Jazz/World

A Buda Folk Band is toplistás

2014.01.18. 09:14
Ajánlom
Európa felfigyelt a Buda Folk Band 21. századi városi népzenéjére, a formáció friss lemeze felkerült a World Music Charts Europe januári toplistájára. Éri Márton, a csapat brácsása, kontrása arról is beszélt, hogyan áll össze egy folkzenekar repertoárja.

"A Magyar világi népzene című albumunk elismerése jó hatással lehet minden olyan együttesre, amely komoly energiákat fektet be az előrelépés érdekében. A képhez hozzátartozik, hogy mindig vannak bizonyos trendek a világzenében. Korábban a balkáni eredetű etnofolk muzsikák voltak divatosak az európai színpadokon és rádiókban, majd az afrikai gyökerű zenék iránt volt nagyobb a figyelem, talán most kelet felé nyitnak" - mondta Éri Márton. A zenész kitért arra, hogy a Kárpát-medencei zenei kultúra rendkívül színes és gazdag, önmagában is egyfajta világzene, hiszen annyi náció, etnikum, kisebbség építi itt népzenéjét.

A Buda Folk Band zenéjére komoly hatást gyakorolt, hogy két meghatározó tag, Éri Márton és Csoóri Sándor Sündi (kontra, bolgár tambura, koboz, ének) édesapja is a Muzsikás együttesben zenélt, illetve zenél. Éri Márton felidézte, hogy a Muzsikás már a hetvenes években készített tradicionális gyökerekből táplálkozó népzenei feldolgozásokat, amelyek nyugodtan nevezhetőek világzenének.

"Rengeteget jártunk Erdélybe, és mindenkinek kialakult a maga kedves tájegysége vagy falva, ami jelentős hatást gyakorolt repertoárunkra. Sándor a Mezőségben volt sokat gyermekkorában, én a Kalotaszeget jártam végig, és bár a két zenei kultúra azonos tőről fakad, a dallamvilágban vannak különbségek" - jegyezte meg a harminchárom éves zenész. A lemez nyitódala, a Tengerpart kalotaszegi népzene, a Hajnali és a Kövecses út mezőségi, ördöngösfüzesi népdal feldolgozása.

"A népzenéből merítünk ihletet, de nem feltétlenül szeretnénk különböző elektronikus eszközökkel populárissá tenni ezt a fajta zenei hagyományt. Ehelyett megpróbáljuk ugyanazokkal a hangszerekkel elkészíteni a feldolgozásokat, amelyek eleve a népzenéhez kötődnek" - magyarázta a brácsás. Mint elmondta, a Magyar világi népzene című anyag is úgy készült, hogy egy-egy tradicionális népzenét továbbgondoltak, megváltoztatták a ritmust, időnként hozzáírták a nóta könnyebb befogadását segítő témákat, összekötő motívumokat, riffeket. "Ezek is lehetnek népi eredetűek, de van, hogy mi találjuk ki. A dolog népzene marad, mert nem lép ki a műfaji határok közül, csak már nem lesz autentikus. Sokszor mi írjuk a szöveget, és verseket is szoktunk használni".

Az albumon a zenekar hat tagján (Éri és Csoóri mellett Maruzsenszki Andor - hegedű, Takács Ádám - hegedű, brácsa, Salamon Soma - harmonika, furulya, kaval, Pénzes Géza - bőgő, gitár) kívül több dalban közreműködik Márczi Anna Tücsi énekesnő, valamint a cimbalmos Zimber Ferenc. A Buda Folk Band városi népzenéje nyitott a könnyűzenei műfajokra, a rockra és a jazzre is.

"A hetvenes évek elején indult magyarországi táncházmozgalom létrehozása egy kísérlet volt, ami eredménnyel járt, hiszen bebizonyította, hogy a gyökerek, a hagyományokhoz való születési kötődés nélkül, városi emberként is el lehet ugyanolyan szinten sajátítani egy zenei és tánckultúrát. A mi zenénk is egyfajta kísérlet, hiszen szabadon variáljuk az átörökített Kárpát-medencei dallamkincset, motívumokat, a városokban van átjárás a népzene és az egyéb műfajok között is" - fűzte hozzá Éri Márton. Megemlítette, hogy Csoóri Sándor Sündinek a Buda Folk Band mellett van egy free jazz zenekara, a Négyes Quartet (amelyikben Porteleki Áron, a szintén Muzsikás tag Porteleki László fia dobol), és a szintén jazzista Dresch Mihály is többször fellépett már a Buda Folk Banddel. "Megpróbáljuk továbbvinni azt a hagyományt is, amit a Muzsikás esetében a Szörényi Leventével, a Tolcsvay-testvérekkel, Hobóval fenntartott kapcsolat jelentett". Éri Márton beszámolt arról, hogy a csapat idén a hazai koncertek és fesztiválok mellett valószínűleg Belgiumban is fellép.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

40 feledhetetlen dal Koncz Zsuzsa új válogatásalbumán

Így volt szép címmel dupla válogatásalbummal jelentkezett Koncz Zsuzsa, amelyen a legkedvesebb dalait válogatta össze a legelső eredeti felvételétől kezdve napjainkig. Ritkaságok, eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételek is színesítik a páratlan pályafutás esszenciáját.
Jazz/World improvizáció

Roby Lakatos videóüzenetben játssza el azt a dallamot, amelyre improvizációkat vár

A Roby Lakatos Improvizációs Hegedűverseny hivatalos Facebook-oldalán pénteken közzétették Roby Lakatos videóüzenetét, amelyben elmondja a jelentkezés feltételeit, a megmérettetés menetét, valamint eljátssza azt a dallamot, amelyre az improvizációkat várják.
Jazz/World hír

Jövőre ismét Budapesten rendezik meg a Womexet

Fantasztikus hír a különböző népzenék kedvelőinek, valamint a magyar zenészeknek: öt év után ismét a Hangvető szervezi és a magyar főváros ad otthont a földkerekség legnagyobb világzenei expójának.
Jazz/World interjú

Balogh Kálmán: „A dallam közös, élő egység”

Balogh Kálmán cimbalomművész 60. születésnapja alkalmából jubileumi koncertet ad a Zeneakadémián október 30-án. Az ünnepi koncert szellemi kerete a népzene lesz, de az akadémiai cimbalom-oktatás múltját és jelenét is érintik. Interjú.
Jazz/World fonó

Milyen zenékre figyelnek fel a nemzetközi rádiós szerkesztők?

Ismét eltelt egy hónap, sőt egy negyedév és közzé tették a világzenei toplistákat. A hazai lemezek közül több album – a Fonó kiadványai – kerültek fel a rangos névsorba.