Jazz/World

A fekete kontinens zenéje

2005.08.12. 00:00
Ajánlom
Decibel Az afrikai zenének eddig nem volt számottevő publicitása Magyarországon, a Művészetek Palotájában áprilisban rendezett két Cesaria Evora-koncert sikere azonban azt jelzi, hogy idehaza is népszerű a fekete kontinens muzsikája – mondja Líber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója. Az eddig kizárólag magyar nép- és világzenét terjesztő Hangvető mostantól Cesaria Evora kiadójának, a Lusafrica kiadványainak a terjesztését is vállalja.

A Lusafrica a világ egyik legnagyobb dél-amerikai etno- és világzene-terjesztője és kiadója. A céget 1988-ban alapította José da Silva, aki Cesaria Evora első albumának, a La Diva aux piedes nus címűnek volt a menedzsere. Az énekesnő sikere arra ösztönözte Silvát, hogy a Zöld-foki-szigetek és környékének más előadóit is bemutassa. Először Felipe Mukenga és a hetvenes évek eleji Bonga felvételeit adta ki, majd a legnépszerűbb afrikai énekesek dalait jelentette meg. Például Oliver N’Gomaz lemezét, akinek a Banje című nótája a nyolcvanas években a legnagyobb afrikai sláger volt. Majd Maiway, az elefántcsontparti sztár és varázsló dalaival jelentkezett. A kiadó tevékenységének köszönhetően ismerhette meg a világ többek között Teofilo Chantre, Tito Paris, Sally Nyolo, Boy Gé Mendez alkotásait vagy a kubaiak közül Septeto Habanero, a Tipico Oriental és az először 1939-ben összeállt Orquestra Aragon együttesek lemezeit.

Silva figyelmét nem véletlenül keltette fel a kubai muzsika. Afrikában legendás a híre és az ismertsége: az ötvenes-hatvanas években döntő hatással volt a helyi zenei stílusokra. Cesaria Evora szülővárosát, Mindelot például gyakran Kis-Kubának nevezik. A zöld-foki-szigeteki marxista kormányzat idején az értelmiség java kubai egyetemeken tanult.

A Hangvető elsőként vállalkozott arra, hogy a fekete kontinens folkzenéjét is népszerűsítse hazánkban. A Lusafricával kötött megállapodás értelmében jelenleg nyolc előadó albumát terjesztik.

Köztük a legismertebb az 1943-ban született Bonga Jose Adelino Barcelo de Caravalho. Bonga, az angolai származású énekes síkfutóként indult Portugáliában. Szülőföldjét politikai okok miatt hagyta el, és a rotterdami Cape Verde-i közösségben lelt új hazára. Bonga szinte véletlenül sodródott a zenei pályára, mégis ma már 17 lemez van a háta mögött. Köztük a már-már klasszikusnak számító Angola 72, 74 és 76 címűek. Az ezredfordulón megjelent korongjai azonban népszerűbbé tették, mint valaha. A legújabb, a Maiorais című, amelyen andalító kávéházi és pergő ritmusú muzsika szól, már itthon is elérhető.

Rufino Almeida, művésznevén BAU Cesaria Evora zenekarának gitárosaként vált ismertté. A gitárosból hamarosan a banda vezetője lett, aztán szóló karrierbe kezdett. Eddig négy nagylemeze jelent meg. Zenéjével nemcsak a koncerttermek közönségét kápráztatta el, de a neves táncosnő, Pina Bausch is felhasználta őket darabjaiban. A Cape Verdean Melancholy című korong – amely a Hangvetőnél érhető el – az eddigi BAU-albumok válogatása, és megtalálható rajta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjének betétdalai, a Raquel.

Leyanis López Luque neve nem cseng teljesen ismeretlenül a hazai zeneszeretők fülében. A 34 éves kubai énekesnő még 1986-ban járt nálunk az Amatőr Művészek Nemzetközi Fesztiválján. Amatőrként számos nemzetközi díjat bezsebelt, szólókarrierbe 1994-ben kezdett, első albumát a Lusafricánál négy évvel később készítette el. Leyanis repertoárja sokszínű, találunk benne populáris muzsikát, sont, bolerót, keringőt, guajirat. Legújabb, idén kiadott lemeze, a Corazón persumido kapható a Hangvetőnél.

A Sal szigetén fekvő Pedra de Lume-ben, több nemzedékre visszamenő zenészcsaládba született 1953-ban az az előadó, aki a marxista kormány „hivatalos” zenekarát vezette. Ildo Lobo éppen ezért sokat utazott külföldre, megismertette a morna, a coladera és Cape Verde-i funana stílusokat. Szólópályáját 1996-os lemezétől számítják, és 2004-ben bekövetkezett haláláig még két albumot vett fel. Utolsó korongja, az Incondicional már nálunk is kapható.

Kevésbé ismert a neve annak a kubai muzsikusnak, aki nem tanult énekelni, de gitártudása és nyers hangja sokakat elkápráztatott Kubában és Kolumbiában. Polo Montanez munkás-paraszt családba született 1955-ben. Fakivágással és fatelepítéssel, traktorvezetéssel éppúgy foglalkozott, mint a munka utáni muzsikálással. Ez utóbbi már gyerekkorát meghatározta, apja falusi vigasságokon játszott. Polo tízévesen csatlakozott a zenekarhoz. Első albumát azonban 45 évesen jelentette meg, és a Guijaro Na-tural – amelyik most már nálunk is kapható – egy év alatt platinalemez lett Kolumbiában. Azóta még egy lemezt készített 2002-ben, de még ebben az évben meghalt. Kiadatlan dalai a Memoria című válogatáslemezen jelentek meg.

Lura. Így hívják azt a 30 éves, lisszaboni születésű, selymes, de erőteljes hangú énekesnőt, aki vokalistaként Cesaria Evora, Tito Paris vagy Bonga koncertjein működött közre. Kilenc évvel ezelõtt adták ki első albumát. Azóta három albumot készített. Legutóbbi, a Di Korpu Ku Alma egy modern, városi Cape Verde-i irányzatot képvisel, stílusát leginkább afropopként határozzák meg.

A dél-kameruni, de 13 éves kora óta Párizsban élő Sally Nyolo háttérénekesként kezdte muzsikusi karrierjét. 1993-ban saját zenekart alapított, és a francia fővárosban adtak koncerteket. Még ebben az évben indult az angliai WOMAD Fesztiválon. Sikerét jelzi, hogy Peter Gabriel kiadójának, a Real World válogatáslemezén saját dalát énekelhette. Később egy női vokálegyüttes tagja lett, és egyre inkább a rockzene felé fordult. A lányok közül elsőként vehetett fel lemezt a Lusafricánál 1996-ban. Ma már négy lemezes előadó, és visszatért gyökereihez, Kamerun ritmusát ötvözi zenéjébe. A Hangvetőnél 2002-es albuma, a Zaione érhető el.

A perui Tania Libertad ötévesen állt először színpadon, apja mégis tiltotta a zenei pályától. Ezért Tania 21 évesen megszökött otthonról, Havannába, Mexikóba, Brazíliába, majd Londonba ment. Itt sok híres énekessel dolgozott, mások mellett az idehaza is népszerű Buena Vista Social Club énekesével, Omara Portuondóval. A Polygram Kiadó számos bolerólemezt jelentetett meg vele, majd a Lusafricánál Cesaria Evorával énekelt duettet. A perui és afrikai zene „házasításán” ügyködő Tania Negro Color című, 2004-es kiadású albuma itthon is kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.