Jazz/World

A Chick Corea Freedom Band Veszprémben

2010.08.04. 14:00
Ajánlom
Chick Corea Freedom Band elnevezésű all-star csapata nyitotta meg az idei Veszprémi Ünnepi Játékokat. Két, Coreát egyik példaképének tekintő magyar jazz-zongorista nyilatkozott a Fideliónak a koncerten szerzett benyomásairól.

Bori Viktor:

„Ha jobban végiggondolom, legfőképpen azért a különleges képességéért tartottam mindig is elsőszámú példaképemnek Chick Coreát, ahogy a zenét egészében kontrolálja bármelyik projektjét is nézzük és Veszprémben a Freedom Bandben nem ez történt, ami igen meglepett, viszont ő láthatóan rendkívül felszabadult volt és egyáltalán nem bánta ezt. Szinte kívülállóként hallgatta látható élvezettel McBride egyszemélyes bőgőprodukcióját vagy a nagy „kisöreg" dobshow-ját. És a ráadásban hagyta - amit még soha nem láttam tőle - hogy teljesen átvegye Kenny Garrett az irányítást. Egyszerűen élvezi ezeknek a partnereknek  a társaságát, mindenesetre nekem a tavaly őszi triókoncert Stanley Clarke-kal és Lenny White-tal sokkal inkább bejött, attól függetlenül, hogy végig szótlan maradt, de magából sokkal többet adott."

Szabó Dániel:

„Három héttel korábban is láttam őket Montreux-ben, de ez a koncert jobban tetszett, mert közben jobban összeérett a produkció. Másrészt általános tapasztalatom, hogy Magyarországon van valami a levegőben, amiért az amerikai zenészek kijátsszák magukat, ahogy Roy Haynes az utolsó egyharmadban, amikor a végén énekelt, táncolt örömében. Haynes személye azt a jazz tradíciót jelenti, amivel már ritkán lehet csak találkozni, már nem élnek a nagy öregek. Persze vannak méltó utódok, mint például Brian Blade, de a kortárs jazzben kevesebb az őserő, mint Haynesből vagy Elvin Jonesból áradt. Ott voltam Haynes londoni, 75. születésnapi koncertjén is, már akkor is alig hittem, hogy ilyen energiákra képes. Garretten és McBride-on pedig látszott a veteránnak kijáró tisztelet, ahogy Haynest szeretettel átkarolták.

Coreában is a tiszteleletet és leborulást láttam, benne is megvan ez a természetesség, az ősi energiák mindent elsöprő ereje. Fajsúlyos jazzprodukciót hallottunk a részéről. Nála minden a helyén van, az arranzsok is, de ritmikailag annyira kézben tartja az egész zenekart, hogy ez az egyik fő erénye. Másrészt lenyűgöz, hogy hányféle projektet futtat egyszerre, fiatal kora óta, amióta elhatározta, hogy nem akar az unalom csapdájába esni. Corea játéka változott, puhább lett, és amit nyíltan vállal, odafigyel a fiatalokra, nyitott, pozitív, befogadó ember; például Mehldauról kedvezően nyilatkozott. A Freedom Band szerintem azért alakult, hogy a kötött formákban, sztenderdekben szabad szólókat, nagy teret adhassanak maguknak. Sok bőgőszóló volt, kötetlen párbeszédek voltak. Lehet, hogy például Wayne Shorter kvartettje még szabadabb, vagy korszerűbb, de Coreáék a sztenderdek minden lehetőségét kihasználták. A második számot bevezető Bartók hommage fénypontja volt zongorázásának, fantasztikusan egyéni szóló hangszereléseket, csodálatos akkordokat, elbűvölő szólamvezetést hallottunk. A ráadás előtti, a zárószám pedig, ha koncertlemezt fognak kiadni, jó eséllyel a Veszprémben elhangzott formában kerül a lemezre, olyan tökéletesen sikerült."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.