Jazz/World

A BMC bemutatkozása Amerikában

2006.06.05. 00:00
Ajánlom
A Budapest Music Center az európai jazz szcéna képviseletében mutatkozott be a legnevesebb amerikai jazzmagazin, a Downbeat júniusi számában.

A Gőz László vezette BMC jazzlemezeit és művészeit méltató cikk kitér a kiadó Zenei Információs Központjára és a Budapest MOL Jazz Fesztiválra, valamint említést tesz a cég jövőre megnyíló új épületéről is. A leírás hangsúlyozza a szerteágazó jazz választékot, Gadó Gábor „New York-i hangulatú” szólóitól a jazzt és a népzenét ötvöző muzsikákig, Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós virtuóz játékáig.

A közel 70 éves Downbeat magazin mostanában nyit az európai jazz felé, nemrég heves vitát váltott ki, amikor első alkalommal került európai együttes a címlapra. A svéd Esbjörn Svensson trió szerepeltetésével előtérbe került a jazz határainak kérdése. Az amerikai előadók jelentős része saját nyelvének tekinti a jazzt, és nehezen fogadja el, a fekete zenészek nélkül felálló európaiak miért akarják „európaizálni” saját népzenéjükkel a műfajt. Más vélemények szerint a jazz bőrszíntől, nemzetiségtől független zene, Joe McPhee trombitás úgy véli, nyitottnak kell maradni az európai és afrikai hatásokra is. A kérdést Stuart Nicholson provokatívabb módon veti fel tavaly megjelent Is Jazz Dead?(Or Has it Moved to a New Address) [A jazz halott? (Vagy elköltözött)] című könyvében, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a globalizációtól elzárkózó amerikai jazz lemaradóban van a nyitott, izgalmas Európa mögött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?