Jazz/World

A falak lerombolása bevallott cél

2011.11.15. 18:15
Ajánlom
Az Etnozenei Napok négy estjén hat produkció mutatja meg a közönségnek, hogy milyen távoli(nak gondolt) stílusokat fog össze a közös inspiráció, a népzenei indíttatás, a világzenei hatás. Olyan hagyományos hangszerek kerülnek fókuszba, mint a tárogató, a cimbalom, a kaval, vagy éppen a didzseridú és a sámándob, de ezeket olykor a legmodernebb technikával együtt szólaltatják meg a muzsikusok.

Hogy mit nevezünk etnozenének? Az attól függ. Persze, aligha szólalhat meg bármilyen zene valamilyen etnikus tartalom nélkül, még ha az az egyetemes kultúrába be is épült (olyan stílusokra is gondolunk itt, mint például a gregorián). Ugyanakkor az etnozene fogalmát az az igény hozta létre, hogy az általános divattá vált „világzene" kategóriáján belül elkülöníthessünk egy sajátos világot. Közelebb járunk a lényeghez, ha azt mondjuk, hogy az etnozenében a népzenei elem a legfontosabb, kiemelkedik a „könnyűzenében" és a klasszikus zenében megszokottabb elemek közül. Az Etnozenei Napok különleges vonása, hogy nem csak a különböző népzenei hagyományok érhetők tetten egy-egy produkción belül, hanem a műfaji nyitottság, a kísérletező kedv, a törekvés a határátlépésre is.

Mindezeket jól példázza az etno-jazz hazai kiválóságának viszonylag új zenekara. Borbély Mihály ugyanolyan jól ismert különböző fúvós hangszereken előadott varázslatos szólóiról, mint nyitottságáról, amellyel a hagyományos zenei formákon túlmutató irányokat keresi. Bár nehéz megállapítani, hogy a különböző projektjei (Borbély Műhely, Duó Binder Károllyal, közös zenekar Dresch Mihállyal, Vujicsics együttes, Eastern Boundary) közül melyik számára a fontosabb, a Borbély Balkán Project az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet játszik az életében. A zenekar ugyanis nem csak felfogásában, hanem összeállításában is a zenei stílusok fúzióját kísérli meg. Kínálkozik a megállapítás, hogy Borbély két, eltérő kategóriákban nyilvántartott zenekarát „trombitálta" össze a projektre. Így lehetnek ott a régi partnerek, a buzukin is kiváló gitáros, György Mihály és a muzikális bőgős, Horváth Balázs mellett Agatics Krunoszláv, Eredics Gábor, Eredics Kálmán és Szendrődi Ferenc, akik jellegzetes balkáni hangszerek egész arzenáljával érkeznek.

Az Etnozenei napokon két további híres szólista erősíti ugyanezt a vonalat. Eljön a Borbélyhoz hasonló formátumú és felfogású, világhírű bolgár kavaljátékos, Teodoszij Szpaszov. A kaval fúvós hangszer, több olyan magyar etno-zenei együttes is alkalmazza, amelyek játékában erősen érződik a bolgár ritmusok és néha az énekes hagyomány hatása is. Szpaszov régóta jelen van a nemzetközi fesztivál-körforgásban, együtt szerepelt többek között Ivo Papaszovval, Trilok Gurtuval, Rabih Abu-Khalillal és Ennio Morriconéval. Ez a némileg a tárogatóra emlékeztető bolgár népi hangszer Szpaszov kezében lenyűgöző hajlékonysággal szólal meg. A Balkán Projekt másik külföldi vendége pedig az olasz születésű, Franciaországban élő Carlo Rizzo, a tamburák és más ütőhangszerek utolérhetetlen virtuóza, aki koncertjein és lemezein olykor énekelni is szokott.

