Jazz/World

A Bartók-rajongó Chick Corea újra Budapesten játszik

2017.04.26. 16:30
Ajánlom
Május 2-a piros betűs ünnepnap lesz nemcsak a jazzrajongók, de úgy általában véve az igényes zene hívei számára, hiszen Chick Corea ad triójával koncertet a MOMSportban a Get Closer produkciós iroda szervezésében. Chick Corea annyiféle stílusban és olyan közérthetőséggel szólalt már meg a zene nyelvén, hogy talán nincs is olyan ember, akihez ne jutott volna el a híre.

Ő egy égitest, lelkes és örökifjú"

– írta róla a The New York Times. És valóban, a billentyűs, zeneszerző és zenekarvezető energiái kiapadhatatlannak tűnnek, amire nemcsak a 22 Grammy-díj és a további 63 jelölés a bizonyíték, hanem az is, hogy 75 éves korában is aktívan koncertezik. Munkája és tudása elismeréseként csak ebben az évtizedben háromszor választották meg az év művészének. Tavaly a 75. születésnapját sem pihenéssel töltötte, hanem egy két hónapos koncertsorozattal. A legendás New York-i Blue Note Jazz Clubban október 19. és december 11. között 33 koncertet adott több mint 20 különböző alkalmi formációval. Szinte mindenki ott volt, akivel az elmúlt évtizedekben, valamelyik projektjében együtt játszott. Az eseményen John McLaughlin, Kenny Garrett, Mike Stern, Gary Burton, Marcus Miller, Herbie Hancock és még vagy két tucat muzsikus mellett természetesen fellépett jelenlegi triójának két tagja, Eddie Gomez és Brian Blade is.

Chick Corea

Chick Corea (Fotó/Forrás: Toshi Sakurai)

De mi a titka? - kérdezhetnénk. Az egyik kézenfekvő válasz erre az lenne: nincs is neki titka, hiszen amellett, hogy nyíltan beszél még az olyan megosztó kérdésekről is, mint a szcientológiával való kapcsolata, mesterségbeli fogásait ingyenes online kurzusokon osztja meg az arra kíváncsi fülekkel. Ugyanakkor az egyik titka a hatalmas játékkedv mellett minden bizonnyal az a holisztikus szemlélet, amivel a művészet, az alkotás egészét nézi. Ezt már a stílusok örök határátlépőjétől, a zenei kaméleontól, Miles Davistől is megtanulhatta, akinek számos olyan lemezén közreműködött (Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way, Bitch's Brew, On The Corner stb.), ami a fúziós jazz alapkövének számít. Minden bizonnyal tehát Miles Davis zenei nyitottsága is inspirálta Chick Coreát folytonos megújulási törekvésében, a fúziós jazz továbbgondolásában.

Chick Corea perpetuum mobile-ként alkot és létezik: akkor sem hagyja abba kreatív energiái levezetését, ha repülőn utazik. Ilyenkor elővesz egy vázlatfüzetet, és rajzol, vagy verset ír. A rajzolás az utóbbi időben már olyan szintű hobbivá vált nála, hogy saját műhelyt is kialakított otthonában.

Úgy találom, hogy a rajz nagyon pihentető és szórakoztató dolog.

Szeretem használni a ceruzákat és zsírkrétákat leginkább azért, mert kényelmes és könnyen hordozható az úton. Élvezem, mikor csak úgy random készítem képeimet, bár nincs különleges technikám, de ahogy a vonalak és foltok megjelennek a felületen azonnal meg tudom állapítani, hogy tetszik-e, amit látok” - írja  saját, „naiv” művei (legyen ez inkább stílusmegnevezés, mint minősítés)  kapcsán.

Hogy hogyan gondolkodik a művészetről, azt a Bartók Mikrokozmoszának ihletésére írt Children's Songs című művéhez mellékelt szabadverseiben is megfogalmazza, amiben többek között arról beszél, hogy az ember vele született adottsága a szabad művészi önkifejezés. Chick Corea saját bevallása szerint mostanában leginkább feleségének, a szintén jazz-zenész Gayle Morannak ír verseket, akivel 46 éve együtt vannak.

Olvassa el Chick Corea Advice 1. című versét angol nyelven ide kattintva!

ADVICE 1

What you think is so

Develop that

Develop the ability to know:

What you think is so

The Beauty you see is

The Beauty you create

The World of Artists:

Each one makes his melodies

his own way

Each one creates the beauty

he sees

With your own genuine interest

Receive their beauties

You like what you like

You don’t what you don’t

Only you know

It’s your artistic freedom

To like what you like

And do it your way

This is your native freedom

See what he does

Observe the rules he makes

Try them if you like

Draw what you want

Leave the rest

Do this with as many others as you care

Do this enough times and then try this:

Make up some rules

Or don’t even bother

Try your techniques out of what you’ve drawn

Do it as you

And then — you easily own it

Keep what you like

Change what you want

Create your own rules

Have a question?

Get it answered to your satisfaction

Seek out the ones who create

and are willing to share knowledge

Beware of the “authorities” who don’t

themselves create

Discipline your body

Discipline your instrument

But only toward your own dreams and goals

Run the body and make it obey

Practice with an even flow

Control with easy intention

Discover the Beauty of Slowness

It’s the Beauty you intend

Practice your imagination

Put your illusions through your

body and instrument

Sing to yourself without your body’s

voice

This is what is meant by

“hear it”

Play what you “hear”

Practice with an even flow

Control with easy intention

Gather the techniques that

serve your dreams

Create techniques to

serve your dreams

– Chick Corea, 1980. 

Akárhányszor Magyarországon játszik Chick Corea, nem felejti el megemlíteni, mekkora hatást gyakorolt rá Bartók Béla zenéje. Nemcsak a Makrokozmosz inspirálta őt, de a zeneszerző Bagatellek című sorozatát is „megjazzesítette” Corea, Herbie Hancock-kal közös lemezükön pedig négykezes variációban játsszák Bartók Ostinátóját. Emellett játéktechnikájában is alkalmazza a zongora Bartóknál tapasztalt ütőhangszer szerű megszólaltatási módját, ami nem meglepő, tekintve hogy dobosként kezdte zenei pályáját. Kíváncsian várjuk, hogy ez alkalommal megidézi-e majd bármi módon Chick Corea a magyar zeneszerzőt.

Ami biztos, hogy ezen az estén két saját jogán is figyelemre méltó művésszel osztja meg a színpadot: a legendás és a kétszeres Grammy-díjas bőgős, Eddie Gomez olyan lenyűgöző a jazz óriásokkal zenélt együtt, mint Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bill Evans, Gerry Mulligan, és Benny Goodman. Eddie egyedi hangzása és stílusa számos Grammy-díjas, valamint több száz, a világot átívelő jazz, klasszikus, latin jazz, rhythm & blues és a kortárs zenei felvételen hallható. A trió harmadik tagja az örökifjú és sokoldalú veterán, Brian Blade, aki széles körben elismert a jazz világában, mint dobos és zeneszerő. Olyan csillagoknak adta a ritmust, mint Daniel Lanois, Joni Mitchell, Bob Dylan, Wayne Shorter, Seal, Bill Frisell és Emmylou Harris. Chick Corea mellett tehát ők adják a garanciát a felejthetetlen estéhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.