Jazz/World

A Berlin-New York-Budapest határszél

2011.11.26. 12:21
Ajánlom
Két amerikai két amerikaival (Conference Call), előtte két magyarral játszik (Eastern Boundary Quartet) a BJC-ben. VIDEÓVAL

Igaz, az egyik amerikai a második amerikai párosból legalább félig német. Gebhard Ullmann ugyanis olyan tempóban váltogatja fellépései helyszínét, hogy mind Berlint, mind New York-ot (zenei) otthonának mondhatja. Az ötvennégy éves, Bonnban született klarinétos szaxofonos és fuvolista elképesztő tempóban dolgozik. Az útkereső, bátor felfogású zenék művelői közül olyan sok mindenkivel dolgozott együtt, hogy annak akár rövid áttekintése is szinte lehetetlen lenne. Utoljára Magyarországon egy klarinéttrió trió tagjaként a Gödörben szerepelt.

A kvartett dobosa a november végi koncerten a New York-i George Schuller (53), aki történetesen Gunther Schuller nagyhatású zeneszerző, zenekarvezető fia. Schuller több saját formációt is vezet, az egyikben Fonda, a másikban Ullmann is tag, a dobos többek között Joe Lovanóval, Lee Konitz-cal és Dave Douglas-szel is dolgozott korábban. A kvartett 2007-ben, Krakkóban adott koncerje tavaly jelent meg dupla CD-n, What about ...? címmel a lengyel NotTwo kiadónál, ez már a hatodik lemezük. A Conference Call 1998 óta működik, és a dobos ugyan gyakran cserélődik (Matt Wilson, Han Bennink és Gerry Hemmingway is játszott már velük), de Ullmann, Stevens és Fonda állandó tagok. A Conference Call mozgalmas költészetét jól példázza a zongorista, Michael Jefry Stevens szerzeménye (Poetry in Motion), amely egy korábbi lemezük címadó száma.  

 

A BJC-ben már szólóban is bemutatkozott Michael Jefry Stevens és Joe Fonda bőgős régóta és sokat játszik együtt, egy csomó felállásban, gyakran turnéznak úgy, hogy közben váltogatják partnereiket, tulajdonképpen ez történik a Conference Call turnéjának hazai állomásán is. Azonban mégis más a helyzet azért, mert Stevens és Fonda magyar partnereikkel Eastern Boundary Quartet néven már igazi zenekarnak tekinthetők, csak az utazási költségek miatt ritkán turnéznak - viszont néha szükségből kisebb felállásban is vállalnak fellépést.

A hatvanéves New York-i születésű Stevens az amerikai jazz kísérletező vonalának szinte teljes gárdájával játszott az utóbbi évtizedekben, többnyire a vele egyidős bőgős barátjával együtt. A hosszú listából könnyű olyan neveket szemezgetni, akiket a hazai jazzközönség is megismerhetett már, Mezei Szilárd mellett ott található Dave Liebman, Mark Whitecage, Dave Douglas, Steve Turre és Valerij Ponomarjev neve. Szerzőként legalább ilyen magasan jegyzett, szinte műfajra és minden felállásra - klasszikusokra is - írt darabokat, témákat.

Az Eastern Boundary-val már két lemezt is kiadtak, elsősorban a német piacra szánva. A két amerikai Borbély Mihállyal és Bágyi Balázssal először a Nyitott Műhelyben koncertezett, az alapvető ismerkedés után bátrsan belevágva a kiszámíthatalanba. Nyilvánvaló, hogy a két közép-európai és a két amerikai zenész kultúrájuk termékeny konfliktusára építette a koncepciót. A nehézségek ellenére már megvalósult európai és amerikai turnék bebizonyították, hogy a kvartett a határokon átnyúlóan is életképes, izgalmas zenéjük sok helyen talált kedvező fogadtatásra. A kultúrsokk bizonyára erősen motiválta Fonda szerzeményét, melynek címe Halleves (esetleg Halászlé). Az alábbi videó koncertfelvétel, de a szerzemény az Icicles című tavaly megjelent CD-jükön is szerepel.

 

USA Meets Europe (Eastern Boundary Quatret & Conference Call)

2011. november 29. 21:00 - Budapest Jazz Club

Conference Call

Gebhard Ullmann (tenorszax, szopránszax, basszusklarinét)
Michael Jefry Stevens (zongora)
Joe Fonda (bőgő)
George Schuller (dob, ütőhangszerek)

Eastern Boundary Quartet

Borbély Mihály (szaxofon, tárogató)
Michael Jefry Stevens (zongora)
Joe Fonda (nagybőgő)
Bágyi Balázs (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.