Jazz/World

„A dalaink közösséget hivatottak teremteni” – megjelent a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet új lemeze

2022.09.30. 09:40
Ajánlom
A Fidelio felületén debütál Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze, az About Time. A két zenésszel az album címén túl a koncertek feloldó hatásáról, a nemzetközi jelenlétről, illetve közelgő, november 22-i müpás koncertjükről beszélgettünk. A lemez meghallgatható a cikkben.

A két művész élete különleges pillanathoz érkezett. Mestereik és a rájuk nagy hatást gyakorló zenészek még igencsak aktívak, a náluk fiatalabb generáció, amelyre talán ők hathatnak, érett, friss hanggal érkezik. Úgy érezték, itt az ideje mindezt megünnepelni. Mi volna erre ideálisabb helyszín, mint a Müpa?

Részletek a jegyvásárlásról ezen a linken

Három év után jelentkeztek új albummal. Kihívásokkal teli időszakot tudhatunk magunk mögött, és a jövő sem egyértelműen biztató. Milyen konkrét élményekből táplálkozott a zenei anyag, és hogyan kapcsolódik ehhez az idő, amely az album címében is megjelenik?

Harcsa Veronika: Az előző lemezünk, a Shapeshifter nemzetközi turnéja tett bennünket igazi zenekarrá a belga zenésztársainkkal, quartetben. A most megjelenő, About Time című lemeznek már úgy álltunk neki, hogy sokkal pontosabb képünk volt erről a felállásról, és ehhez kellett az együtt töltött idő. Az új lemezünk címét kétféleképpen lehet érteni. Egyrészt sok szó esik az időről, a mai életszakaszunkról, erre fog reflektálni a müpás lemezbemutatónk is, amit generációk ünnepének szánunk. Másrészt „it’s about time”, vagyis eljött az ideje dolgoknak. A lemezünk a korábbiaknál konkrétabb kiállás a nekünk fontos dolgok mellett.

A címadó dalban Veronika azt énekli, „It's all about you, nothing more about me”. Mit üzen ez a sor?

HV: Pontosan ebben a sorban szerettem volna megfogalmazni, hogy

nem a saját világomról szólnak a dalok, hanem mindannyiunk világáról, és ezek a dalok közösséget hivatottak teremteni, nem pedig csak a mi lenyomataink.

Hogyan segíthet a zene, a ti zenétek a világ mai problémáinak megértésében, esetleg feldolgozásában?

HV: Nagyon magas az általános szorongás a társadalomban, és ennek enyhítésére a zene fontos eszköz sokak számára. A koncertjeinken az a cél, hogy a közönség kilépjen a hétköznapi idő kereteiből, és feltöltődjön érzelmileg, pontosan ezért, hogy másnap legyen ereje olyan dolgokért tenni, amik fontosak számára. Személyesen engem régóta foglalkoztat, hogy hogyan tud kollektív erőforrássá válni a zene, olyannyira, hogy idén elkezdtem a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia képzését.

Gyémánt Bálint: A zene, mint lelki táplálékforrás nem csak a professzionális muzsikusok, de mindannyiunk életében jelen van.

Én is abban bízom, hogy bármilyen súlyos témát is járunk körbe, végül a közönség a feloldás élményével tér haza.

Ha nem is direkt módon, de számomra fontos, hogy örömöt szerezzünk a hallgatónak. Ezt a hozzáállást pedig nem csak előadóművészként, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként és érdemesnek tartom közvetíteni.

A zenekar számára különösen fontos a nemzetköziség. Jelenleg hogyan oszlik meg a külföldi és a hazai jelenlét aránya?

