Jazz/World

A Bamboléót is elhozza a Margitszigetre a Chico & the Gypsies

2023.06.09. 16:00
Ajánlom
Június 14-én a katalán rumba és a latin pop koronázatlan királyai, a Chico & the Gypsies állnak a Margitszigeti Színház deszkáira, hogy virtuóz gitárjátékukkal, szenvedélyes énekükkel és örökzöld slágereikkel hívják táncba a jelenlévőket. A „Bamboléo”, a „Bem, Bem, Maria!” és a „Djobi Djoba” hallatán pedig aligha lesznek olyanok, akik ülve bírnak maradni.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

„Szerencsések vagyunk, hogy olyan időtlen, nemzedékeken átívelő, korhatároktól, társadalmi és nyelvi korlátoktól független zenét játszunk, mellyel immár 30 éve töretlen sikerrel járhatjuk be az egész világot.

Legfőbb célunk, hogy ameddig csak tudjuk, folytassuk mindezt, ugyanazzal a töretlen lelkesedéssel, mint amivel elkezdtük

mondta a zenekar frontembere, a marokkói-algériai családból származó Chico Bouchikhi, aki a Gipsy Kings együttesét maga mögött hagyva, 1992-ben alapította a rumba, a katalán, a flamenco, valamint a latin-pop és rock stílusjegyeit képviselő Chico & the Gypsies hetesfogatot. 

A Chico & the Gypsies világszinten is a legjelentősebb crossover produkció, az első francia zenekar, amely lemezeladásai révén platinalemezt kapott az USA-ban. Zenéjüket áthatják a Katalóniától Dél-Franciaország mediterrán régióiig terjedő cigány hagyományok, világszerte számos művésszel készítettek és készítenek közös felvételeket mind a mai napig. 

„Az elmúlt három év különösen termékeny volt számunkra, hiszen három új albumunk is megjelent. Bár ötleteink, terveink továbbra is vannak, azért ez a tempó ránk sem jellemző. A Covid alatt több időnk volt alkotni, az ekkor született dalokat adtuk ki ezeken a lemezeken” – mondta az új anyag kapcsán Chico Bouchikhi. 

APS_6263_b-155354.jpg

Chico & the Gypsies (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

A zenekar egyébként elkötelezett szabadság- és békeharcos, pályafutásuk meghatározó részét képezik a tolerancia és megértés előmozdítására adott koncertjeik. Sőt, annak ellenére, hogy bátyját 1973 júliusában a Moszad ügynökei téves személyazonosság miatt meggyilkolták, Chico a béke különleges megbízottja és az UNESCO nagykövete lett, amely végül oda vezetett, hogy kezet fogott a volt izraeli miniszterelnökkel. „Ez a kivételes cím nekem egyúttal kihívást jelent a béke és a tolerancia előmozdítására.

Őszintén hiszek a zene erejében, amely egyesít és a legsúlyosabb problémákra is valódi megoldást nyújt. Erre én magam vagyok az élő példa. 

A Margitszigetre kétórás szuperkoncerttel érkeznek, ahol a legújabb albumokon megjelent dalaik mellett az örökzöld slágerek is felcsendülnek majd, érzelmes, sokszínű utazásra hívva a közönséget. „Többször is volt alkalmam Budapestre jönni, szeretem a várost és a termálfürdőit, mindig öröm itt játszani. Boldogok vagyunk, hogy idén a Margitszigeti Színház jóvoltából újra visszatérhetünk, és a dalokon keresztül, személyesen mondhatjuk el közönségünknek, mennyire szeretjük őket” – mondta a zenész végezetül. 

A koncert azért is igazi csemege, mivel a zenekar előtt a magyarországi roma folk egyik legrangosabb, világzenei szinten is elismert együttese, a Romengo lép fel előzenekarként, és gondoskodik a páratlan, vérpezsdítő hangulatról. A margitszigeti koncertre a Romengo főként saját, tradicionális vonalat képviselő, táncosabb dalaiból állítják össze a repertoárt, amelyek tartalma a cigányság életéről, kultúrájuk egy részének bemutatásáról is szól.

Romengo_km-155509.jpeg

Romengo (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

„Mindig a helyhez igazodva válogatjuk dalainkat, szabadtéren például nem feltétlen szerencsés, ha a szép, lassú, lírai dalokat vesszük elő. Fontos azonban megjegyezni, hogy már nagyon régóta nem írunk le műsort. A közönség diktál, mi pedig figyelünk, érezzük a zenekarral, hogy milyen irányba mozduljunk tovább, nem ragaszkodunk ahhoz, amit előre megbeszélünk. Ahogyan a repertoár, úgy gyakorlatilag

minden egyes dalnak a hangulata meg tud változni a közönség miatt, és az oláh cigány zene pont ettől annyira csodálatos,

ha nem érti a hallgató a szöveget, akkor nem fogja tudni, hogy az eredetileg szomorú vagy táncos, egyedül az előadásmód határozza ezt meg. Móni ráadásul az egyik olyan ember, aki annyira az érzelmek rabja, hogy nem énekel el kétszer ugyanúgy egy dalt” – nyilatkozta Rostás Mihály Mazsi a zenekar egyik alapítója és menedzsere, majd hozzátette: „Gyermekkorom óta nagyon erős kötődésem van a katalán rumbához, minden zsebpénzemet Chico lemezeire költöttem. Kegyetlenül izgulunk, ugyanakkor hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy előzenekarként játszhatunk egy ilyen hihetetlen presztízsű zenekar, egy ekkora zenész előtt.”

A koncertre itt lehet jegyet vásárolni.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Chico & the Gypsies (forrás: Margitszigeti Színház)

Gyilkos vagy áldozat? – Báthory Erzsébet opera-musical, perjáték és kiállítás a Margitszigeti Színházban 

Kapcsolódó

Gyilkos vagy áldozat? – Báthory Erzsébet opera-musical, perjáték és kiállítás a Margitszigeti Színházban 

A magyar történelem egyik legrejtélyesebb női alakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeti Szabadtéri Színházban június 10-én, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban. A zenés előadáshoz perjáték és egy kiállítás is kapcsolódik.

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.