Jazz/World

70 éves lenne Baronits Zsolt

2014.07.11. 08:55
Ajánlom
1944. július 11-én született Budapesten Baronits Zsolt jazz-rockzenész, szaxofonos, a legendássá vált Syrius együttes alapítója, vezetője. PORTRÉ

Elektroműszerésznek tanult, emellett a konzervatóriumban fúvós- és zongoratanulmányokat folytatott. Ez lett az igazi hivatása, az 1960-as években több zenekarban megfordult, játszott többek közt a Benkó Dixieland Bandben is - akkor még fuvolán. Benkó Sándor vett neki tenorszaxofont. 1962 nyarán alapította meg a Syrius együttest, amely akkor még slágerzenét (mai szóval popzenét) játszott. Miután letöltötte sorkatonai szolgálatát, az együttes újraéledt és folytatódott a könnyed táncdalok gyártása (Tranzisztori, Hogy mulat egy beates magyar úr stb.). Még a táncdalfesztiválokon is felléptek, de ezek a szereplések visszhang nélkül maradtak. Néhány kislemez maradt fenn ebből a korszakból.

1968-ban az énekes-orgonista Pápay Faragó László vezetésével a tagok többsége kivált és új együttest alakított Juventus névvel, Baronits szinte magára maradt. Hamarosan azonban kiváló zenészeket sikerült maga köré gyűjtenie: Orszáczky Miklós "Jackie" basszusgitáros-énekes az Új Rákfogóból, Pataki László orgonista a Liversingből, Veszelinov András dobos a Metró együttesből érkezett az 1969-re megújult Syriusba. Akkoriban gitárosok is megfordultak az együttesben - többek közt Barta Tamás, aki a későbbi LGT-vel vált híressé -, de csak rövid időre. Helyettük a jazzes hangzás erősítésére Ráduly Mihály szaxofonost, fuvolistát "igazolták le" 1970-ben Pege Aladár együtteséből. Baronits Zsolt nem volt virtuóza hangszerének, de remek érzéke volt ahhoz, hogy kiváló zenészeket gyűjtsön maga köré és jól menedzselje együttesét.

Miközben jól fizető ORI-turnékon népszerű táncdalénekeseket kísértek, egy kis fővárosi klubban a tagok egy része a szívéhez közelebb álló igényes blues- és soulzenét játszott. Egy alkalommal Baronits Zsolt is megjelent a klubban és akkor szembesült azzal, hogy társai valójában milyen muzsikát játszanak szívesen. Természetesen ő is beszállt "fújni" és ott, a Csanádi utcai klubban alakult ki a Syrius jazz-rockos hangzása, amellyel aztán nemzetközi sikereket arattak. Egy Charles Fischer nevű ausztrál fiatalember is hallotta őket a pesti pincében játszani és annyira megtetszett neki a Syrius, hogy elhatározta: kiviszi őket távoli hazájába. Így is történt, a zenekar 1970-ben eljutott Ausztráliába, ott komoly sikereket aratott, és Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja) címmel felvettek egy angol nyelvű nagylemezt. Magyarországra is elért a kinti sikerek híre, idehaza ekkor figyeltek fel a Syriusra, felléphettek a tabáni koncerten az LGT előtt, és kiadták az Ausztráliában felvett albumot, igaz, kis példányszámban. A hazai jazz-rock zászlóshajója lett a Tátrai Tibor gitárossal kiegészült együttes, de semmiféle támogatást nem kaptak, sőt a hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette őket. Hiába érkeztek a zenekar címére fényes karriert jelentő külföldi meghívások - többek közt felkérték őket a sydneyi operaház felavatásának ünnepségén a szimfonikusokkal közös koncertre -, a hazai koncertszervező iroda nem engedélyezte utazásukat.

Az 1970-es évek első felében a Syrius zenéje világszínvonalú volt az akkor egyre népszerűbb fúziós zenében, elsősorban Orszáczky, Pataki és Ráduly játékának és szerzeményeinek köszönhetően. Utóbbi 1970-ben a legjobb szólistának járó díjat kapta a neves Montreaux-i Jazzfesztiválon, amivel a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Külföldi turnéra a Syrius mégsem mehetett, így a hetvenes évek derekára zenészei szétszéledtek: Orszáczky Ausztráliában, Pataki Bécsben, Ráduly az Egyesült Államokban telepedett le. Csak a dobos maradt Baronits mellett, akinek egy új zenekart kellett szerveznie. A Syrius 1978-ig tartó harmadik, utolsó korszakában a könnyedebb, funkos, soulos zene felé fordult. Mintha csak az együttes közelmúltjának történéseire utalna az 1976-ban megjelent újabb (és egyben utolsó) album címe: Széttört álmok. Készült néhány tévéfelvétel és felléptek fesztiválokon is, de a korábbi sikereket meg sem tudták közelíteni. Kihunyt a tűz, az eredetiség a zenekarból, amelyet aztán 1978-ban megszüntetett Baronits. 2007-ben ugyancsak Széttört álmok címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. A Syrius a legjobb felállásában egy koncert erejéig 2001 szeptemberében ismét összeállt, de akkor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon már Baronits Zsolt nélkül muzsikált. A zenekar vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 1999. augusztus 3-án hunyt el Budapesten, 55 éves volt csupán. Felesége Ungár Anikó bűvész volt, házasságukból egy fiú született. Baronits Gábor, aki tízéves volt apja elvesztésekor, színész lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.