A Balkán Projectnek kezdettől fogva tagja Lukács Miklós, az a cimbalomművész, aki hangszerének műfaji határait talán mindenkinél tágabbra nyitotta. Fiatal kora ellenére elképesztően hosszú azoknak a zenekaroknak és szólistáknak a listája, akikkel rendszeresen szerepelt. Lukács mellett Balogh Kálmán nevezhető még akkora kedvencnek, mint ő, de Balogh valamennyire eltérő felfogásban játszik. Ő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik meghatározó oktatója. Szerencsére a fantasztikus színvonalat produkáló magyar cimbalomművészet két sztárjától távol áll a vetélkedés, különböző produkciókban sokszor és szívesen lépnek fel együtt.

Az Etnozenei Napok záróestjén a szünet után együtt hallhatjuk őket, de a koncert első felében Kiss Gy. László lesz a szólista, mégpedig azon a hangszeren, amelyet az újabb koriak közül a leginkább magyarnak tartunk. A Budapesti Fesztiválzenekar klarinétosa régóta elkötelezettje annak, hogy a tárogató elfoglalhassa méltó helyét kortárs hangszerként, ne maradjon csak a sírva vigadás és a múltidéző zenék kelléke. A Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész ezen a koncerten mutatja be Martos László Tárogatómeséjét, az ősbemutatón kívül pedig Balassa Sándor és Könczei Árpád művei szólalnak meg. Kiss második tárogató-szólólemezének címadó darabját is (Transfiguratio) Könczei szerezte. Balogh Kálmánon kívül Árendás Péter brácsás és Lelkes András nagybőgős kísérik a tárogatóművészt.

A Balogh-Lukács cimbalomduó lép színpadra a koncert második felében. Első közös produkciójuk egy úgynevezett négykezes cimbalomlemez volt, melyen népdalfeldolgozások szólaltak meg. Azonban ez a cím annyiban félreérhető volt, hogy nem egy hangszeren, hanem természetesen kettőn játszanak. A lemez megjelenése óta kibővült repertoár jegyében Novák Csaba nagybőgőn, Dés András pedig ütőhangszereken csatlakozik a duóhoz.

Míg a Balkán Projekt és a tárogató-cimbalom est zenei kalandozásainak kiindulópontja az autentikus népzene, az Etnozenei Napok első két estjére az alternatív zenei alap a leginkább jellemző, innen indulnak a népzenei nyelvezet felé a zenei kacskaringók, ahogy azt a Transglobal Underground, egész irányzatot megteremtve megmutatta a világnak. A londoni csapat mind a közönség, mind a kritika szerint bebizonyította, hogy érdemes a techno tánczenei lüktetését és az autentikus népzenei előadási módokat és dallamokat egymásnak ereszteni. A lazán egyben tartott formáció két vezetője Tim Whelan és Hamilton Lee (utóbbi Hamid Man Tu és más művészneveken is ismert, társa sem csak egy néven szerepel). Érdekesség, hogy Natacha Atlas egykor tagja volt az együttesnek, amely szólólemezein is többször közreműködött.

A Transglobal Underground két éve indult projektje megvalósítja a legtisztább világzenei elképzelést: olyan zenészeket hívtak meg Európa különböző országaiból, akik hozzájuk hasonlóan elektronikus alapon nyúlnak az etnikus jellegű zenékhez. Innen a cím: A Gathering of Strangers (Idegenek gyülekezete), de mielőtt bárki gyanakodni kezdene, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nagylemez címében az is benne van: U.N.I.T.E. Whelanék nyilatkozataiból tudjuk, hogy ez nem csak politikailag korrekt világzenei hitvallás, hanem társadalompolitikai állásfoglalás is: Londonban, de nyilván nem csak ott, a különböző nemzetiségű csoportok együtt élnek ugyan, de alig vesznek tudomást egymásról. Azóta már a remix kislemez is felkerült a különböző elektronikus terjesztési platformokra, ennek címe pedig szabadon fordítva annyit tesz: „Azért jöttünk, hogy leromboljuk a falaitokat". A projekt Müpa-beli közreműködői Barvich Iván (Sebő-együttes) és a Balkán Fanatik, valamint az angol folkénekes Jim Moray és a szintén Angliában működő, de bolgár Perunika énekes trió, valamint Miki Shaw (VJ). 

