Jazz/World

70 éves lenne Baronits Zsolt

2014.07.11. 08:55
Ajánlom
1944. július 11-én született Budapesten Baronits Zsolt jazz-rockzenész, szaxofonos, a legendássá vált Syrius együttes alapítója, vezetője. PORTRÉ

Elektroműszerésznek tanult, emellett a konzervatóriumban fúvós- és zongoratanulmányokat folytatott. Ez lett az igazi hivatása, az 1960-as években több zenekarban megfordult, játszott többek közt a Benkó Dixieland Bandben is - akkor még fuvolán. Benkó Sándor vett neki tenorszaxofont. 1962 nyarán alapította meg a Syrius együttest, amely akkor még slágerzenét (mai szóval popzenét) játszott. Miután letöltötte sorkatonai szolgálatát, az együttes újraéledt és folytatódott a könnyed táncdalok gyártása (Tranzisztori, Hogy mulat egy beates magyar úr stb.). Még a táncdalfesztiválokon is felléptek, de ezek a szereplések visszhang nélkül maradtak. Néhány kislemez maradt fenn ebből a korszakból.

1968-ban az énekes-orgonista Pápay Faragó László vezetésével a tagok többsége kivált és új együttest alakított Juventus névvel, Baronits szinte magára maradt. Hamarosan azonban kiváló zenészeket sikerült maga köré gyűjtenie: Orszáczky Miklós "Jackie" basszusgitáros-énekes az Új Rákfogóból, Pataki László orgonista a Liversingből, Veszelinov András dobos a Metró együttesből érkezett az 1969-re megújult Syriusba. Akkoriban gitárosok is megfordultak az együttesben - többek közt Barta Tamás, aki a későbbi LGT-vel vált híressé -, de csak rövid időre. Helyettük a jazzes hangzás erősítésére Ráduly Mihály szaxofonost, fuvolistát "igazolták le" 1970-ben Pege Aladár együtteséből. Baronits Zsolt nem volt virtuóza hangszerének, de remek érzéke volt ahhoz, hogy kiváló zenészeket gyűjtsön maga köré és jól menedzselje együttesét.

Miközben jól fizető ORI-turnékon népszerű táncdalénekeseket kísértek, egy kis fővárosi klubban a tagok egy része a szívéhez közelebb álló igényes blues- és soulzenét játszott. Egy alkalommal Baronits Zsolt is megjelent a klubban és akkor szembesült azzal, hogy társai valójában milyen muzsikát játszanak szívesen. Természetesen ő is beszállt "fújni" és ott, a Csanádi utcai klubban alakult ki a Syrius jazz-rockos hangzása, amellyel aztán nemzetközi sikereket arattak. Egy Charles Fischer nevű ausztrál fiatalember is hallotta őket a pesti pincében játszani és annyira megtetszett neki a Syrius, hogy elhatározta: kiviszi őket távoli hazájába. Így is történt, a zenekar 1970-ben eljutott Ausztráliába, ott komoly sikereket aratott, és Devil's Masquerade (Az ördög álarcosbálja) címmel felvettek egy angol nyelvű nagylemezt. Magyarországra is elért a kinti sikerek híre, idehaza ekkor figyeltek fel a Syriusra, felléphettek a tabáni koncerten az LGT előtt, és kiadták az Ausztráliában felvett albumot, igaz, kis példányszámban. A hazai jazz-rock zászlóshajója lett a Tátrai Tibor gitárossal kiegészült együttes, de semmiféle támogatást nem kaptak, sőt a hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette őket. Hiába érkeztek a zenekar címére fényes karriert jelentő külföldi meghívások - többek közt felkérték őket a sydneyi operaház felavatásának ünnepségén a szimfonikusokkal közös koncertre -, a hazai koncertszervező iroda nem engedélyezte utazásukat.

Az 1970-es évek első felében a Syrius zenéje világszínvonalú volt az akkor egyre népszerűbb fúziós zenében, elsősorban Orszáczky, Pataki és Ráduly játékának és szerzeményeinek köszönhetően. Utóbbi 1970-ben a legjobb szólistának járó díjat kapta a neves Montreaux-i Jazzfesztiválon, amivel a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Külföldi turnéra a Syrius mégsem mehetett, így a hetvenes évek derekára zenészei szétszéledtek: Orszáczky Ausztráliában, Pataki Bécsben, Ráduly az Egyesült Államokban telepedett le. Csak a dobos maradt Baronits mellett, akinek egy új zenekart kellett szerveznie. A Syrius 1978-ig tartó harmadik, utolsó korszakában a könnyedebb, funkos, soulos zene felé fordult. Mintha csak az együttes közelmúltjának történéseire utalna az 1976-ban megjelent újabb (és egyben utolsó) album címe: Széttört álmok. Készült néhány tévéfelvétel és felléptek fesztiválokon is, de a korábbi sikereket meg sem tudták közelíteni. Kihunyt a tűz, az eredetiség a zenekarból, amelyet aztán 1978-ban megszüntetett Baronits. 2007-ben ugyancsak Széttört álmok címmel könyv jelent meg az együttes történetéről. A Syrius a legjobb felállásában egy koncert erejéig 2001 szeptemberében ismét összeállt, de akkor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon már Baronits Zsolt nélkül muzsikált. A zenekar vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 1999. augusztus 3-án hunyt el Budapesten, 55 éves volt csupán. Felesége Ungár Anikó bűvész volt, házasságukból egy fiú született. Baronits Gábor, aki tízéves volt apja elvesztésekor, színész lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ziggy marley

Reggae-láz Veszprémben

Július 11-én egy jamaikai reggae-koncerttel nyitja meg kapuit a VeszprémFest, melynek sztárja a műfaj szuperhőse, Bob Marley ma már szintén veteránnak számító fia, Ziggy Marley lesz. Az énekes először lép fel hazánkban.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.