Jazz/World

A dívák új nemzedéke

2009.05.28. 07:00
Ajánlom
A jazzdíva fogalma a műfaj tengeren túli oldalán már hagyományokkal rendelkezik, de valljuk be, itthon nem sok igazán karizmatikus előadót lehetne említeni példaként. Harcsa Veronika erre a szerepre készül: törékeny megjelenésével, fátyolos hangjával meghódította már a japán közönséget is, amikor tavaly májusban bemutatta első lemezét. Nálunk hamarosan a másodikat fogja. A magyar easy jazz legújabb kulturális exportértéke ezúttal a Müpa színpadán lép fel.

Harcsa Veronika szinte a semmiből tűnt fel a magyar jazzéletben két-három éve, és anélkül, hogy befutott zenésztársak hátszelét keresné, vagy klikkekhez csatlakozna, sikerült saját erőből jelenséggé válnia - ez önmagában jelentős érdem, függetlenül a művészi teljesítménytől. Feltűnést keltett a Fringe Fesztiválon, másfél éve pedig a Művészetek Palotája fiatal jazzistákat bemutató Showcase-én, és tavaly májusban japán turnémeghívásnak tett eleget, miután saját szerzeményeit bemutató első lemeze elképesztő siker lett a szigetországban.

Énekesi stílusa - nem véletlenül - sokféle rejtett utánérzést, finom idézést tartalmaz: a közhely példákat elkerüli, így Nora Jones vagy Diana Krall magyar alteregóját hiába keresnénk benne. A Patricia Barber, Björk, Joni Mitchell, Laurie Anderson vagy Viktoria Tolstoy pillanatnyi hangulataiból kialakuló, finom asszociációs háló igazán csak a zenekar élő koncertjei során alakul ki az énekesnő előadása körül, ám a koncert nem mesterkélt vagy terhelt tőlük, ellenkezőleg: egységes stílusban, izgalmas játék részeként oldódnak fel. Zenekara a magyar jazz igencsak fiatal stúdiózenészeiből kovácsolódott egybe: Blaho Attila (zongora, társszerző), Oláh Zoltán (bőgő) és Majtényi Bálint (dob) egyaránt számos zenekar közreműködője volt, míg komolyabban el nem kötelezték magukat a kvartettben való közös zenélésnek, pályaépítésnek.

Az énekesnő-zeneszerző Harcsa Veronika óriási lépést tett a modern, nyugat-európai és amerikai jazzénekesnők imázsa felé. Szerzeményei jól eltaláltak, ügyesen találkozik bennük a jazzy dallam, a szellemes, angol nyelvű versek; üdítő a szöveg hiteles kiejtése, nem utolsó sorban pedig a háromtagú ritmusszekció odaadó, felszabadult kísérete. Oldott színpadi mozgása olyan adomány, amellyel csak nagyon kevesen rendelkeznek a mai hazai énekesek közül. Mindez tudatos, építkező színpadi egyéniségről árulkodik, aki jó érzékkel rátalált a 90-es évek óta igencsak dinamikus magyar jazznek egy olyan szegmensére, amelyet eddig még senkinek sem sikerült igazán saját egyéniségével, színpadi karizmájával betöltenie.

Cikkünk írásának idején - több mint két hónappal az esemény előtt - összesen négy darab jegy kapható Harcsa Veronika júniusi koncertjére. Ismerve a magyar jazzkedvelő közönségnek azt az érdekes szokását, hogy általában viszonylag későn, egy-két napra előre választ ki magának koncertet - ezt a teljesítményt a nemzetközi sztárok is megirigyelhetik.

HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLAC-KEL

2009. június 08. hétfő 19:30
Fesztivál Színház
Harcsa Veronika Quartet
Km.: Harcsa Veronika (ének), Blaho Attila (zongora), Oláh Zoltán (bőgő), Majtényi Bálint (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.