Jazz/World

„A dalaink közösséget hivatottak teremteni” – megjelent a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemeze

2022.09.30. 09:40
Ajánlom
A Fidelio felületén debütál Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze, az About Time. A két zenésszel az album címén túl a koncertek feloldó hatásáról, a nemzetközi jelenlétről, illetve közelgő, november 22-i müpás koncertjükről beszélgettünk. A lemez meghallgatható a cikkben.

A két művész élete különleges pillanathoz érkezett. Mestereik és a rájuk nagy hatást gyakorló zenészek még igencsak aktívak, a náluk fiatalabb generáció, amelyre talán ők hathatnak, érett, friss hanggal érkezik. Úgy érezték, itt az ideje mindezt megünnepelni. Mi volna erre ideálisabb helyszín, mint a Müpa?

Részletek a jegyvásárlásról ezen a linken

Három év után jelentkeztek új albummal. Kihívásokkal teli időszakot tudhatunk magunk mögött, és a jövő sem egyértelműen biztató. Milyen konkrét élményekből táplálkozott a zenei anyag, és hogyan kapcsolódik ehhez az idő, amely az album címében is megjelenik?

Harcsa Veronika: Az előző lemezünk, a Shapeshifter nemzetközi turnéja tett bennünket igazi zenekarrá a belga zenésztársainkkal, quartetben. A most megjelenő, About Time című lemeznek már úgy álltunk neki, hogy sokkal pontosabb képünk volt erről a felállásról, és ehhez kellett az együtt töltött idő. Az új lemezünk címét kétféleképpen lehet érteni. Egyrészt sok szó esik az időről, a mai életszakaszunkról, erre fog reflektálni a müpás lemezbemutatónk is, amit generációk ünnepének szánunk. Másrészt „it’s about time”, vagyis eljött az ideje dolgoknak. A lemezünk a korábbiaknál konkrétabb kiállás a nekünk fontos dolgok mellett.

A címadó dalban Veronika azt énekli, „It's all about you, nothing more about me”. Mit üzen ez a sor?

HV: Pontosan ebben a sorban szerettem volna megfogalmazni, hogy

nem a saját világomról szólnak a dalok, hanem mindannyiunk világáról, és ezek a dalok közösséget hivatottak teremteni, nem pedig csak a mi lenyomataink.

Hogyan segíthet a zene, a ti zenétek a világ mai problémáinak megértésében, esetleg feldolgozásában?

HV: Nagyon magas az általános szorongás a társadalomban, és ennek enyhítésére a zene fontos eszköz sokak számára. A koncertjeinken az a cél, hogy a közönség kilépjen a hétköznapi idő kereteiből, és feltöltődjön érzelmileg, pontosan ezért, hogy másnap legyen ereje olyan dolgokért tenni, amik fontosak számára. Személyesen engem régóta foglalkoztat, hogy hogyan tud kollektív erőforrássá válni a zene, olyannyira, hogy idén elkezdtem a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia képzését.

Gyémánt Bálint: A zene, mint lelki táplálékforrás nem csak a professzionális muzsikusok, de mindannyiunk életében jelen van.

Én is abban bízom, hogy bármilyen súlyos témát is járunk körbe, végül a közönség a feloldás élményével tér haza.

Ha nem is direkt módon, de számomra fontos, hogy örömöt szerezzünk a hallgatónak. Ezt a hozzáállást pedig nem csak előadóművészként, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként és érdemesnek tartom közvetíteni.

A zenekar számára különösen fontos a nemzetköziség. Jelenleg hogyan oszlik meg a külföldi és a hazai jelenlét aránya?

