Jazz/World

70 éves lenne Baronits Zsolt

2014.07.11. 08:55
Ajánlom
1944. július 11-én született Budapesten Baronits Zsolt jazz-rockzenész, szaxofonos, a legendássá vált Syrius együttes alapítója, vezetője. PORTRÉ

Elektroműszerésznek tanult, emellett a konzervatóriumban fúvós- és zongoratanulmányokat folytatott. Ez lett az igazi hivatása, az 1960-as években több zenekarban megfordult, játszott többek közt a Benkó Dixieland Bandben is - akkor még fuvolán. Benkó Sándor vett neki tenorszaxofont. 1962 nyarán alapította meg a Syrius együttest, amely akkor még slágerzenét (mai szóval popzenét) játszott. Miután letöltötte sorkatonai szolgálatát, az együttes újraéledt és folytatódott a könnyed táncdalok gyártása (Tranzisztori, Hogy mulat egy beates magyar úr stb.). Még a táncdalfesztiválokon is felléptek, de ezek a szereplések visszhang nélkül maradtak. Néhány kislemez maradt fenn ebből a korszakból.

1968-ban az énekes-orgonista Pápay Faragó László vezetésével a tagok többsége kivált és új együttest alakított Juventus névvel, Baronits szinte magára maradt. Hamarosan azonban kiváló zenészeket sikerült maga köré gyűjtenie: Orszáczky Miklós "Jackie" basszusgitáros-énekes az Új Rákfogóból, Pataki László orgonista a Liversingből, Veszelinov András dobos a Metró együttesből érkezett az 1969-re megújult Syriusba. Akkoriban gitárosok is megfordultak az együttesben - többek közt Barta Tamás, aki a későbbi LGT-vel vált híressé -, de csak rövid időre. Helyettük a jazzes hangzás erősítésére Ráduly Mihály szaxofonost, fuvolistát "igazolták le" 1970-ben Pege Aladár együtteséből. Baronits Zsolt nem volt virtuóza hangszerének, de remek érzéke volt ahhoz, hogy kiváló zenészeket gyűjtsön maga köré és jól menedzselje együttesét.

Miközben jól fizető ORI-turnékon népszerű táncdalénekeseket kísértek, egy kis fővárosi klubban a tagok egy része a szívéhez közelebb álló igényes blues- és soulzenét játszott. Egy alkalommal Baronits Zsolt is megjelent a klubban és akkor szembesült azzal, hogy társai valójában milyen muzsikát játszanak szívesen. Természetesen ő is beszállt "fújni" és ott, a Csanádi utcai klubban alakult ki a Syrius jazz-rockos hangzása, amellyel aztán nemzetközi sikereket arattak. Egy Charles Fischer nevű ausztrál fiatalember is hallotta őket a pesti pincében játszani és annyira megtetszett neki a Syrius, hogy elhatározta: kiviszi őket távoli hazájába. Így is történt, a zenekar 1970-ben eljutott Ausztráliába, ott komoly sikereket aratott, és Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja) címmel felvettek egy angol nyelvű nagylemezt. Magyarországra is elért a kinti sikerek híre, idehaza ekkor figyeltek fel a Syriusra, felléphettek a tabáni koncerten az LGT előtt, és kiadták az Ausztráliában felvett albumot, igaz, kis példányszámban. A hazai jazz-rock zászlóshajója lett a Tátrai Tibor gitárossal kiegészült együttes, de semmiféle támogatást nem kaptak, sőt a hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette őket. Hiába érkeztek a zenekar címére fényes karriert jelentő külföldi meghívások - többek közt felkérték őket a sydneyi operaház felavatásának ünnepségén a szimfonikusokkal közös koncertre -, a hazai koncertszervező iroda nem engedélyezte utazásukat.

Az 1970-es évek első felében a Syrius zenéje világszínvonalú volt az akkor egyre népszerűbb fúziós zenében, elsősorban Orszáczky, Pataki és Ráduly játékának és szerzeményeinek köszönhetően. Utóbbi 1970-ben a legjobb szólistának járó díjat kapta a neves Montreaux-i Jazzfesztiválon, amivel a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Külföldi turnéra a Syrius mégsem mehetett, így a hetvenes évek derekára zenészei szétszéledtek: Orszáczky Ausztráliában, Pataki Bécsben, Ráduly az Egyesült Államokban telepedett le. Csak a dobos maradt Baronits mellett, akinek egy új zenekart kellett szerveznie. A Syrius 1978-ig tartó harmadik, utolsó korszakában a könnyedebb, funkos, soulos zene felé fordult. Mintha csak az együttes közelmúltjának történéseire utalna az 1976-ban megjelent újabb (és egyben utolsó) album címe: Széttört álmok. Készült néhány tévéfelvétel és felléptek fesztiválokon is, de a korábbi sikereket meg sem tudták közelíteni. Kihunyt a tűz, az eredetiség a zenekarból, amelyet aztán 1978-ban megszüntetett Baronits. 2007-ben ugyancsak Széttört álmok címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. A Syrius a legjobb felállásában egy koncert erejéig 2001 szeptemberében ismét összeállt, de akkor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon már Baronits Zsolt nélkül muzsikált. A zenekar vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 1999. augusztus 3-án hunyt el Budapesten, 55 éves volt csupán. Felesége Ungár Anikó bűvész volt, házasságukból egy fiú született. Baronits Gábor, aki tízéves volt apja elvesztésekor, színész lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.