Jazz/World

A Budapest Bárral a Vajdahunyad Várban

2011.07.05. 03:30
Ajánlom
Mostanában jelent meg a Budapest Bár negyedik CD-je, a Hoppá! A lemezbemutató koncertek sikeres sorozatát a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon folytatják.

Egy ragyogó technikájú cigányzenekar és a hazai rock, jazz és alternatív stílusok kultikus előadói hallhatók ismét együtt az új CD-n, amelyen Jávor Páltól a Doorsig változatos anyagból merítetettek. - Az új lemezanyag megálmodásakor az volt a célunk, hogy azokat a kedvenc dalainkat elevenítsük fel, fogalmazzuk át a lemezen, amelyek valamelyik nép cigány kisebbségi kultúrájához kötődnek, vagy legalábbis azokat, amelyekben benne rejlik a lehetőség, hogy egy cigányzenekar átfogalmazza őket saját ízlése szerint - mondta Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője.

A változatos zenei ízlésvilágokat képviselő társaság rendkívül színes válogatást állított össze, amiben ugyanúgy megfér Jávor Pál és Kabos Gyula, mint Harangozó Teri vagy akár az Európa Kiadó dala. Egységes viszont a kitűnő hangszeres tudás, a minőségi hangszerelés, a változatos és olykor szokatlan zenei ötletek és a kitűnő előadók.

Humor, kreativitás és könnyedség jellemzi ezt a lemezt is, a Budapest Bár eddigi legérettebb és legmesszebb mutató albumát. A hangszereléseken ugyanis jól érezhető az a bátorság, amit az előző lemez adott azzal, hogy a kávéházi muzsikálásba sikeresen beemelték a jazz és a könnyűzene stílusjegyeit és sokkal merészebben rugaszkodnak el az eredeti témáktól, mint tették a korábbi lemezeken.

A Budapest Bár előremutató és a sokféleségében is egységes produkció, amelynek előadói játszi könnyedséggel közlekednek az utolsó száz év zenei anyagában, hiszen egy jó dal nem csak azon a nyáron lehet sláger, amikor készült, ezek a dallamok, harmóniák, szövegek mind-mind újra és újra felfedezésre méltóak.

A városligeti Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál programjában, amely a klasszikus mellett a vegyes műfajokat is felsorakoztatja, hallhatják a Budapest Klezmer Bandet, a Budapest Ragtime Bandet és a 100 Tagú Cigányzenekart is, és július végén lép fel új műsorával a színes társaság, a Budapest Bár. 

2011. július 25, 20:30
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál
Budapest Bár

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.