Jazz/World

A citera bűvöletében – Dudás Klára és mesterei

2014.11.14. 16:57
Ajánlom
A szokásos játékok mellett már az óvodában is a citera bűvöletében élt, a különleges hangszer pedig később még inkább a szívéhez nőtt. November 20-án az idei Fölszállott a páva egyik különdíjasa, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert zenésztársait is. Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.

"Az első citerás, akit megismertem a nagyapám volt, tőle nővérem is sokat tanult. Óvodás koromtól kezdve évről évre nőtt bennem az elhatározás, hogy komolyabban foglalkozzam azzal a hangszerrel, ami régen nélkülözhetetlen volt a szegényebb réteg számára. Nagyapához sokat jártam; először csak hallgatózni, majd a pengető is kezembe került. A citera szeretete az általános iskolai éveimet ugyanúgy végigkísérte, ahogy a mai napig az életem része. Mestereimtől, akikkel az évek során összehozott a sors, rengeteget tanultam mind emberileg, mind szakmailag. Hálával tartozom mindannyiuknak sokéves munkájukért, és amiért megtisztelnek azzal, hogy részt vesznek a koncerten." (Dudás Klára)

A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Fellépnek Dudás Klára mesterei:

Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor - citera

Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika - ének

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Közreműködnek:

Agócs Gergely - ének, furulya

Herczku Ágnes - ének

Parapács zenekar

Juhász Erika - ének

Rőmer Ottó - hegedű

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Nauner-Agárdi Éva - citera

Bartháné Kallós Angelika - ének

Konferál:

Herczku Ágnes és Agócs Gergely

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.