Jazz/World

5 éves a RitmusDepo

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
A magyar dobosok és ütősök portálja idén öt éves. Ez alkalomból szülinapi koncertet szerveznek, amelyre június 13-án este hétkor, az A38 teraszán kerül sor, ahol a két kiváló perkás, FODO és Mogyoró Kornél virtuóz duója is szórakoztatja majd a közönséget.

A RitmusDepo öt éve működik, és jelenleg átlagosan napi 2000 látogató követi figyelemmel az oldalt. A hírek mindig naprakészek, és a fotós vagy szöveges koncert- és fesztiválbeszámolók színes képet festenek egy-egy magyar vagy külföldi zenekar, zenész fellépéséről, az interjúik pedig a ritmustársadalmon kívül áll olvasó számára is érdekesek lehetnek. E mellett adatbázist is kiépítettek, mely a ritmushangszerek iránt érdeklődők, vagy a tanulni vágyók számára szolgál hasznos információkkal. A zeneiskolák elérhetőségei mellett oktató DVD-k ismertetői, különböző technikákhoz készült kották, kurzusok, boltok és stúdiók hirdetései között böngészhet az olvasó, s ebben precíz keresőprogram van a segítségére.

Az oldalon regisztrált dobosokról és ütősökről szóló alapvető, illetve bővített információk lehetővé teszik, hogy az adott zenészről a lehető legtöbbet megtudjon az érdeklődő, és ha arra kerül a sor, a legjobb embert találja meg alakuló zenekarához. De a RitmusDepon nem csak zenészt, hanem megfelelő hangszert is könnyűszerrel lehet találni, a hirdetéseket már maguk az olvasók szerkeszthetik, módosíthatják. Komplett dobfelszerelések, kiegészítők, alkatrészek cserélnek itt gazdát nap mint nap.

A portál működtetőinek célja, hogy a ritmus-szakma képviselői számára fórumot, megjelenési lehetőséget, biztos kiindulópontot nyújtsanak, zenei műfajoktól függetlenül. A jazz, a rock, a pop, az elektronikus zene, a metál, a népzene vagy a világzene tempófelelősei a RitmusDepon találkozhatnak.

A zene azonban könnyebben terjed a valós, mint a virtuális térben. Éppen ezért a RitmusDepo az online megjelenés mellett fontosnak tartja az „offline” munkát és kommunikációt is. Ezt a célt szolgálja, hogy majd minden dobos-ütős rendezvényen személyesen is képviseltetjük magunkat, találkozunk az olvasókkal és a szakmával. Folytatni kívánjuk továbbá azt a 2003-ban megkezdett hagyományt, hogy a nálunk regisztrált dobosok és ütősök formációinak egy-egy számából olyan válogatásalbumot hozunk össze, mely mindenképpen zenei kuriózumnak számít. Az eddigi válogatásokról lemaradt, vagy eddig ki nem adott szerzemények, sőt, külön a RitmusDepo számára komponált különlegességek is kerültek már fel.

A 2004-es és a 2005-ös Sziget Fesztiválon régi tervüket valósították: a Pesti Est Színpad programjának keretében egyfajta mini ritmusfesztivált hoztak össze, ahol egy héten át különleges, máshol nem hallható duók és triók léptek fel nagy sikerrel. Terveik szerint folytatják a koncertszervező tevékenységet is, hiszen minden zenész számára a legfőbb támogatást az jelenti, ha fellépési lehetőséget (és természetesen tisztességes gázsit) biztosítanak a számára.

(2007. június 13. 19:00 A38 hajó - tetőterasz (Budapest) - 5 éves a RitmusDepo; km.: FODO, Mogyoró Kornél (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.