Jazz/World

5 éves a RitmusDepo

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
A magyar dobosok és ütősök portálja idén öt éves. Ez alkalomból szülinapi koncertet szerveznek, amelyre június 13-án este hétkor, az A38 teraszán kerül sor, ahol a két kiváló perkás, FODO és Mogyoró Kornél virtuóz duója is szórakoztatja majd a közönséget.

A RitmusDepo öt éve működik, és jelenleg átlagosan napi 2000 látogató követi figyelemmel az oldalt. A hírek mindig naprakészek, és a fotós vagy szöveges koncert- és fesztiválbeszámolók színes képet festenek egy-egy magyar vagy külföldi zenekar, zenész fellépéséről, az interjúik pedig a ritmustársadalmon kívül áll olvasó számára is érdekesek lehetnek. E mellett adatbázist is kiépítettek, mely a ritmushangszerek iránt érdeklődők, vagy a tanulni vágyók számára szolgál hasznos információkkal. A zeneiskolák elérhetőségei mellett oktató DVD-k ismertetői, különböző technikákhoz készült kották, kurzusok, boltok és stúdiók hirdetései között böngészhet az olvasó, s ebben precíz keresőprogram van a segítségére.

Az oldalon regisztrált dobosokról és ütősökről szóló alapvető, illetve bővített információk lehetővé teszik, hogy az adott zenészről a lehető legtöbbet megtudjon az érdeklődő, és ha arra kerül a sor, a legjobb embert találja meg alakuló zenekarához. De a RitmusDepon nem csak zenészt, hanem megfelelő hangszert is könnyűszerrel lehet találni, a hirdetéseket már maguk az olvasók szerkeszthetik, módosíthatják. Komplett dobfelszerelések, kiegészítők, alkatrészek cserélnek itt gazdát nap mint nap.

A portál működtetőinek célja, hogy a ritmus-szakma képviselői számára fórumot, megjelenési lehetőséget, biztos kiindulópontot nyújtsanak, zenei műfajoktól függetlenül. A jazz, a rock, a pop, az elektronikus zene, a metál, a népzene vagy a világzene tempófelelősei a RitmusDepon találkozhatnak.

A zene azonban könnyebben terjed a valós, mint a virtuális térben. Éppen ezért a RitmusDepo az online megjelenés mellett fontosnak tartja az „offline” munkát és kommunikációt is. Ezt a célt szolgálja, hogy majd minden dobos-ütős rendezvényen személyesen is képviseltetjük magunkat, találkozunk az olvasókkal és a szakmával. Folytatni kívánjuk továbbá azt a 2003-ban megkezdett hagyományt, hogy a nálunk regisztrált dobosok és ütősök formációinak egy-egy számából olyan válogatásalbumot hozunk össze, mely mindenképpen zenei kuriózumnak számít. Az eddigi válogatásokról lemaradt, vagy eddig ki nem adott szerzemények, sőt, külön a RitmusDepo számára komponált különlegességek is kerültek már fel.

A 2004-es és a 2005-ös Sziget Fesztiválon régi tervüket valósították: a Pesti Est Színpad programjának keretében egyfajta mini ritmusfesztivált hoztak össze, ahol egy héten át különleges, máshol nem hallható duók és triók léptek fel nagy sikerrel. Terveik szerint folytatják a koncertszervező tevékenységet is, hiszen minden zenész számára a legfőbb támogatást az jelenti, ha fellépési lehetőséget (és természetesen tisztességes gázsit) biztosítanak a számára.

(2007. június 13. 19:00 A38 hajó - tetőterasz (Budapest) - 5 éves a RitmusDepo; km.: FODO, Mogyoró Kornél (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.