Jazz/World

“A belső szabadság birtokában sosem kellett megalkuvóvá válnom”

2020.03.20. 16:25
Ajánlom
Borbély Mihály az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, akivel találkozhatunk az autentikus népzenei színtéren, a hazai jazzélet élvonalában és különféle kortárs zenei produkciókban is. Kultúráról és ellenkultúráról, fiatalkori lázadásról és a belső szabadság megtalálásáról is beszélgettünk.

borbely_mihaly_foto_csendes_krisztina-174115.jpeg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina / BMC)

Amikor zenei pályafutását kezdte, mind a jazz-szcéna, a táncházmozgalom, a szabadzene az ellenkultúra része volt. Ez három olyan műfaj, amelyekben aktívan mozgott már akkor is és azóta is. Hogyan befolyásolta ez önt, a karrierjét? És a kortársait?

A hetvenes évek közepén, amikor a Vujicsics együttessel bekerültünk a fővárosi táncházas életbe, a szocializmus – és persze a hozzá tartozó kultúrpolitika, élén Aczél Györggyel és a "három T"-vel – még valóban arrogánsabb arcát mutatta. A nyolcvanas évek, amikor már a kortárs zene, majd a jazz területén is egyre aktívabb lettem, az úgynevezett "puha diktatúra" fortélyos mindennapjait hozta el. Ebben a másfél évtizedben ugyanakkor jobbára

kiszámítható, s ebben az értelemben elviselhető is volt sokunk számára a rendszer.

Soha nem politizáltam, és noha – mint a legtöbb kortársam – én is lázadó fiatal voltam és egyfajta ellenállásként éltem meg zenei tevékenységemet, akkor és később sem voltam látványosan ellenálló, tüntető, felvonuló típusú ember. Sokkal inkább azt a belső szabadságot próbáltam kialakítani, amelynek birtokában soha nem kellett megalkuvóvá válnom, vagy bizonyos érdekek mentén tevékenykednem és megnyilatkoznom. S mivel nem köteleződtem el személyes vagy más, pillanatnyi érdekek miatt, nem is kellett éles irányváltásra kényszerítenem magamat, mint ahogy jónéhány kortársamnál látom, hogy mi módon "alakulnak" az idők szavához...

Mi az, ami ebből még ma is "látszik"?

Ma is próbálom az egykori Borbély Misi életszemléletét megőrizni, és azt a bizonyos belső szabadságot egyre táguló körökben sugározni. Meggyőződésem, hogy ez a jó út: belülről kifelé, egyre táguló körökben... A nemzetközi és a hazai művészeti életet is megrázták azok az esetek, amelyeknek egyik lényege épp az ellenkező irány, amelynek elemeit a politika mindennapjaiban is látjuk: kívülről, felülről lefelé irányul, és a "szent ügy" (egy nemzet, egy vallás vagy épp a művészet szabadsága) nevében élnek vissza a rájuk bízott hatalommal, aláznak meg embereket, kollégákat, beosztottakat, társulatot vagy akár népcsoportot.

Hosszú idő alatt érett meg bennem a hit, amelyet szintén nem a felszínen, látványosan élek meg – irtózom is a mai kor divat- vagy érdekszülte vallásosságától, csakúgy, mint a zavaros miszticizmusoktól –, hanem belül élek át. Így aztán persze a zenéimben is megtalálja az igazi kereső. "Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság". Ezek az elvek irányítják mindennapjaimat a családomban, a zenekarokban és a tanításban is – ezek azok a kis körök, amelyeknek vízgyűrűit szeretném a kis kavicsaimmal minél messze fodrozódóbbá tenni.

borbely_mihaly4_torok_reka-153349.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Ennek ellenére ez ma már három nagyon elkülönülő világ, amelyeken mintha csak az underground színtereken lenne átjárás. Ön mégis hidat képez ezek közt a világok közt. Hogyan tud elmélyülni mindben?

Ma már – a szélesre tárt világnak, az információ szabad áramlásának és a művészeti oktatás fejlődésének köszönhetően – minden területnek magasan képzett szakemberei, autentikus egyéniségei és művészei tevékenykednek. Én a magam szerény módján próbálok lépést tartani, ami persze lehetetlen, de ma is az a lelkület vezérel, amit kamaszként éltem át, amikor a különféle műfajok szinte egyszerre varázsoltak el, s késztettek élethosszig tartó kíváncsiságra. Egyszerűen nem tehetek mást, ez vagyok én, ez a mindenben kissé talán felületes, ugyanakkor őszinte szívvel és odaadással kereső ember, aki megpróbálja a zene útlevél- és vízumkényszer nélküli távlatait átlátni, és élményeit másoknak is megmutatni.

Mi a véleménye arról, hogy a jazz- és a klasszikus zene változó, kontextusfüggő fogalmak?