GyB: Külföldi egyetemi tanulmányaim során sosem találkoztam számomra ismeretlen hangokkal, viszont egy teljesen új nézőpontot adott, mely bővítette a zenei kifejezésmódom gazdagságát. Mindig nagy inspiráció más országok muzsikusaival együtt dolgozni, a nemzetközi quartet gondolata is ezért volt vonzó már az első pillanattól kezdve. Dacára a komoly logisztikai nehézségeknek, kiemelten fontos számunkra, hogy az időközben igazi zenekarrá érett formációnkat megszólaltassuk Magyarországon. Viszont idén az egyetlen ilyen exkluzív alkalom a Müpában lesz. Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen mindamellett, hogy a hazai közönség nagy számban tisztel meg bennünket a figyelmével, rengeteg külföldi koncertünk is van. Azt hiszem, a lemezbemutató állomások közel fele-fele arányban oszlanak meg itthon és a nemzetközi színpadokon.

Az új album is magán viseli a nemzetköziség pecsétjét: a Shapeshifter című, legutóbbi lemezetekhez hasonlóan ezt is két belga zenésszel közösen rögzítettétek, ráadásul új német kiadónál, a Jazzhaus Records-nál. Mi indokolta a váltást?

HV: Korábbi berlini kiadónk, a Traumton Records nagyon sokat lendített a külföldi jelenlétünkön, nélkülük nagyon nehéz lett volna például német koncertügynökséghez bekerülni. Ugyanakkor három megjelenés után úgy éreztük, még több embert érhetünk el a váltással, pusztán azért, mert akiket a Traumton elért, azokat már háromszor is megszólítottuk. A Jazzhaus egyébként nagyobb és ismertebb, tehát reméljük stabilitást tudnak adni a projektünknek a mai nem éppen egyszerű időkben.

Ketten együtt különleges duót alkottok, amelyben a legteljesebb hangzást vagytok képesek elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal. Mi ad számotokra inspirációt?

GyB: Szerintem ennyi közös lemez, koncert és élmény után még mindig a fejlődés és az új zenei színek keresése, amiből könnyedén töltekezünk.

Egyenrangú partnerekként még duóban is megengedhetjük magunknak, hogy csak becsukjuk a szemünket és arra gondolunk, vajon mivel tudnánk szolgálni a zenét,

hogy akár számunkra is új színekkel festhetjük át a már régóta játszott kompozícióinkat. Talán ez az attitűd, amely a hallgató számára is izgalmassá teheti a koncerteken elhangzó dalokat újra és újra.

HV-GYB_kredit_NagyEszterFruzsina-093422.jpg

Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika (Fotó/Forrás: Nagy Eszter Fruzsina)

Hol helyezitek el magatokat a zenei életben, hogyan tekintetek a nagy mesterekre és az utánatok jövő, fiatalabb generációra?

HV: Most mi vagyunk középen, bármerre nézünk, inspiráció vesz körül, és ez egy áldás, amit meg kell ünnepelni. A müpás lemezbemutatónk koncepcióját pontosan ez adja, az időről olyan módon mesélünk, hogy bemutatjuk, kiktől kaptuk a stafétát, és kiknek adjuk tovább. Hálásak vagyunk, hogy azok a mesterek, akiknek hatására mi formálódtunk, vagy akiket hallgatva a zenész pálya mellett döntöttünk, a mai napig elérhető közelségben vannak. Másrészt mindkettőnknek nagy élmény megismerni az utánunk következő generációból azokat, akik már egy markánsan más, érett és egyedi nyelvet alkottak a zenében.

Egy új lemez valódi tesztje a turné, amelynek egyik kiemelt állomása november 22-én a Müpában lesz, amely fontos szerepet játszik mindkettőtök pályáján. Hogyan köt össze titeket ez a helyszín, és milyen utazásra számíthat a koncert közönsége a zene szárnyán – az időben?

GyB: A Müpában koncertezni nem csupán öröm, de hatalmas megtiszteltetés minden egyes alkalommal. Az, hogy végre bemutathatjuk az About Time című lemezünket, ráadásul a teljes zenekari felállásunkon kívül több generáció kiemelkedő művészeivel közösen, számunkra igazi ünnep. Arra bíztatok hát mindenkit, hogy tartsanak velünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és ünnepeljenek velünk.

Az album már meghallgatható a Spotify felületén

 

Fejléckép: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Nagy Eszter Fruzsina)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.