Jazz/World

A BMC bemutatkozása Amerikában

2006.06.05. 00:00
Ajánlom
A Budapest Music Center az európai jazz szcéna képviseletében mutatkozott be a legnevesebb amerikai jazzmagazin, a Downbeat júniusi számában.

A Gőz László vezette BMC jazzlemezeit és művészeit méltató cikk kitér a kiadó Zenei Információs Központjára és a Budapest MOL Jazz Fesztiválra, valamint említést tesz a cég jövőre megnyíló új épületéről is. A leírás hangsúlyozza a szerteágazó jazz választékot, Gadó Gábor „New York-i hangulatú” szólóitól a jazzt és a népzenét ötvöző muzsikákig, Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós virtuóz játékáig.

A közel 70 éves Downbeat magazin mostanában nyit az európai jazz felé, nemrég heves vitát váltott ki, amikor első alkalommal került európai együttes a címlapra. A svéd Esbjörn Svensson trió szerepeltetésével előtérbe került a jazz határainak kérdése. Az amerikai előadók jelentős része saját nyelvének tekinti a jazzt, és nehezen fogadja el, a fekete zenészek nélkül felálló európaiak miért akarják „európaizálni” saját népzenéjükkel a műfajt. Más vélemények szerint a jazz bőrszíntől, nemzetiségtől független zene, Joe McPhee trombitás úgy véli, nyitottnak kell maradni az európai és afrikai hatásokra is. A kérdést Stuart Nicholson provokatívabb módon veti fel tavaly megjelent Is Jazz Dead?(Or Has it Moved to a New Address) [A jazz halott? (Vagy elköltözött)] című könyvében, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a globalizációtól elzárkózó amerikai jazz lemaradóban van a nyitott, izgalmas Európa mögött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.