Jazz/World

A fekete kontinens zenéje

2005.08.12. 00:00
Ajánlom
Decibel Az afrikai zenének eddig nem volt számottevő publicitása Magyarországon, a Művészetek Palotájában áprilisban rendezett két Cesaria Evora-koncert sikere azonban azt jelzi, hogy idehaza is népszerű a fekete kontinens muzsikája – mondja Líber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója. Az eddig kizárólag magyar nép- és világzenét terjesztő Hangvető mostantól Cesaria Evora kiadójának, a Lusafrica kiadványainak a terjesztését is vállalja.

A Lusafrica a világ egyik legnagyobb dél-amerikai etno- és világzene-terjesztője és kiadója. A céget 1988-ban alapította José da Silva, aki Cesaria Evora első albumának, a La Diva aux piedes nus címűnek volt a menedzsere. Az énekesnő sikere arra ösztönözte Silvát, hogy a Zöld-foki-szigetek és környékének más előadóit is bemutassa. Először Felipe Mukenga és a hetvenes évek eleji Bonga felvételeit adta ki, majd a legnépszerűbb afrikai énekesek dalait jelentette meg. Például Oliver N’Gomaz lemezét, akinek a Banje című nótája a nyolcvanas években a legnagyobb afrikai sláger volt. Majd Maiway, az elefántcsontparti sztár és varázsló dalaival jelentkezett. A kiadó tevékenységének köszönhetően ismerhette meg a világ többek között Teofilo Chantre, Tito Paris, Sally Nyolo, Boy Gé Mendez alkotásait vagy a kubaiak közül Septeto Habanero, a Tipico Oriental és az először 1939-ben összeállt Orquestra Aragon együttesek lemezeit.

Silva figyelmét nem véletlenül keltette fel a kubai muzsika. Afrikában legendás a híre és az ismertsége: az ötvenes-hatvanas években döntő hatással volt a helyi zenei stílusokra. Cesaria Evora szülővárosát, Mindelot például gyakran Kis-Kubának nevezik. A zöld-foki-szigeteki marxista kormányzat idején az értelmiség java kubai egyetemeken tanult.

A Hangvető elsőként vállalkozott arra, hogy a fekete kontinens folkzenéjét is népszerűsítse hazánkban. A Lusafricával kötött megállapodás értelmében jelenleg nyolc előadó albumát terjesztik.

Köztük a legismertebb az 1943-ban született Bonga Jose Adelino Barcelo de Caravalho. Bonga, az angolai származású énekes síkfutóként indult Portugáliában. Szülőföldjét politikai okok miatt hagyta el, és a rotterdami Cape Verde-i közösségben lelt új hazára. Bonga szinte véletlenül sodródott a zenei pályára, mégis ma már 17 lemez van a háta mögött. Köztük a már-már klasszikusnak számító Angola 72, 74 és 76 címűek. Az ezredfordulón megjelent korongjai azonban népszerűbbé tették, mint valaha. A legújabb, a Maiorais című, amelyen andalító kávéházi és pergő ritmusú muzsika szól, már itthon is elérhető.

Rufino Almeida, művésznevén BAU Cesaria Evora zenekarának gitárosaként vált ismertté. A gitárosból hamarosan a banda vezetője lett, aztán szóló karrierbe kezdett. Eddig négy nagylemeze jelent meg. Zenéjével nemcsak a koncerttermek közönségét kápráztatta el, de a neves táncosnő, Pina Bausch is felhasználta őket darabjaiban. A Cape Verdean Melancholy című korong – amely a Hangvetőnél érhető el – az eddigi BAU-albumok válogatása, és megtalálható rajta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjének betétdalai, a Raquel.

Leyanis López Luque neve nem cseng teljesen ismeretlenül a hazai zeneszeretők fülében. A 34 éves kubai énekesnő még 1986-ban járt nálunk az Amatőr Művészek Nemzetközi Fesztiválján. Amatőrként számos nemzetközi díjat bezsebelt, szólókarrierbe 1994-ben kezdett, első albumát a Lusafricánál négy évvel később készítette el. Leyanis repertoárja sokszínű, találunk benne populáris muzsikát, sont, bolerót, keringőt, guajirat. Legújabb, idén kiadott lemeze, a Corazón persumido kapható a Hangvetőnél.

A Sal szigetén fekvő Pedra de Lume-ben, több nemzedékre visszamenő zenészcsaládba született 1953-ban az az előadó, aki a marxista kormány „hivatalos” zenekarát vezette. Ildo Lobo éppen ezért sokat utazott külföldre, megismertette a morna, a coladera és Cape Verde-i funana stílusokat. Szólópályáját 1996-os lemezétől számítják, és 2004-ben bekövetkezett haláláig még két albumot vett fel. Utolsó korongja, az Incondicional már nálunk is kapható.

Kevésbé ismert a neve annak a kubai muzsikusnak, aki nem tanult énekelni, de gitártudása és nyers hangja sokakat elkápráztatott Kubában és Kolumbiában. Polo Montanez munkás-paraszt családba született 1955-ben. Fakivágással és fatelepítéssel, traktorvezetéssel éppúgy foglalkozott, mint a munka utáni muzsikálással. Ez utóbbi már gyerekkorát meghatározta, apja falusi vigasságokon játszott. Polo tízévesen csatlakozott a zenekarhoz. Első albumát azonban 45 évesen jelentette meg, és a Guijaro Na-tural – amelyik most már nálunk is kapható – egy év alatt platinalemez lett Kolumbiában. Azóta még egy lemezt készített 2002-ben, de még ebben az évben meghalt. Kiadatlan dalai a Memoria című válogatáslemezen jelentek meg.

Lura. Így hívják azt a 30 éves, lisszaboni születésű, selymes, de erőteljes hangú énekesnőt, aki vokalistaként Cesaria Evora, Tito Paris vagy Bonga koncertjein működött közre. Kilenc évvel ezelõtt adták ki első albumát. Azóta három albumot készített. Legutóbbi, a Di Korpu Ku Alma egy modern, városi Cape Verde-i irányzatot képvisel, stílusát leginkább afropopként határozzák meg.

A dél-kameruni, de 13 éves kora óta Párizsban élő Sally Nyolo háttérénekesként kezdte muzsikusi karrierjét. 1993-ban saját zenekart alapított, és a francia fővárosban adtak koncerteket. Még ebben az évben indult az angliai WOMAD Fesztiválon. Sikerét jelzi, hogy Peter Gabriel kiadójának, a Real World válogatáslemezén saját dalát énekelhette. Később egy női vokálegyüttes tagja lett, és egyre inkább a rockzene felé fordult. A lányok közül elsőként vehetett fel lemezt a Lusafricánál 1996-ban. Ma már négy lemezes előadó, és visszatért gyökereihez, Kamerun ritmusát ötvözi zenéjébe. A Hangvetőnél 2002-es albuma, a Zaione érhető el.

A perui Tania Libertad ötévesen állt először színpadon, apja mégis tiltotta a zenei pályától. Ezért Tania 21 évesen megszökött otthonról, Havannába, Mexikóba, Brazíliába, majd Londonba ment. Itt sok híres énekessel dolgozott, mások mellett az idehaza is népszerű Buena Vista Social Club énekesével, Omara Portuondóval. A Polygram Kiadó számos bolerólemezt jelentetett meg vele, majd a Lusafricánál Cesaria Evorával énekelt duettet. A perui és afrikai zene „házasításán” ügyködő Tania Negro Color című, 2004-es kiadású albuma itthon is kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.