Jazz/World

A dzsessz hagyományait ápolják

2006.03.20. 00:00
Ajánlom
Országos dzsesszfesztivál kezdődik mától XV. Nemzetközi "Bohém" Ragtime&Jazz Fesztivál címmel. A Kecskemétről induló s ma is ottani központtal működő kilencnapos fesztiválon olyan – norvég, holland, szerb, német, kanadai és magyar – ragtime- és tradicionális dzsesszegyüttesek, szólisták lépnek fel, akik a világ legjobbjai közé tartoznak, és valamilyen szempontból – stílusban, hangszer-összeállításban vagy repertoárjukban – különlegesnek számítanak.

Ma este Pécsett koncertezik például a ragtime királynőjének is nevezett énekes-zongorista, Mimi Blais. A kanadai énekesnő zenéjében a folk, a dzsessz, a blues, a tangó és a ragtime elemei ugyanúgy fellelhetők, mint az eredetileg tanult klasszikus zenéé. Mimi Blais a pécsi fellépés után szerepelni fog még a fesztivál váci, budapesti, szolnoki, kecskeméti, gyöngyösi és zalaegerszegi programjában is. "Azért is kellett országossá, sőt most már regionálissá fejleszteni a fesztivált, mert egy-egy nemzetközi hírű külföldi zenészt csak akkor tudunk elcsábítani a ťtávoliŤ Magyarországra, ha nem egy, hanem akár hat-hét fellépést is tudunk szervezni neki" – mondta el lapunknak Ittzés Tamás, a fesztivált is szervező Bohém Ragtime Jazz Band vezetője.

"A ragtime, a dixieland és a szving nem is teljesen úgy hangzott eredetiben, ahogyan ma játsszuk – magyarázza Ittzés Tamás. – Duke Ellington tizennyolc tagú zenekarában a zenészek többsége például nem is nagyon tudott kottát olvasni. Bizonyos sarokpontok megtartásával inkább spontán improvizáltak." A mostani, tradicionális dzsesszt játszó zenekarok és szólisták persze igyekeznek úgy "szólni", mint a nagy elődök. Az 1985-ben Kecskeméten induló Bohém Ragtime Jazz Band tagjai azért is fogtak fesztiválszervezésbe, hogy hazánkban is népszerűsítsék a dzsessz hagyományait ápoló együtteseket.

Ma már elsősorban olyan zenészeket és zenekarokat invitálnak Magyarországra, akiket külföldi turnéik során személyesen is megismertek és meghallgattak. A tizenhat magyar városban és Újvidéken zajló fesztivál külföldi sztárvendégei közt szerepel a norvég Ophelia Ragtime Orchestra is, amelyet a New Orleans Ragtime Orchestra mintájára a neves ragtime-zongorista, Morten Gunnar Larsen alapított 1977-ben; a korhű holland Andor’s Jazz Band; a Belgrádi Dixieland Zenekar, a Balkán egyetlen tradicionális dzsessz együttese, valamint a német trombitás-klarinétos páros, Herbert Christ és Matthias Seuffert.

A hazai tradicionális dzsesszt a fesztivál ötlet- és házigazdája, a Bohém Ragtime Jazz Band mellet a biatorbágyi Bolyki Brothers, a budapesti Aulos Szaxofonkvartett, a kecskeméti Little Jazz Band, a Kecskemét Jazz Orchestra, a hódmezővásárhelyi Dixie Jam Session, a Miskolc Dixieland Band, a Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandája, a Papa Jazz, a Freemen Jazz Band valamint Apáti János siófoki és Nagy Iván budapesti zongorista képviseli. Március 24-e és 26-a között a rendezvény külföldi vendégei fellépnek a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban is. Részletes program a www.bohemragtime.com internetes honlapon található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.