Jazz/World

5+1 várva várt program az Ördögkatlanon

2017.07.19. 14:24
Ajánlom
Idén 10. alkalommal rendezik meg a baranyai mezítlábas fesztivált augusztus 1. és 5. között, amelyet egyfajta „Best of Katlan”-ként hirdetnek a szervezők.

A fesztivál idén is neves alkotókat és intézményeket kért fel díszvendégnek, akikkel több eseményt is szerveznek. A lista magáért beszél:

  • Krasznahorkai László
  • Hajdu Szabolcs
  • Kolonits Klára és Dinyés Dániel
  • Szkéné Színház
  • Fonó

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból:

1 ) k2 maraton

A nagyharsányi menyasszony
aug. 5. (szombat) 11:00 Nagyharsány, Pécsi Bölcsész Udvar

A kisharsányi vőlegény avagy...
aug. 5. (szombat) 13:00 Kisharsány, Váradi Ház (Dózsa u. 32/a)

A villánykövesdi vőfély
aug. 5. (szombat) 15:30 Villánykövesd – „szép kis liget a falu határában”

Beremendi lakodalom avagy utoljára kirúgjuk az oldalát
aug. 5. (szombat) 18:00 Beremend, Kovácsműhely

A k2 fiatal színészei a katlanfalvakat járva minden évben találkoznak a helyi nénikkel-bácsikkal, meghallgatják történeteiket, mulatságos, olykor tragikus meséiket, legendáikat, s ezekből hozzák létre előadásaikat. Aki augusztus 5-én követi a k2 vándorszínházát, az a következőkkel találkozik, at egymás után tekintheti meg a tetralógia darabjait.

k2 Színház

k2 Színház (Fotó/Forrás: Aytac Pekdemir / Ördögkatlan Fesztivál)

2 ) Verdi: Requiem

aug. 4. (péntek) 21:00 Beremend, Megbékélés kápolna

Verdi gyászmiséje a beremendi Megbékélés kápolnában csendül majd fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Előadók: Fodor Bernadett (mezzoszoprán), Kolonits Klára (szoprán), Brickner Szabolcs (tenor) és Gábor Géza (basszus). Vezényel: Dinyés Dániel. Az előadással a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra is emlékeznek.

Kolonits Klára és Dinyés Dániel

Kolonits Klára és Dinyés Dániel (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

3) Alexander Balanescu és Lajkó Félix koncertje

aug. 4. (péntek) 19:30 Nagyharsány, Szoborpark

A két zseniális muzsikus több alkalommal koncertezett már a Katlanban az elmúlt kilenc évben. Most kiderül, mi történik, ha együtt lépnek színpadra, hogy improvizációkkal teli közös koncertet adjanak, jelképes hegedűpárbajjal. Egyszeri és kivételes este lesz!

Lajkó Félix és Alexander Balanescu

Lajkó Félix és Alexander Balanescu (Fotó/Forrás: Bacsi Robert / Ördögkatlan Fesztivál)

4) Galapiat Cirque

aug. 2. (szerda) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 3. (csütörtök) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 4. (péntek) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 5. (szombat) 18:00 Kisharsány, Focipálya

Noha 2012-ben járt már a Katlanban a Galapiat, a francia kortárs cirkusz kiváló képviselője, az idén érkező Wagabond résztvevői először járnak Kisharsányban. „Álomállomás” is lehetne előadásuk címe, mert főhőse, Léon, aki vasúti vagonként látta meg a napvilágot, folyamatosan álmodik, és az álmok állomására hív bennünket is. Kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki nemcsak az előre lefektetett síneken szeret közlekedni, hanem az álmok kiszámíthatatlan útvonalain is.

5) Ukrán Udvar Both Miklóssal

aug. 2-5. Nagyharsány, Both Miklós udvara

A Katlan egyik legizgalmasabb helyszíne a Fidelio KULT50 kiadványában is szereplő „gitárprímás”, Both Miklós nevéhez köthető. Az Ukrán Udvarban idén ukrán, magyar és francia művészek találkozása valósul meg. Lesz fotókiállítás Ismeretlen Ukrajna címmel, hagyományos ukrán kézműves műhely, ukrán-magyar zenei műhely, ukrán táncház és közös vacsora, mindezek tetejébe pedig ukrán nénikkel is beszélgethetünk a falusi életről.

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén (Fotó/Forrás: Brozsek Niki, Ördögkatlan Fesztivál)

+1) Pina Bausch emlékkiállítás

aug. 2-5. Vylyan Terasz

A 20. század (tánc)színházának egyik legnagyobb hatású alkotóját idézik meg a fesztiválon. Pina Bausch 2009-ben bekövetkezett váratlan halálával tragikusan megszakadt életművet hagyott hátra. A társművészetek olyan kiválóságaival dolgozott együtt, mint Federico Fellini, Pedro Almodóvar vagy Wim Wenders. A kiállítás terében „Jövőtánc” címmel többek között Kovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu részvételével zene-tánc improvizációkkal találkozhatunk.

Pina Bausch

Pina Bausch

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján a teljes program végigböngészhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.