Jazz/World

A Bester4 a Negyed6Negyed7-en

2010.11.25. 00:44
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Negyed6Negyed7 Fesztivál nyitókoncertjén december 1-jén!

A Negyed6Negyed7 összművészeti és szociokulturális fesztivált idén másodszor rendezi meg a Marom Budapest Egyesület, hogy a Hanuka napjai alatt felhívja a figyelmet a VI. és a VII. kerületben található régi zsidó negyedre és annak kulturális értékeire. A közel húsz helyszínt, szórakozóhelyeket, kávézókat, teázókat, galériákat, kiállítótereket, könyves műhelyeket és egyéb helyszíneket összefogó fesztivál komoly kérdése a szórakozáson túl, hogy létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.

Nyolc napon át izraeli, lengyel és magyar zenekarok többféle műfajban adnak koncerteket. A nyitókoncerten a lengyel Bester Quartet szerepel az Amerikai Alapítványi Iskolában (Wesselényi utca 44.). Az együttes közvetlen utódja az 1997-ben alakult Krakkó (Cracow) Klezmer Bandnek, vezetője Jarosław Bester harmonikás és zeneszerző. Az együttest kiemelkedően virtuóz, klasszikusan képzett muzsikusok alkotják. Klasszikus, jazz és avantgarde, valamint kortárs kamarazenei elemekből építkeznek, a zenei közelítésmódjuk alapja az improvizáció. A zenekar nemzetközi hírnevét tovább emelte, hogy már hat lemezük jelent meg a nagy presztízsű Tzadik kiadónál.

Kérdésünk: Melyik híres muzsikus alapította a New York-i Tzadik lemezkiadót?

A helyes választ november 30-án délig megjelölő olvasóink egyike partnerével vehet részt a Fidelio vendégeként a nyitókoncerten december elsején 21 órakor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.