GyB: Külföldi egyetemi tanulmányaim során sosem találkoztam számomra ismeretlen hangokkal, viszont egy teljesen új nézőpontot adott, mely bővítette a zenei kifejezésmódom gazdagságát. Mindig nagy inspiráció más országok muzsikusaival együtt dolgozni, a nemzetközi quartet gondolata is ezért volt vonzó már az első pillanattól kezdve. Dacára a komoly logisztikai nehézségeknek, kiemelten fontos számunkra, hogy az időközben igazi zenekarrá érett formációnkat megszólaltassuk Magyarországon. Viszont idén az egyetlen ilyen exkluzív alkalom a Müpában lesz. Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen mindamellett, hogy a hazai közönség nagy számban tisztel meg bennünket a figyelmével, rengeteg külföldi koncertünk is van. Azt hiszem, a lemezbemutató állomások közel fele-fele arányban oszlanak meg itthon és a nemzetközi színpadokon.

Az új album is magán viseli a nemzetköziség pecsétjét: a Shapeshifter című, legutóbbi lemezetekhez hasonlóan ezt is két belga zenésszel közösen rögzítettétek, ráadásul új német kiadónál, a Jazzhaus Records-nál. Mi indokolta a váltást?

HV: Korábbi berlini kiadónk, a Traumton Records nagyon sokat lendített a külföldi jelenlétünkön, nélkülük nagyon nehéz lett volna például német koncertügynökséghez bekerülni. Ugyanakkor három megjelenés után úgy éreztük, még több embert érhetünk el a váltással, pusztán azért, mert akiket a Traumton elért, azokat már háromszor is megszólítottuk. A Jazzhaus egyébként nagyobb és ismertebb, tehát reméljük stabilitást tudnak adni a projektünknek a mai nem éppen egyszerű időkben.

Ketten együtt különleges duót alkottok, amelyben a legteljesebb hangzást vagytok képesek elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal. Mi ad számotokra inspirációt?

GyB: Szerintem ennyi közös lemez, koncert és élmény után még mindig a fejlődés és az új zenei színek keresése, amiből könnyedén töltekezünk.

Egyenrangú partnerekként még duóban is megengedhetjük magunknak, hogy csak becsukjuk a szemünket és arra gondolunk, vajon mivel tudnánk szolgálni a zenét,

hogy akár számunkra is új színekkel festhetjük át a már régóta játszott kompozícióinkat. Talán ez az attitűd, amely a hallgató számára is izgalmassá teheti a koncerteken elhangzó dalokat újra és újra.

HV-GYB_kredit_NagyEszterFruzsina-093422.jpg

Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Nagy Eszter Fruzsina)

Hol helyezitek el magatokat a zenei életben, hogyan tekintetek a nagy mesterekre és az utánatok jövő, fiatalabb generációra?

HV: Most mi vagyunk középen, bármerre nézünk, inspiráció vesz körül, és ez egy áldás, amit meg kell ünnepelni. A müpás lemezbemutatónk koncepcióját pontosan ez adja, az időről olyan módon mesélünk, hogy bemutatjuk, kiktől kaptuk a stafétát, és kiknek adjuk tovább. Hálásak vagyunk, hogy azok a mesterek, akiknek hatására mi formálódtunk, vagy akiket hallgatva a zenész pálya mellett döntöttünk, a mai napig elérhető közelségben vannak. Másrészt mindkettőnknek nagy élmény megismerni az utánunk következő generációból azokat, akik már egy markánsan más, érett és egyedi nyelvet alkottak a zenében.

Egy új lemez valódi tesztje a turné, amelynek egyik kiemelt állomása november 22-én a Müpában lesz, amely fontos szerepet játszik mindkettőtök pályáján. Hogyan köt össze titeket ez a helyszín, és milyen utazásra számíthat a koncert közönsége a zene szárnyán – az időben?

GyB: A Müpában koncertezni nem csupán öröm, de hatalmas megtiszteltetés minden egyes alkalommal. Az, hogy végre bemutathatjuk az About Time című lemezünket, ráadásul a teljes zenekari felállásunkon kívül több generáció kiemelkedő művészeivel közösen, számunkra igazi ünnep. Arra bíztatok hát mindenkit, hogy tartsanak velünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és ünnepeljenek velünk.

Az album már meghallgatható a Spotify felületén

 

Fejléckép: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Nagy Eszter Fruzsina)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.