Jazz/World

A Bert Seager Trió jazzkoncertje

2015.04.30. 13:24
Ajánlom
Először jár Magyarországon a május 5-én a CEU-n koncertező zongora-nagybőgő-ütőhangszer kamaratrió. A formáció csupa saját szerzeményt játszik, és folyamatosan kutatja a jazz sztenderdektől eltérő hangzásokat.

Zenéjüket a közönség örömteli kifejezőereje, bensőségessége, csillogó hangzása miatt élvezheti, és azért, mert a zenészek legalább annyira figyelmes hallgatók, mint amennyire érzékeny játékosok.

Bert Seager amerikai jazz zongorista, zeneszerző, rendszeresen jelentet meg lemezeket, emellett tanár is a New England Konzervatóriumban. Bert nemzetközi jazzfesztiválokon lépett fel Kanadában, Peruban, Bulgáriában, Jordániában, Ecuadorban, Izraelben és tizenötször Japánban. Zeneszerzőként háromszor nyerte el a nagy presztizsű MacDowell művészeti ösztöndíjat Peterborough-ba. 15 nemzetközileg elismert lemezt adott ki. A Cadence Magazin szerint zenéje "lelkes optimizmussal" telített, a Boston Globe pedig azt írja: "az efféle túláradás mozgatja a jazzvilágot."

Ehud Ettun izraeli nagybőgős New York Blue Note-jától kezdve, Washington Kennedy Centerén át Boston Symphony Hall-jáig sok helyszínen megfordult már, és olyan művészekkel működött közre, mint Danilo Perez, Fred Hersh, Eli Degibri, Anat Cohen, Németh Ferenc, Donny McCaslin, Frank London és mások.

Yshai Afterman izraeli ütős a világzenei színpad magával ragadó új hangja, indiai, török, perzsa és arab hagyományokat ötvöz modern újításokkal, egyszerre erőteljesen technikai, dallamos és ritmikus stílust szülve ezzel. Yshai a Cooperman Frame Drums (Egyesült Államok), Hands On Drums Percussion (Németország) és Kandu Cajons (Izrael) formációk tagja. A Közép-európai Egyetem Auditóriumában megrendezésre kerülő koncertjük ingyenes. Páratlan lehetőség, hogy megismerjük az amerikai és a két izraeli jazz zenészt, nem érdemes kihagyni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.