Jazz/World

A citera bűvöletében – Dudás Klára és mesterei

2014.11.14. 16:57
Ajánlom
A szokásos játékok mellett már az óvodában is a citera bűvöletében élt, a különleges hangszer pedig később még inkább a szívéhez nőtt. November 20-án az idei Fölszállott a páva egyik különdíjasa, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert zenésztársait is. Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.

"Az első citerás, akit megismertem a nagyapám volt, tőle nővérem is sokat tanult. Óvodás koromtól kezdve évről évre nőtt bennem az elhatározás, hogy komolyabban foglalkozzam azzal a hangszerrel, ami régen nélkülözhetetlen volt a szegényebb réteg számára. Nagyapához sokat jártam; először csak hallgatózni, majd a pengető is kezembe került. A citera szeretete az általános iskolai éveimet ugyanúgy végigkísérte, ahogy a mai napig az életem része. Mestereimtől, akikkel az évek során összehozott a sors, rengeteget tanultam mind emberileg, mind szakmailag. Hálával tartozom mindannyiuknak sokéves munkájukért, és amiért megtisztelnek azzal, hogy részt vesznek a koncerten." (Dudás Klára)

A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Fellépnek Dudás Klára mesterei:

Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor - citera

Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika - ének

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Közreműködnek:

Agócs Gergely - ének, furulya

Herczku Ágnes - ének

Parapács zenekar

Juhász Erika - ének

Rőmer Ottó - hegedű

Kompár-Rőmer Judit - népi brácsa

Nauner-Agárdi Éva - citera

Bartháné Kallós Angelika - ének

Konferál:

Herczku Ágnes és Agócs Gergely

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.