Jazz/World

A Bester4 a Negyed6Negyed7-en

2010.11.25. 00:44
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Negyed6Negyed7 Fesztivál nyitókoncertjén december 1-jén!

A Negyed6Negyed7 összművészeti és szociokulturális fesztivált idén másodszor rendezi meg a Marom Budapest Egyesület, hogy a Hanuka napjai alatt felhívja a figyelmet a VI. és a VII. kerületben található régi zsidó negyedre és annak kulturális értékeire. A közel húsz helyszínt, szórakozóhelyeket, kávézókat, teázókat, galériákat, kiállítótereket, könyves műhelyeket és egyéb helyszíneket összefogó fesztivál komoly kérdése a szórakozáson túl, hogy létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.

Nyolc napon át izraeli, lengyel és magyar zenekarok többféle műfajban adnak koncerteket. A nyitókoncerten a lengyel Bester Quartet szerepel az Amerikai Alapítványi Iskolában (Wesselényi utca 44.). Az együttes közvetlen utódja az 1997-ben alakult Krakkó (Cracow) Klezmer Bandnek, vezetője Jarosław Bester harmonikás és zeneszerző. Az együttest kiemelkedően virtuóz, klasszikusan képzett muzsikusok alkotják. Klasszikus, jazz és avantgarde, valamint kortárs kamarazenei elemekből építkeznek, a zenei közelítésmódjuk alapja az improvizáció. A zenekar nemzetközi hírnevét tovább emelte, hogy már hat lemezük jelent meg a nagy presztízsű Tzadik kiadónál.

Kérdésünk: Melyik híres muzsikus alapította a New York-i Tzadik lemezkiadót?

A helyes választ november 30-án délig megjelölő olvasóink egyike partnerével vehet részt a Fidelio vendégeként a nyitókoncerten december elsején 21 órakor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.