Jazz/World

A Bester4 a Negyed6Negyed7-en

2010.11.25. 00:44
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Negyed6Negyed7 Fesztivál nyitókoncertjén december 1-jén!

A Negyed6Negyed7 összművészeti és szociokulturális fesztivált idén másodszor rendezi meg a Marom Budapest Egyesület, hogy a Hanuka napjai alatt felhívja a figyelmet a VI. és a VII. kerületben található régi zsidó negyedre és annak kulturális értékeire. A közel húsz helyszínt, szórakozóhelyeket, kávézókat, teázókat, galériákat, kiállítótereket, könyves műhelyeket és egyéb helyszíneket összefogó fesztivál komoly kérdése a szórakozáson túl, hogy létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.

Nyolc napon át izraeli, lengyel és magyar zenekarok többféle műfajban adnak koncerteket. A nyitókoncerten a lengyel Bester Quartet szerepel az Amerikai Alapítványi Iskolában (Wesselényi utca 44.). Az együttes közvetlen utódja az 1997-ben alakult Krakkó (Cracow) Klezmer Bandnek, vezetője Jarosław Bester harmonikás és zeneszerző. Az együttest kiemelkedően virtuóz, klasszikusan képzett muzsikusok alkotják. Klasszikus, jazz és avantgarde, valamint kortárs kamarazenei elemekből építkeznek, a zenei közelítésmódjuk alapja az improvizáció. A zenekar nemzetközi hírnevét tovább emelte, hogy már hat lemezük jelent meg a nagy presztízsű Tzadik kiadónál.

Kérdésünk: Melyik híres muzsikus alapította a New York-i Tzadik lemezkiadót?

A helyes választ november 30-án délig megjelölő olvasóink egyike partnerével vehet részt a Fidelio vendégeként a nyitókoncerten december elsején 21 órakor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.