Jazz/World

70 éves lenne Baronits Zsolt

2014.07.11. 08:55
Ajánlom
1944. július 11-én született Budapesten Baronits Zsolt jazz-rockzenész, szaxofonos, a legendássá vált Syrius együttes alapítója, vezetője. PORTRÉ

Elektroműszerésznek tanult, emellett a konzervatóriumban fúvós- és zongoratanulmányokat folytatott. Ez lett az igazi hivatása, az 1960-as években több zenekarban megfordult, játszott többek közt a Benkó Dixieland Bandben is - akkor még fuvolán. Benkó Sándor vett neki tenorszaxofont. 1962 nyarán alapította meg a Syrius együttest, amely akkor még slágerzenét (mai szóval popzenét) játszott. Miután letöltötte sorkatonai szolgálatát, az együttes újraéledt és folytatódott a könnyed táncdalok gyártása (Tranzisztori, Hogy mulat egy beates magyar úr stb.). Még a táncdalfesztiválokon is felléptek, de ezek a szereplések visszhang nélkül maradtak. Néhány kislemez maradt fenn ebből a korszakból.

1968-ban az énekes-orgonista Pápay Faragó László vezetésével a tagok többsége kivált és új együttest alakított Juventus névvel, Baronits szinte magára maradt. Hamarosan azonban kiváló zenészeket sikerült maga köré gyűjtenie: Orszáczky Miklós "Jackie" basszusgitáros-énekes az Új Rákfogóból, Pataki László orgonista a Liversingből, Veszelinov András dobos a Metró együttesből érkezett az 1969-re megújult Syriusba. Akkoriban gitárosok is megfordultak az együttesben - többek közt Barta Tamás, aki a későbbi LGT-vel vált híressé -, de csak rövid időre. Helyettük a jazzes hangzás erősítésére Ráduly Mihály szaxofonost, fuvolistát "igazolták le" 1970-ben Pege Aladár együtteséből. Baronits Zsolt nem volt virtuóza hangszerének, de remek érzéke volt ahhoz, hogy kiváló zenészeket gyűjtsön maga köré és jól menedzselje együttesét.

Miközben jól fizető ORI-turnékon népszerű táncdalénekeseket kísértek, egy kis fővárosi klubban a tagok egy része a szívéhez közelebb álló igényes blues- és soulzenét játszott. Egy alkalommal Baronits Zsolt is megjelent a klubban és akkor szembesült azzal, hogy társai valójában milyen muzsikát játszanak szívesen. Természetesen ő is beszállt "fújni" és ott, a Csanádi utcai klubban alakult ki a Syrius jazz-rockos hangzása, amellyel aztán nemzetközi sikereket arattak. Egy Charles Fischer nevű ausztrál fiatalember is hallotta őket a pesti pincében játszani és annyira megtetszett neki a Syrius, hogy elhatározta: kiviszi őket távoli hazájába. Így is történt, a zenekar 1970-ben eljutott Ausztráliába, ott komoly sikereket aratott, és Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja) címmel felvettek egy angol nyelvű nagylemezt. Magyarországra is elért a kinti sikerek híre, idehaza ekkor figyeltek fel a Syriusra, felléphettek a tabáni koncerten az LGT előtt, és kiadták az Ausztráliában felvett albumot, igaz, kis példányszámban. A hazai jazz-rock zászlóshajója lett a Tátrai Tibor gitárossal kiegészült együttes, de semmiféle támogatást nem kaptak, sőt a hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette őket. Hiába érkeztek a zenekar címére fényes karriert jelentő külföldi meghívások - többek közt felkérték őket a sydneyi operaház felavatásának ünnepségén a szimfonikusokkal közös koncertre -, a hazai koncertszervező iroda nem engedélyezte utazásukat.

Az 1970-es évek első felében a Syrius zenéje világszínvonalú volt az akkor egyre népszerűbb fúziós zenében, elsősorban Orszáczky, Pataki és Ráduly játékának és szerzeményeinek köszönhetően. Utóbbi 1970-ben a legjobb szólistának járó díjat kapta a neves Montreaux-i Jazzfesztiválon, amivel a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Külföldi turnéra a Syrius mégsem mehetett, így a hetvenes évek derekára zenészei szétszéledtek: Orszáczky Ausztráliában, Pataki Bécsben, Ráduly az Egyesült Államokban telepedett le. Csak a dobos maradt Baronits mellett, akinek egy új zenekart kellett szerveznie. A Syrius 1978-ig tartó harmadik, utolsó korszakában a könnyedebb, funkos, soulos zene felé fordult. Mintha csak az együttes közelmúltjának történéseire utalna az 1976-ban megjelent újabb (és egyben utolsó) album címe: Széttört álmok. Készült néhány tévéfelvétel és felléptek fesztiválokon is, de a korábbi sikereket meg sem tudták közelíteni. Kihunyt a tűz, az eredetiség a zenekarból, amelyet aztán 1978-ban megszüntetett Baronits. 2007-ben ugyancsak Széttört álmok címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. A Syrius a legjobb felállásában egy koncert erejéig 2001 szeptemberében ismét összeállt, de akkor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon már Baronits Zsolt nélkül muzsikált. A zenekar vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 1999. augusztus 3-án hunyt el Budapesten, 55 éves volt csupán. Felesége Ungár Anikó bűvész volt, házasságukból egy fiú született. Baronits Gábor, aki tízéves volt apja elvesztésekor, színész lett.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!