A Kampec Dolores több mint negyedszázada működő, saját útját járó alternatív zenekar, ez idő alatt kilenc albumot adtak ki holland, magyar, angol és japán kiadóknál; mintegy nyolcszáz koncerten, három kontinensen, harminc országban léptek fel, a Müpában is szerepeltek már. Zeneszerzője és gitárosa, Hajnóczy Csaba a legendás Kontroll Csoport tagja volt. A jazzvilágból érkező Grencsó István fúvós hangszereken izgalmasan ellenpontozza Kenderesi Gabi sajátos, senkihez sem hasonlítható éneklését. Hármuk közül leginkább a szövegeket is író énekesnő köthető a népzenei hagyományhoz, de a Kampec nem népdalfeldolgozásokat játszik. Amikor Kenderesi azt énekli, hogy „Úgy futok, hogy utolérj", akkor csak távoli reminiszcenciaként jelenik meg a népdalok szöveg és dallamvilága a kortárs, rock gyökerű zenei környezetben. Az együttes basszusgitárosa Vajdovich Árpád és dobosa Németh Csaba mellett ezúttal egy vonósnégyes is csatlakozik az előadáshoz. Új produkciójukat Krasznahorkai László Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regénye inspirálta. A koncerten része egy félórás bábopera előadás, amely az együttes legújabb dalaira épül.

Nem véletlen, hogy a Kampeccel egy koncerten lép fel a 2000-ben Fehéroroszországban alakult, héttagú Nagual együttes. Hajnóczyékhoz hasonlóan az ő zenekaruk is az „alternatív" címkével illethető, szívesen adnak elő nem létező nyelven íródott szövegeket, és a különböző világzenei hatásokat is bátran alkalmazzák. Ami még ennél is nyilvánvalóbb párhuzam, hogy a Nagual szinte minden színpadi és előadőművészeti eszközre, kifejezési formára nyitott, ahogy a Kampec is gyakran tánccal, bábozással, és más „élő" művészi eszközökkel teszi teljessé a koncertélményt, nem elégszenek meg egy VJ-vel. Míg a Kampec mindig elmélyült, a Nagual harsányabb: az abszurd és a groteszk jegyében a mágia és a ráolvasás sokszor előkerül, de hát az avantgárd éltető eleme a meglepetés, sőt a megbotránkoztatás. A magát a népi szürrealizmushoz soroló csapat (utolsó lemezük címe: Polessziai krónikák) zenéjében fontos szerepet kap a doromb, a didzseridú és a sámándob, ősi afrikai és ázsiai hangszerek is megszólalnak a szintetizátor és a tangóharmonika mellett, és valamennyi hangszeres énekel is. A nagy létszámú zenekar már jóval több, mint félezer koncertet adott, bejárta egész Kelet-Európát, francia, finn, és német földön is sikerrel turnéztak. Kapnak felkéréseket rajzfilmek, bábjátékok, kortárs cirkuszművészeti előadások, népi komédiák, sőt dokumentum- és játékfilmek zenéjének elkészítésére és előadására is.

ETNOZENEI NAPOK Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

2011. november 16. 20:00
Etno-unió
Km.: Transglobal Underground, Jim Moray, Perunika Trio, Balkán Fanatik, Barvich Iván, Miki Shaw

2011. november 17. 20:00
Kampec Dolores; Nagual (BLR)

2011. november 18. 20:00
Borbély Mihály - Balkan Jazz Project
Km.: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák), György Mihály (gitár, buzuki), Lukács Miklós (cimbalom), Agatics Krunoszláv (harmonika), Horváth Balázs (bőgő), G. Szabó Hunor (dob, ütőhangszerek)
Vendég: Teodoszij Szpaszov (kaval), Carlo Rizzo (tamburinok)

2011. november 23. 20:00
Cimbalom és tárogató
Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Kiss Gy. László
I. rész: Kiss Gy. László tárogatótrió, km.: Balogh Kálmán (cimbalom)
II. rész: Balogh Kálmán-Lukács Miklós: Cimbalomduó, kísér: Dés András (ütőhangszerek), Novák Csaba (nagybőgő)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.