Ez nagy igazság, köszönöm a megfogalmazását. Valóban, ha régebbi meghatározásokat, zenei definíciókat szembesítünk a ma hallható irányzatokkal, olykor elbizonytalanodhatunk. Ám, ha látjuk e műfajok történetét, s megpróbáljuk a mélyebb összefüggéseket megértetni, talán rájövünk, hogy milyen értékes az emberiség kulturális kincse, és sokkal inkább örülnünk kell e gazdag forrás minden tiszta cseppjének, ami szellemi éltetőerőt jelent számunkra, mint azt mérlegelni, hogy melyiket hova soroljuk, netán melyiket zárjuk ki a gyógyhatású készítmények köréből.

Ön szerint milyen a "jó zenész"?

A közismert kodályi meghatározás (kiművelt hallás, kiművelt értelem, kiművelt szív, kiművelt kéz) azt hiszem egyre aktuálisabb – bár napjainkban nem mindig magától értetődő – elvárás.

Hallgatóként mindig azok a zenei pillanatok vannak a legnagyobb hatással rám, amelyeknek szigorúan vett szakmaisága lenyűgöző, ugyanakkor szíven ütnek, érzelmileg, lelkileg is hatásuk alá kerülök.

Ha ez az egyensúly felborul, akkor vagy technokratákkal, vagy zenei sarlatánokkal van dolgunk, s noha mindkét felfogásra komoly közönségigény van, én ezektől idegenkedem.

borbely_mihaly2_torok_reka-153338.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Milyennek látja a jelenlegi jazzéletet Budapesten?

Az interjú elején említett időszak ellenkulturális pezsgéséhez képest ma valóban sokkal több a lehetőség, a kis kluboktól a nagy hangversenytermekig és fesztiválkoncertekig. Ezzel együtt persze ezekre sokkal több jelentkező is jut, képzett muzsikusok, fiatal tehetségek és önjelölt sztárok egyaránt. Sokan pesszimisták, én azonban

úgy látom, hogy a kitartó munka, a határozott művészi koncepció és elkötelezettség is megtalálja a közönségét, nem csak a talmi produkciók és felszínes szórakoztatók.

Magam is hálás vagyok, és kollégáim nevében is köszönettel tartozom annak az elkötelezett rétegnek, amely támogató figyelemmel tünteti ki munkánkat, koncertjeinket, lemezeinket, ezzel élteti a magyar jazzt, s ad reményt a jövőjét illetően is.

És a jazz oktatást?

Az elhivatott tanárok és a műfaj iránt elkötelezett tehetséges diákok találkozása mindig csodákat eredményez, még olyan helyzetekben és olyan körülmények között is, amelyek nem feltétlenül jelentenek garanciát ezekre a csodákra. Boldog vagyok, hogy ennek a folyamatnak is részese lehetek, és hogy a Zeneakadémia tanáraként egykori mestereim példája nyomán segíthetem a felnövekvő generációkat. Rengeteget fejlődött a hazai jazzoktatás, az Erasmus programok révén pedig egyre több nemzetközi kapcsolat valósul meg. Persze a világ másként is kinyílt, sokan tanulnak jeles külföldi intézményekben. Öröm találkozni azokkal a fiatalokkal, akik külföldi élményeiket és tapasztalataikat osztják meg velünk és a hallgatókkal.

Tavaly mutatta be az új lemezét a Borbély Műhellyel. Most is épp stúdiózik. Min dolgozik?

Orosz Zoltán különleges összeállítású együttesével készítünk lemezt, ennek műfaji színességét mutatja az összeállítás is: a harmonikavirtuóz mellett Lattmann Béla (basszusgitár), Horváth Kornél (ütőhangszerek) és jómagam (számos fúvós hangszeren) adjuk az alapegyüttest, vendégként pedig Lukács Miklós (cimbalom) és Ferenczy György (szájharmonika) is szerepelnek. Közben születik az új zenei anyag Polygon trióm számára is, természetesen ezt is szeretnénk lemezre venni, de ez már az év második felének feladatai közé tartozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A dalaink közösséget hivatottak teremteni” – megjelent a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemeze

A Fidelio felületén debütál Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze, az About Time. A két zenésszel az album címén túl a koncertek feloldó hatásáról, a nemzetközi jelenlétről, illetve közelgő, november 22-i müpás koncertjükről beszélgettünk. A lemez meghallgatható a cikkben.
Jazz/World

„Viseljétek büszkén a hegeiteket” – Nai Palm, a Hiatus Kaiyote énekesnőjének nem mindennapi története

2018-ban a Hiatus Kaiyote énekesnője, Naomi Saalfield, művésznevén Nai Palm, bejelentette, hogy mellrákot diagnosztizáltak nála, mely – hihetetlen lélekereje ellenére – rendkívül megviselte. Ő azonban mégsem engedte, hogy mindez megtörje, és a tragédiákból erőt merítve ma már ő inspirál másokat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Pharoah Sanders legendás szaxofonos

A spirituális jazzmozgalom kulcsfiguráját 81 éves korában érte a halál – adta hírül a Pitchfork a Luaka Bop lemezkiadóra hivatkozva.
Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.