Jazz/World

A 25 éves Bohém Ragtime Jazzband visszanéz

2010.03.02. 12:42
Ajánlom
A világjáró Bohém Ragtime Jazzband, a legnépszerűbb hazai tradicionális jazz fesztivál házigazdája a héten ünnepli fennállásának 25-ik évét. Mióta nem csak otthon, Kecskeméten van rendszeres klubjuk, hanem Pesten is, a fővárosi rajongók sem maradnak ilyenkor hoppon.

A Bohém-klub Budapesten a Kulteában, a Vendéglátóipari Múzeumban működik. Ezen a héten nagy-nagy meglepetéssel készülnek, amit sajnos még a Fidelio sem kotyoghat ki. De ígéretük szerint ez egy olyan speciális dolog, amit még rajtuk kívül sosem „követett el" jazzband. Mindmostanáig ők sem, és hogy még rejtélyesebben hangozzon a dolog, azt is hozzátették, hogy ezután sem fognak belőle rendszert csinálni, „mert nagyon macerás". Egy biztos: a helyszínhez illő retrospektív, vagyis a huszonöt év legjobb dalaiból válogatott műsor.

A különleges Bohém-jubileum ráadásul ugyanarra a hónapra esik, mint a XIX. Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál. A tradicionális jazz hagyományait idén is „első kézből", vagyis Észak-amerikai muzsikusokkal élvezheti a közönség március utolsó hétvégéjén. A már korábban is nagy sikerrel vendégszerepelt Washboard Wizards (USA) mellett fellép a francia Nicolas Montier (tenorszaxofon), a német Thilo Wagner (zongora), valamint Jennifer Leitham (bőgő) és Vince Bartels (dob) Amerikából. A fesztiválon is lesz meglepetés, de azt már most lehet tudni, hogy ez abból áll, hogy egy, csak ennek a fesztiválnak a kedvéért összeálló válogatott is fellép. A magyar mezőnyt a házigazda zenekaron kívül a Papajazz, a Swing Manouche Project, a Penge Benge Jazz Band valamint Dániel Balázs és Nagy Iván zongoristák képviselik.

Március 4, 20:00 Kultea (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Bohém25 - Negyedszázad legjobb dalai

  

Március 26-28, Kecskemét (Erdei Ferenc Művelődési Központ)

XIX. Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.