Jazz/World

5 éves a RitmusDepo

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
A magyar dobosok és ütősök portálja idén öt éves. Ez alkalomból szülinapi koncertet szerveznek, amelyre június 13-án este hétkor, az A38 teraszán kerül sor, ahol a két kiváló perkás, FODO és Mogyoró Kornél virtuóz duója is szórakoztatja majd a közönséget.

A RitmusDepo öt éve működik, és jelenleg átlagosan napi 2000 látogató követi figyelemmel az oldalt. A hírek mindig naprakészek, és a fotós vagy szöveges koncert- és fesztiválbeszámolók színes képet festenek egy-egy magyar vagy külföldi zenekar, zenész fellépéséről, az interjúik pedig a ritmustársadalmon kívül áll olvasó számára is érdekesek lehetnek. E mellett adatbázist is kiépítettek, mely a ritmushangszerek iránt érdeklődők, vagy a tanulni vágyók számára szolgál hasznos információkkal. A zeneiskolák elérhetőségei mellett oktató DVD-k ismertetői, különböző technikákhoz készült kották, kurzusok, boltok és stúdiók hirdetései között böngészhet az olvasó, s ebben precíz keresőprogram van a segítségére.

Az oldalon regisztrált dobosokról és ütősökről szóló alapvető, illetve bővített információk lehetővé teszik, hogy az adott zenészről a lehető legtöbbet megtudjon az érdeklődő, és ha arra kerül a sor, a legjobb embert találja meg alakuló zenekarához. De a RitmusDepon nem csak zenészt, hanem megfelelő hangszert is könnyűszerrel lehet találni, a hirdetéseket már maguk az olvasók szerkeszthetik, módosíthatják. Komplett dobfelszerelések, kiegészítők, alkatrészek cserélnek itt gazdát nap mint nap.

A portál működtetőinek célja, hogy a ritmus-szakma képviselői számára fórumot, megjelenési lehetőséget, biztos kiindulópontot nyújtsanak, zenei műfajoktól függetlenül. A jazz, a rock, a pop, az elektronikus zene, a metál, a népzene vagy a világzene tempófelelősei a RitmusDepon találkozhatnak.

A zene azonban könnyebben terjed a valós, mint a virtuális térben. Éppen ezért a RitmusDepo az online megjelenés mellett fontosnak tartja az „offline” munkát és kommunikációt is. Ezt a célt szolgálja, hogy majd minden dobos-ütős rendezvényen személyesen is képviseltetjük magunkat, találkozunk az olvasókkal és a szakmával. Folytatni kívánjuk továbbá azt a 2003-ban megkezdett hagyományt, hogy a nálunk regisztrált dobosok és ütősök formációinak egy-egy számából olyan válogatásalbumot hozunk össze, mely mindenképpen zenei kuriózumnak számít. Az eddigi válogatásokról lemaradt, vagy eddig ki nem adott szerzemények, sőt, külön a RitmusDepo számára komponált különlegességek is kerültek már fel.

A 2004-es és a 2005-ös Sziget Fesztiválon régi tervüket valósították: a Pesti Est Színpad programjának keretében egyfajta mini ritmusfesztivált hoztak össze, ahol egy héten át különleges, máshol nem hallható duók és triók léptek fel nagy sikerrel. Terveik szerint folytatják a koncertszervező tevékenységet is, hiszen minden zenész számára a legfőbb támogatást az jelenti, ha fellépési lehetőséget (és természetesen tisztességes gázsit) biztosítanak a számára.

(2007. június 13. 19:00 A38 hajó - tetőterasz (Budapest) - 5 éves a RitmusDepo; km.: FODO, Mogyoró Kornél (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.