Jazz/World

A Bert Seager Trió jazzkoncertje

2015.04.30. 13:24
Ajánlom
Először jár Magyarországon a május 5-én a CEU-n koncertező zongora-nagybőgő-ütőhangszer kamaratrió. A formáció csupa saját szerzeményt játszik, és folyamatosan kutatja a jazz sztenderdektől eltérő hangzásokat.

Zenéjüket a közönség örömteli kifejezőereje, bensőségessége, csillogó hangzása miatt élvezheti, és azért, mert a zenészek legalább annyira figyelmes hallgatók, mint amennyire érzékeny játékosok.

Bert Seager amerikai jazz zongorista, zeneszerző, rendszeresen jelentet meg lemezeket, emellett tanár is a New England Konzervatóriumban. Bert nemzetközi jazzfesztiválokon lépett fel Kanadában, Peruban, Bulgáriában, Jordániában, Ecuadorban, Izraelben és tizenötször Japánban. Zeneszerzőként háromszor nyerte el a nagy presztizsű MacDowell művészeti ösztöndíjat Peterborough-ba. 15 nemzetközileg elismert lemezt adott ki. A Cadence Magazin szerint zenéje "lelkes optimizmussal" telített, a Boston Globe pedig azt írja: "az efféle túláradás mozgatja a jazzvilágot."

Ehud Ettun izraeli nagybőgős New York Blue Note-jától kezdve, Washington Kennedy Centerén át Boston Symphony Hall-jáig sok helyszínen megfordult már, és olyan művészekkel működött közre, mint Danilo Perez, Fred Hersh, Eli Degibri, Anat Cohen, Németh Ferenc, Donny McCaslin, Frank London és mások.

Yshai Afterman izraeli ütős a világzenei színpad magával ragadó új hangja, indiai, török, perzsa és arab hagyományokat ötvöz modern újításokkal, egyszerre erőteljesen technikai, dallamos és ritmikus stílust szülve ezzel. Yshai a Cooperman Frame Drums (Egyesült Államok), Hands On Drums Percussion (Németország) és Kandu Cajons (Izrael) formációk tagja. A Közép-európai Egyetem Auditóriumában megrendezésre kerülő koncertjük ingyenes. Páratlan lehetőség, hogy megismerjük az amerikai és a két izraeli jazz zenészt, nem érdemes kihagyni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.