Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

2020.08.05. 12:25
Ajánlom
Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.

6Q8A8385_robi-111925.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Udvardi Attila / Budapest Bár)

Egy Facebook-posztotokban írtátok, hogy az új járványügyi bejelentésekhez mérten próbáljátok „átszervezni az életeteket.” Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan működik most a Budapest Bár?

Rengeteg koncertünk maradt el március óta, fesztiválok, városi nagyrendezvények, a Budapest Parkos koncertünk, ami miatt természetesen nagyon csalódottak vagyunk és minden tekintetben nagyon megvisel minket. De mást nem tehetünk: alkalmazkodunk a helyzethez, amennyire tudunk. A Budapest Bár szerencsére nem tipikus fesztivál- vagy szezonzenekar, hanem egész évben, folyamatosan vannak koncertjeink koncerttermekben, színháztermekben, művelődési házakban, nagyjából 500-700 fős közönség előtt. Most a nyári fellépéseinket is kisebb helyekre, szabadtéri színházakra korlátozzuk, vagy félházzal szervezzük – a KOBUCI kertben például már a harmadik koncertet hirdetjük meg a nyárra, mert kettő megtelt. Így július elejétől legalább fél, vagy inkább negyed árbócon, de tudunk zenélni, és tudunk valamennyi munkát adni a zenekar mellett dolgozó szakembereknek is.

Azért nagyon reméljük, ez a rémálom a következő szezonban már csak egy rossz emlék marad, és újra önfeledten lehetünk együtt a közönséggel.  

Ebben a hónapban nem csak koncerteket adtok, de bemutatjátok a 14 karátos autót is. Meséljetek erről kicsit, mit érdemes tudni a darabról?

Amikor vége lett a karanténnak, rögtön nekiláttunk a próbáknak – és úgy éreztünk, újra van élet! Az egész gépezetet Magács László, a TRIP hajó vezetője indította be, amikor a TRIP-en tavaly bemutatott Tizenkét szék című darab után egy koncertszínházi sorozatot vizionált. Felkértük Keresztes Tamást rendezőnek, aki a Budapest Bárral már több éve együtt dolgozik, Szűcs Krisztián pedig a Tamás és Divinyi Réka által szerkesztett „forgatókönyv” alapján megírta a dalokat. Ekkor kezdődött a hangszerelés, az intenzív műhelymunka a Budapest Bár próbatermében, zajlott a színészek kiválogatása, a szervezés, június végétől pedig folynak a próbák.

bpbar2016_rgb_facebook_kicsi-111949.jpg

Budapest Bár (Fotó/Forrás: Ruthe Zuntz / Budapest Bár)

Nagyon izgatottak vagyunk: a zenekar élőben zenél a színpadon, ők is folyamatos szereplői a darabnak Mikó István, Rába Roland, Metz Tibor, Mentes Julcsi, Lengyel Benjámin és Dankó István mellett. Az augusztusi bemutatókra a Városmajori Színpadra már minden jegy elkelt, de folytatjuk szeptember 14-én az UP Rendezvénytérben.

Min dolgoztok jelenleg, hol lehet látni titeket a következő időszakban?

Az utóbbi két hónapban a 14 karátos autón dolgoztunk, valamint próbáltuk az új lemezünk dalait, ami március 15-én jelent meg, sajnos a legnagyobb koronavírus „zajban”. Próbálunk még Péterfy Borival, aki néhány alkalommal vendége lesz a Budapest Bárnak augusztusban és szeptemberben, többek között augusztus 30-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Többször megyünk még a Balatonhoz is koncertezni, Nyíregyházán fellépünk a klezmer műsorral Bangó Margit vendégszereplésével. Közben történt egy tagcsere a zenekarban, illetve generációváltás: Kisvári Ferenc dobosunkat a fia, Kisvári Bence váltja a dobok mögött. Örülünk annak, hogy ha takaréklángon is, de működik a Budapest Bár!

A Kultkikötő augusztus 7-i születésnapi Budapest Bár koncertjére itt válthatod meg a jegyedet>>>

Fejléckép: Farkas Róbert (fotó: Ruthe Zuntz / Budapest Bár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.