Jazz/World

A Budapest Bárral a Vajdahunyad Várban

2011.07.05. 03:30
Ajánlom
Mostanában jelent meg a Budapest Bár negyedik CD-je, a Hoppá! A lemezbemutató koncertek sikeres sorozatát a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon folytatják.

Egy ragyogó technikájú cigányzenekar és a hazai rock, jazz és alternatív stílusok kultikus előadói hallhatók ismét együtt az új CD-n, amelyen Jávor Páltól a Doorsig változatos anyagból merítetettek. - Az új lemezanyag megálmodásakor az volt a célunk, hogy azokat a kedvenc dalainkat elevenítsük fel, fogalmazzuk át a lemezen, amelyek valamelyik nép cigány kisebbségi kultúrájához kötődnek, vagy legalábbis azokat, amelyekben benne rejlik a lehetőség, hogy egy cigányzenekar átfogalmazza őket saját ízlése szerint - mondta Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője.

A változatos zenei ízlésvilágokat képviselő társaság rendkívül színes válogatást állított össze, amiben ugyanúgy megfér Jávor Pál és Kabos Gyula, mint Harangozó Teri vagy akár az Európa Kiadó dala. Egységes viszont a kitűnő hangszeres tudás, a minőségi hangszerelés, a változatos és olykor szokatlan zenei ötletek és a kitűnő előadók.

Humor, kreativitás és könnyedség jellemzi ezt a lemezt is, a Budapest Bár eddigi legérettebb és legmesszebb mutató albumát. A hangszereléseken ugyanis jól érezhető az a bátorság, amit az előző lemez adott azzal, hogy a kávéházi muzsikálásba sikeresen beemelték a jazz és a könnyűzene stílusjegyeit és sokkal merészebben rugaszkodnak el az eredeti témáktól, mint tették a korábbi lemezeken.

A Budapest Bár előremutató és a sokféleségében is egységes produkció, amelynek előadói játszi könnyedséggel közlekednek az utolsó száz év zenei anyagában, hiszen egy jó dal nem csak azon a nyáron lehet sláger, amikor készült, ezek a dallamok, harmóniák, szövegek mind-mind újra és újra felfedezésre méltóak.

A városligeti Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál programjában, amely a klasszikus mellett a vegyes műfajokat is felsorakoztatja, hallhatják a Budapest Klezmer Bandet, a Budapest Ragtime Bandet és a 100 Tagú Cigányzenekart is, és július végén lép fel új műsorával a színes társaság, a Budapest Bár. 

2011. július 25, 20:30
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál
Budapest Bár

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.
Jazz/World ajánló

Zeneversek decemberre a Modern Art Orchestrától

A Modern Art Orchestra egy egész estet szentel Weöres Sándor műveinek december 17-én, Harcsa Veronikával kiegészülve.
Jazz/World ajánló

A sokoldalú cimbalom – Balogh Kálmán és ifjú tehetségek estje

Balogh Kálmán Cimbalmos Triója és a hangszer hét tehetséges fiatal művésze lép fel a Müpa Világraszóló sorozatában, ahol a népzene mellett a jazz és az improvizáció is szerepet kap.
Jazz/World ajánló

4X4 Sessions koncertsorozat az Oláh Krisztián Quartettől a Budapest Jazz Clubban

A négyéves együttes novembertől februárig négyrészes koncertsorozattal jelentkezik, amelyen az Oláh Krisztián Quartet eddigi repertoárja mellett készülő negyedik albumjukból is ízelítőt kaphat a közönség.