Jazz/World

A dzsessz virtuózai a Margitszigeten

2006.07.04. 00:00
Ajánlom
Európai turnéja keretében koncertezett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon hétfőn este Herbie Hancock, a dzsessz egyik legnagyobb ikonja.

A zongorista-zeneszerző a Herbie Hancock Quintet tagjaival ezúttal kevésbé a vájtfülűeket célozta meg, mint legutóbb, egy évvel ezelőtti a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen adott hangversenyén.

Jóslatokba bocsátkozni kár lett volna arról, vajon milyen műsorral érkezik Hancock a tavalyi Gershwin és Bach repertoár után, akik viszont a funkys, pörgős, nótákra vágytak, csak a végén kapták meg, amiért jöttek.

A mindenki által kedvelt, Chameleon című nóta a ráadásban kapott helyet. A tűz és a vastaps is.

Varázslat persze volt a koncert elejétől, szomorkásabb dallamok, és elszállt improvizációk, vituóz darabok. Ahogy azt több szakmabeli summázta - szép számmal képviseltették magukat a zenészek a bulin -, a "matekolásból" nem volt hiány. A kellemes, oldott, hangulatot Hancock nemcsak hangversenyzongorájával és billentyűs hangszereivel produkálta, hanem showmanként is mesélt, sőt magyar szótárából bedobott egy "jo estet" is, és több a "koszonomot".

A kiválóan összeválogatott kvintett tagjai - Richie Barshay dobos a Klazmaticsből, Lili Haydn, hegedűs, aki a Rolling Stonest és B. B. King csapatát is erősítette már, Lionel Loueke gitáros, valamint Matthew Garrison basszusgitáros - mindannyian kibontakoztak, szárnyaltak a koncert alatt. Lionel Louke az afrikai dallamok világába kalauzolt bennünket, elhűlve hallgattuk, ahogy egyetlen hangszerrel és fantasztikus hangjával varázslatos világot idézett meg szóló produkciójában. Hancock pedig újfent bizonyította a magyar rajongói előtt, hogy nem ismer korlátokat, nemcsak a klasszikusokat hanem saját nótáit rendre új megvilágításba helyezi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.