Jazz/World

A dobosok 15. farsangja

2010.02.10. 12:53
Ajánlom
Február végén tartják a Pesti úti Vigyázó Művelődési Házban a dobosok farsangját. A jubileumon jellemzően a világzenei percussion játék is legalább annyira előtérbe kerül, mint a rendezvény hagyományosabb, jazzrock profilja.

Nagyon „ütős"jubileumi fesztivált ígérnek a szervezők ezen a dobosok és ütősök számára kihagyhatatlannak ígérkező rendezvényen, amelyen hangszerkiállítás, bemutatók, oktatás is várja őket. Közel ötszáz fellépő fordult itt meg az elmúlt tizenöt évben, a magyar és nemzetközi zenei élet kiemelkedő művészei adták oda szívüket és tudásuk legjavát. A nagyközönséget idén is egész sor koncerttel csábítják, késő estig.

A szakmai programok és a gálaest nyitánya után a háromtagú Triginta Percussion kezdi a műsort. A Triginta egyedi stílusa a közel- és távol-keleti ütőhangszeres régiókban szerzett zenei élményekből táplálkozik, megszólalásában mégis jellegzetesen kortárs és európai. Repertoárjukon éppúgy szerepelnek hagyományos dél-indiai klasszikus kompozíciók, mint Jáva és Bali varázslatos gamelán zenéi vagy az ezek alapján született saját szerzemények. Az olykor elmélyült, máskor összetett témák közül természetesen nem maradhatnak ki a virtuóz szólóbetétek sem.

A triót egy ütős párbaj követi, Fodo és Mogyoró show címmel. A 28 éves Fodo a Bíró Eszter Quintet, az Ezter Projekt és az Azuma Clan zenekar hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere, filmzenéket is szerez. Játékát például Charlie Aréna-beli koncertjén és a 2007-es LGT-koncerteken csodálhatta meg a több tízezres közönség. Jelenleg Bródy János, Nikola Parov, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Halász Judit, valamint Fábián Juli koncertjeinek állandó közreműködője. Mogyoró Kornél szerényen azt mondja magáról, hogy „ő világ egyik perkása". Valójában több világzenei formáció ritmusának oszlopa. Jelenlegi együttesei: Azuma Clan, Ezter, Nuestro Aire, Trans-Formation, Maladype Társulat.

A dobos guru, a Magyarországon is többször megfordult Jojo Mayer előtt tiszteleg Révész Csanád és Lakatos Ferenc műsora. Közös zenekaruk, a Maszkura és a tücsökraj a kristálytiszta elektronika és az akusztikus dob találkozására épül.

Birta Miklós hosszú évek óta sokak szemében a „különleges gitáros". Nemzetközileg is elismert művész, aki folyamatosan új utakat keres. Számára a baráti légkör nagyon fontos tényező, ezért is lett a zenekar neve Birta & Friends. Műsorukban az alkalomhoz illően főszerep jut dobosuknak, Banai Szilárdnak, aki mellesleg a sikeres Djabe ütőse is.

Az esti koncert második részét a gödöllői Talamba ütőegyüttes nyitja, amely nevét egy délszláv eredetű cserépdobról kapta, melyet az üstdob ősének tekintenek. Céljuk mindössze annyi, hogy megszerettessék a komoly- és könnyűzenét az emberekkel. A humor minden előadásukban jelen van. Elsősorban saját szerzeményeiket játsszák zenei gegekkel tarkítva, de nem hiányoznak repertoárjukból a komolyzenei, a könnyűzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem.

A gála csúcspontján Andrew Small ül a dobokhoz. A brit muzsikus gitározni kezdett, de a Middlesex egyetemen már dobolni tanult, Bob Armstrongot tekinti máig legfontosabb mesterének. Az egyik legkeresettebb session zenész, a Massive Attack, Des'ree Jamelia és Kylie Minogue foglalkoztatták, utóbbi már mint a turnézenekar zenei vezetőjét.

2009. február 27, 14.00- kb. 23.00 Dobosok farsangja

Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Részletes műsor:

16.00-18.00    Berdisz Tamás kurzusa (Művészterem)

16.00-           Óránként TD-20KX bemutatók Bensó Pállal (Roland V-Drum-terem)

Színházterem:

18.30               Nyitány

18.40               Triginta Percussion

19.15               „Tisztelgés Jojónak" - Révész Csanád & Friends

20.00               Fodo-Mogyoró Kornél-Show

20.25               Talamba „Bábel" Bemutató

21.30               Birta Miklós Együttese

22.10               Andrew Small

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.