Jazz/World

A cimbalmos köszöntése

2009.05.11. 00:00
Ajánlom
Mivel ajándékozhatja meg legméltóbb módon saját magát és közönségét 50. születésnapján egy olyan muzsikus, aki pályafutásának már első esztendeiben mások számára elérhetetlen magasságokat hódított meg? Aki karrierjének egymást követő lépcsőfokain újabb és újabb műfajokkal színesítette zenei kínálatának addig is bőséges tárházát? Aki nemrég érkezett haza elsöprő sikerű amerikai turnéjáról?

A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band

Minden bizonnyal exkluzív válogatással érkezik, amelyben helyet kap a kelet-európai és balkáni - magyar, zsidó, cigány, román, bolgár és görög - népzene, a maga színes virtuozitásával, ahogy azt Balogh Kálmán és csak Balogh Kálmán tudja előadni. Nem fog hiányozni a jazz és a vendéglátó-ipari cigányzene sem, mint ahogy létjogosultságuk lehet a klasszikus elemeknek is, amelyek ugyanúgy részét alkotják a muzsikus életművének, mint a különböző származású és stílusú folklórdallamok. A sok sztárvendég között lesz a magyar népdaléneklés világhírű nagykövete, Sebestyén Márta is.

(2009. május 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Balogh Kálmán 50

I. rész: km.: Sebestyén Márta, Berecz András (ének), Doór Róbert (nagybőgő), Mester László (brácsa), Vizeli Balázs, Lakatos Róbert (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom)

II. rész: km.: Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band (tagjai: Balogh Kálmán/cimbalom, Bede Péter/szaxofon, Novák Csaba/nagybőgő, György Mihály/gitár, Kovács Ferenc/trombita, hegedű, Frankie Lato/hegedű), Sebestyén Márta (ének), Alan Bern (harmonika, ének), Marin Bunea (hegedű), Adam Stinga (trombita), Peter Ralcsev (harmonika), Balogh Gusztáv (ének))

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.