Jazz/World

A fekete kontinens zenéje

2005.08.12. 00:00
Ajánlom
Decibel Az afrikai zenének eddig nem volt számottevő publicitása Magyarországon, a Művészetek Palotájában áprilisban rendezett két Cesaria Evora-koncert sikere azonban azt jelzi, hogy idehaza is népszerű a fekete kontinens muzsikája – mondja Líber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója. Az eddig kizárólag magyar nép- és világzenét terjesztő Hangvető mostantól Cesaria Evora kiadójának, a Lusafrica kiadványainak a terjesztését is vállalja.

A Lusafrica a világ egyik legnagyobb dél-amerikai etno- és világzene-terjesztője és kiadója. A céget 1988-ban alapította José da Silva, aki Cesaria Evora első albumának, a La Diva aux piedes nus címűnek volt a menedzsere. Az énekesnő sikere arra ösztönözte Silvát, hogy a Zöld-foki-szigetek és környékének más előadóit is bemutassa. Először Felipe Mukenga és a hetvenes évek eleji Bonga felvételeit adta ki, majd a legnépszerűbb afrikai énekesek dalait jelentette meg. Például Oliver N’Gomaz lemezét, akinek a Banje című nótája a nyolcvanas években a legnagyobb afrikai sláger volt. Majd Maiway, az elefántcsontparti sztár és varázsló dalaival jelentkezett. A kiadó tevékenységének köszönhetően ismerhette meg a világ többek között Teofilo Chantre, Tito Paris, Sally Nyolo, Boy Gé Mendez alkotásait vagy a kubaiak közül Septeto Habanero, a Tipico Oriental és az először 1939-ben összeállt Orquestra Aragon együttesek lemezeit.

Silva figyelmét nem véletlenül keltette fel a kubai muzsika. Afrikában legendás a híre és az ismertsége: az ötvenes-hatvanas években döntő hatással volt a helyi zenei stílusokra. Cesaria Evora szülővárosát, Mindelot például gyakran Kis-Kubának nevezik. A zöld-foki-szigeteki marxista kormányzat idején az értelmiség java kubai egyetemeken tanult.

A Hangvető elsőként vállalkozott arra, hogy a fekete kontinens folkzenéjét is népszerűsítse hazánkban. A Lusafricával kötött megállapodás értelmében jelenleg nyolc előadó albumát terjesztik.

Köztük a legismertebb az 1943-ban született Bonga Jose Adelino Barcelo de Caravalho. Bonga, az angolai származású énekes síkfutóként indult Portugáliában. Szülőföldjét politikai okok miatt hagyta el, és a rotterdami Cape Verde-i közösségben lelt új hazára. Bonga szinte véletlenül sodródott a zenei pályára, mégis ma már 17 lemez van a háta mögött. Köztük a már-már klasszikusnak számító Angola 72, 74 és 76 címűek. Az ezredfordulón megjelent korongjai azonban népszerűbbé tették, mint valaha. A legújabb, a Maiorais című, amelyen andalító kávéházi és pergő ritmusú muzsika szól, már itthon is elérhető.

Rufino Almeida, művésznevén BAU Cesaria Evora zenekarának gitárosaként vált ismertté. A gitárosból hamarosan a banda vezetője lett, aztán szóló karrierbe kezdett. Eddig négy nagylemeze jelent meg. Zenéjével nemcsak a koncerttermek közönségét kápráztatta el, de a neves táncosnő, Pina Bausch is felhasználta őket darabjaiban. A Cape Verdean Melancholy című korong – amely a Hangvetőnél érhető el – az eddigi BAU-albumok válogatása, és megtalálható rajta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjének betétdalai, a Raquel.

Leyanis López Luque neve nem cseng teljesen ismeretlenül a hazai zeneszeretők fülében. A 34 éves kubai énekesnő még 1986-ban járt nálunk az Amatőr Művészek Nemzetközi Fesztiválján. Amatőrként számos nemzetközi díjat bezsebelt, szólókarrierbe 1994-ben kezdett, első albumát a Lusafricánál négy évvel később készítette el. Leyanis repertoárja sokszínű, találunk benne populáris muzsikát, sont, bolerót, keringőt, guajirat. Legújabb, idén kiadott lemeze, a Corazón persumido kapható a Hangvetőnél.

A Sal szigetén fekvő Pedra de Lume-ben, több nemzedékre visszamenő zenészcsaládba született 1953-ban az az előadó, aki a marxista kormány „hivatalos” zenekarát vezette. Ildo Lobo éppen ezért sokat utazott külföldre, megismertette a morna, a coladera és Cape Verde-i funana stílusokat. Szólópályáját 1996-os lemezétől számítják, és 2004-ben bekövetkezett haláláig még két albumot vett fel. Utolsó korongja, az Incondicional már nálunk is kapható.

Kevésbé ismert a neve annak a kubai muzsikusnak, aki nem tanult énekelni, de gitártudása és nyers hangja sokakat elkápráztatott Kubában és Kolumbiában. Polo Montanez munkás-paraszt családba született 1955-ben. Fakivágással és fatelepítéssel, traktorvezetéssel éppúgy foglalkozott, mint a munka utáni muzsikálással. Ez utóbbi már gyerekkorát meghatározta, apja falusi vigasságokon játszott. Polo tízévesen csatlakozott a zenekarhoz. Első albumát azonban 45 évesen jelentette meg, és a Guijaro Na-tural – amelyik most már nálunk is kapható – egy év alatt platinalemez lett Kolumbiában. Azóta még egy lemezt készített 2002-ben, de még ebben az évben meghalt. Kiadatlan dalai a Memoria című válogatáslemezen jelentek meg.

Lura. Így hívják azt a 30 éves, lisszaboni születésű, selymes, de erőteljes hangú énekesnőt, aki vokalistaként Cesaria Evora, Tito Paris vagy Bonga koncertjein működött közre. Kilenc évvel ezelõtt adták ki első albumát. Azóta három albumot készített. Legutóbbi, a Di Korpu Ku Alma egy modern, városi Cape Verde-i irányzatot képvisel, stílusát leginkább afropopként határozzák meg.

A dél-kameruni, de 13 éves kora óta Párizsban élő Sally Nyolo háttérénekesként kezdte muzsikusi karrierjét. 1993-ban saját zenekart alapított, és a francia fővárosban adtak koncerteket. Még ebben az évben indult az angliai WOMAD Fesztiválon. Sikerét jelzi, hogy Peter Gabriel kiadójának, a Real World válogatáslemezén saját dalát énekelhette. Később egy női vokálegyüttes tagja lett, és egyre inkább a rockzene felé fordult. A lányok közül elsőként vehetett fel lemezt a Lusafricánál 1996-ban. Ma már négy lemezes előadó, és visszatért gyökereihez, Kamerun ritmusát ötvözi zenéjébe. A Hangvetőnél 2002-es albuma, a Zaione érhető el.

A perui Tania Libertad ötévesen állt először színpadon, apja mégis tiltotta a zenei pályától. Ezért Tania 21 évesen megszökött otthonról, Havannába, Mexikóba, Brazíliába, majd Londonba ment. Itt sok híres énekessel dolgozott, mások mellett az idehaza is népszerű Buena Vista Social Club énekesével, Omara Portuondóval. A Polygram Kiadó számos bolerólemezt jelentetett meg vele, majd a Lusafricánál Cesaria Evorával énekelt duettet. A perui és afrikai zene „házasításán” ügyködő Tania Negro Color című, 2004-es kiadású albuma itthon is kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.