Jazz/World

5 éves a RitmusDepo

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
A magyar dobosok és ütősök portálja idén öt éves. Ez alkalomból szülinapi koncertet szerveznek, amelyre június 13-án este hétkor, az A38 teraszán kerül sor, ahol a két kiváló perkás, FODO és Mogyoró Kornél virtuóz duója is szórakoztatja majd a közönséget.

A RitmusDepo öt éve működik, és jelenleg átlagosan napi 2000 látogató követi figyelemmel az oldalt. A hírek mindig naprakészek, és a fotós vagy szöveges koncert- és fesztiválbeszámolók színes képet festenek egy-egy magyar vagy külföldi zenekar, zenész fellépéséről, az interjúik pedig a ritmustársadalmon kívül áll olvasó számára is érdekesek lehetnek. E mellett adatbázist is kiépítettek, mely a ritmushangszerek iránt érdeklődők, vagy a tanulni vágyók számára szolgál hasznos információkkal. A zeneiskolák elérhetőségei mellett oktató DVD-k ismertetői, különböző technikákhoz készült kották, kurzusok, boltok és stúdiók hirdetései között böngészhet az olvasó, s ebben precíz keresőprogram van a segítségére.

Az oldalon regisztrált dobosokról és ütősökről szóló alapvető, illetve bővített információk lehetővé teszik, hogy az adott zenészről a lehető legtöbbet megtudjon az érdeklődő, és ha arra kerül a sor, a legjobb embert találja meg alakuló zenekarához. De a RitmusDepon nem csak zenészt, hanem megfelelő hangszert is könnyűszerrel lehet találni, a hirdetéseket már maguk az olvasók szerkeszthetik, módosíthatják. Komplett dobfelszerelések, kiegészítők, alkatrészek cserélnek itt gazdát nap mint nap.

A portál működtetőinek célja, hogy a ritmus-szakma képviselői számára fórumot, megjelenési lehetőséget, biztos kiindulópontot nyújtsanak, zenei műfajoktól függetlenül. A jazz, a rock, a pop, az elektronikus zene, a metál, a népzene vagy a világzene tempófelelősei a RitmusDepon találkozhatnak.

A zene azonban könnyebben terjed a valós, mint a virtuális térben. Éppen ezért a RitmusDepo az online megjelenés mellett fontosnak tartja az „offline” munkát és kommunikációt is. Ezt a célt szolgálja, hogy majd minden dobos-ütős rendezvényen személyesen is képviseltetjük magunkat, találkozunk az olvasókkal és a szakmával. Folytatni kívánjuk továbbá azt a 2003-ban megkezdett hagyományt, hogy a nálunk regisztrált dobosok és ütősök formációinak egy-egy számából olyan válogatásalbumot hozunk össze, mely mindenképpen zenei kuriózumnak számít. Az eddigi válogatásokról lemaradt, vagy eddig ki nem adott szerzemények, sőt, külön a RitmusDepo számára komponált különlegességek is kerültek már fel.

A 2004-es és a 2005-ös Sziget Fesztiválon régi tervüket valósították: a Pesti Est Színpad programjának keretében egyfajta mini ritmusfesztivált hoztak össze, ahol egy héten át különleges, máshol nem hallható duók és triók léptek fel nagy sikerrel. Terveik szerint folytatják a koncertszervező tevékenységet is, hiszen minden zenész számára a legfőbb támogatást az jelenti, ha fellépési lehetőséget (és természetesen tisztességes gázsit) biztosítanak a számára.

(2007. június 13. 19:00 A38 hajó - tetőterasz (Budapest) - 5 éves a RitmusDepo; km.: FODO, Mogyoró Kornél (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapest Bár és a 100 tagú Cigányzenekar augusztusban a Fertőrákosi Barlangszínházban

Elkezdődött a vakáció, beköszöntött a kánikula, ilyenkor pezseg igazán az élet Fertőrákoson, mindenki megtalálja a kedvére valót: lehet bringázni és távcsővel madarat lesni, a borospincékben kékfrankost kóstolni, szörfözni, hajókázni a Fertő-tavon, jókat kirándulni, felfedezni a Pannon-tenger lerakódásából keletkezett Fertőrákosi Kőfejtőt, hűsölni benne és ugyanitt este meghallgatni egy kellemes konceret.
Jazz/World Partitúra

Laposa Julcsi: „Az emberek közérzetére próbálok hatni: megmutatni nekik, hogy a zene az övék”

Hogyan lesz valakiből zenei mediátor? És egyáltalán, mi az? Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenésszel, zenei mediátorral a Partitúra Zala megyei adásának forgatásán találkoztunk.
Jazz/World pink floyd

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Jazz/World beszámoló

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World ajánló

Bartók zenéjére is improvizálnak a 20. Lamantin Jazz Fesztiválon

A hazai és a nemzetközi jazzélet kiválóságait, hatvan fellépő tizenhat koncertjét hallhatja és láthatja a közönség június 23. és 29. között Szombathelyen.