókat és intézményeket kért fel díszvendégnek, akikkel több eseményt is szerveznek. A lista magáért beszél:

  • Krasznahorkai László
  • Hajdu Szabolcs
  • Kolonits Klára és Dinyés Dániel
  • Szkéné Színház
  • Fonó

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból:

1 ) k2 maraton

A nagyharsányi menyasszony
aug. 5. (szombat) 11:00 Nagyharsány, Pécsi Bölcsész Udvar

A kisharsányi vőlegény avagy...
aug. 5. (szombat) 13:00 Kisharsány, Váradi Ház (Dózsa u. 32/a)

A villánykövesdi vőfély
aug. 5. (szombat) 15:30 Villánykövesd – „szép kis liget a falu határában”

Beremendi lakodalom avagy utoljára kirúgjuk az oldalát
aug. 5. (szombat) 18:00 Beremend, Kovácsműhely

A k2 fiatal színészei a katlanfalvakat járva minden évben találkoznak a helyi nénikkel-bácsikkal, meghallgatják történeteiket, mulatságos, olykor tragikus meséiket, legendáikat, s ezekből hozzák létre előadásaikat. Aki augusztus 5-én követi a k2 vándorszínházát, az a következőkkel találkozik, at egymás után tekintheti meg a tetralógia darabjait.

k2 Színház

k2 Színház (Fotó/Forrás: Aytac Pekdemir / Ördögkatlan Fesztivál)

2 ) Verdi: Requiem

aug. 4. (péntek) 21:00 Beremend, Megbékélés kápolna

Verdi gyászmiséje a beremendi Megbékélés kápolnában csendül majd fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Előadók: Fodor Bernadett (mezzoszoprán), Kolonits Klára (szoprán), Brickner Szabolcs (tenor) és Gábor Géza (basszus). Vezényel: Dinyés Dániel. Az előadással a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra is emlékeznek.

Kolonits Klára és Dinyés Dániel

Kolonits Klára és Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

3) Alexander Balanescu és Lajkó Félix koncertje

aug. 4. (péntek) 19:30 Nagyharsány, Szoborpark

A két zseniális muzsikus több alkalommal koncertezett már a Katlanban az elmúlt kilenc évben. Most kiderül, mi történik, ha együtt lépnek színpadra, hogy improvizációkkal teli közös koncertet adjanak, jelképes hegedűpárbajjal. Egyszeri és kivételes este lesz!

Lajkó Félix és Alexander Balanescu

Lajkó Félix és Alexander Balanescu (Fotó/Forrás: Bacsi Robert / Ördögkatlan Fesztivál)

4) Galapiat Cirque

aug. 2. (szerda) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 3. (csütörtök) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 4. (péntek) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 5. (szombat) 18:00 Kisharsány, Focipálya

Noha 2012-ben járt már a Katlanban a Galapiat, a francia kortárs cirkusz kiváló képviselője, az idén érkező Wagabond résztvevői először járnak Kisharsányban. „Álomállomás” is lehetne előadásuk címe, mert főhőse, Léon, aki vasúti vagonként látta meg a napvilágot, folyamatosan álmodik, és az álmok állomására hív bennünket is. Kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki nemcsak az előre lefektetett síneken szeret közlekedni, hanem az álmok kiszámíthatatlan útvonalain is.

5) Ukrán Udvar Both Miklóssal

aug. 2-5. Nagyharsány, Both Miklós udvara

A Katlan egyik legizgalmasabb helyszíne a Fidelio KULT50 kiadványában is szereplő „gitárprímás”, Both Miklós nevéhez köthető. Az Ukrán Udvarban idén ukrán, magyar és francia művészek találkozása valósul meg. Lesz fotókiállítás Ismeretlen Ukrajna címmel, hagyományos ukrán kézműves műhely, ukrán-magyar zenei műhely, ukrán táncház és közös vacsora, mindezek tetejébe pedig ukrán nénikkel is beszélgethetünk a falusi életről.

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén (Fotó/Forrás: Brozsek Niki, Ördögkatlan Fesztivál)

+1) Pina Bausch emlékkiállítás

aug. 2-5. Vylyan Terasz

A 20. század (tánc)színházának egyik legnagyobb hatású alkotóját idézik meg a fesztiválon. Pina Bausch 2009-ben bekövetkezett váratlan halálával tragikusan megszakadt életművet hagyott hátra. A társművészetek olyan kiválóságaival dolgozott együtt, mint Federico Fellini, Pedro Almodóvar vagy Wim Wenders. A kiállítás terében „Jövőtánc” címmel többek között Kovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu részvételével zene-tánc improvizációkkal találkozhatunk.

Pina Bausch

Pina Bausch

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján a teljes program végigböngészhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.