Jazz/World

A Downbeat méltatja Halperéket

2011.02.07. 16:35
Ajánlom
Az új magyar Hendrix-emléklemez, Halper László és zenekarának felvétele, kiemelkedő kritikát kapott a legpatinásabb Egyesült Államok-beli szaklaptól, a chicagói Downbeattől.

Halper László gitáros zenekara 40 évvel később (40 Years After) címmel Jimi Hendrix, és nem mellesleg Jackie Orszácky emléke előtt tiszteleg. A Band of Gypsys Hendrix lényegében utolsó zenekara volt, ennek reinkarnációja volna az Oláh Péter bőgőssel és Kőszegi Imrével (dob) alakított trió, amely kvintetté bővült Lukács Miklós (cimbalom) és Fekete István (trombita) beállásával. Orszáczky egy hangfelvétel erejéig maga is posztumusz közreműködőjévé válik a lemeznek, további szólisták a lenyűgöző Tátrai Tibor és négy szám erejéig Randy Brecker, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott stúdiózenésze, aki a félkész felvételekhez szólókat tett hozzá.

A kritikus John Ephland az 1934-ben alapított, tekintélyes magazin idén februári számában egyharmad kolumnás kritikát szentelt a lemeznek, amit négy csillagra értékelt. Ennél ugyan van magasabb elismerés, a négy és fél és az öt csillag, de ez utóbbiak olyan ritkák, mint a fehér holló, és szinte kizárt, hogy egy Kelet-Európából beküldött, nem rendszeresen turnézó zenekar magánkiadásban megjelent lemezére ilyet adjanak. Amint arra Turi Gábor emlékeztetett a múlt hónap végén a Magyar Nemzet című lapban, azért fordult már elő az utóbbi időben ilyesmi, Oláh Kálmán és a Budapest Jazz Orchestra első közös lemeze (Hungaroton) is megkapta a magazintól a ritka, négy csillagos elismerést.

Ephlandnak az jut eszébe a lemezt hallgatva, hogy Hendrix zenéje szinte arra született, hogy jazzesen feldolgozzák, és dicséri, hogy bátran és zeneileg értőn nyúltak hozzá a Hendrix témákhoz. Halper játékát a francia csillagéhoz, Jean Paul Bourelly-éhoz hasonlítja, és a Voodoo Chile energiáinak újraélését hallja benne. Helyeslően idézi Halper szavait, miszerint hidat akartak verni Hendrix, a magyar romák által játszott jazz és a cigányzene között, és ezt különösen a híres Purple Haze-ben látja megvalósulni. Kitér a jól sikerült Orszáczky-hommage-ra is. Tüzesnek és lélekkel telinek jellemzi Lukács Miklós játékát. Kőszegiről megjegyzi, hogy ízig-vérig jazzes dobolása alapvetően eltér Hendrix dobosaitól, Breckerről pedig úgy tartja, hogy a trombitán is vissza tudta adni a Hendrix-számok dallamvilágát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Jazz/World fonó

A Fonó a második helyen a legjobb világzenei kiadók között

A Fonó Budai Zeneház a második helyre került a legjobb világzenei kiadók között. A Womex (World Music Expo) által közzétett listán a Fonó, amelyet korábban soha nem rangsoroltak ilyen magasra, egyedüliként szerepel a teljes kelet-közép-európai lemezpiacról.