Jazz/World

A fekete kontinens zenéje

2005.08.12. 00:00
Ajánlom
Decibel Az afrikai zenének eddig nem volt számottevő publicitása Magyarországon, a Művészetek Palotájában áprilisban rendezett két Cesaria Evora-koncert sikere azonban azt jelzi, hogy idehaza is népszerű a fekete kontinens muzsikája – mondja Líber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója. Az eddig kizárólag magyar nép- és világzenét terjesztő Hangvető mostantól Cesaria Evora kiadójának, a Lusafrica kiadványainak a terjesztését is vállalja.

A Lusafrica a világ egyik legnagyobb dél-amerikai etno- és világzene-terjesztője és kiadója. A céget 1988-ban alapította José da Silva, aki Cesaria Evora első albumának, a La Diva aux piedes nus címűnek volt a menedzsere. Az énekesnő sikere arra ösztönözte Silvát, hogy a Zöld-foki-szigetek és környékének más előadóit is bemutassa. Először Felipe Mukenga és a hetvenes évek eleji Bonga felvételeit adta ki, majd a legnépszerűbb afrikai énekesek dalait jelentette meg. Például Oliver N’Gomaz lemezét, akinek a Banje című nótája a nyolcvanas években a legnagyobb afrikai sláger volt. Majd Maiway, az elefántcsontparti sztár és varázsló dalaival jelentkezett. A kiadó tevékenységének köszönhetően ismerhette meg a világ többek között Teofilo Chantre, Tito Paris, Sally Nyolo, Boy Gé Mendez alkotásait vagy a kubaiak közül Septeto Habanero, a Tipico Oriental és az először 1939-ben összeállt Orquestra Aragon együttesek lemezeit.

Silva figyelmét nem véletlenül keltette fel a kubai muzsika. Afrikában legendás a híre és az ismertsége: az ötvenes-hatvanas években döntő hatással volt a helyi zenei stílusokra. Cesaria Evora szülővárosát, Mindelot például gyakran Kis-Kubának nevezik. A zöld-foki-szigeteki marxista kormányzat idején az értelmiség java kubai egyetemeken tanult.

A Hangvető elsőként vállalkozott arra, hogy a fekete kontinens folkzenéjét is népszerűsítse hazánkban. A Lusafricával kötött megállapodás értelmében jelenleg nyolc előadó albumát terjesztik.

Köztük a legismertebb az 1943-ban született Bonga Jose Adelino Barcelo de Caravalho. Bonga, az angolai származású énekes síkfutóként indult Portugáliában. Szülőföldjét politikai okok miatt hagyta el, és a rotterdami Cape Verde-i közösségben lelt új hazára. Bonga szinte véletlenül sodródott a zenei pályára, mégis ma már 17 lemez van a háta mögött. Köztük a már-már klasszikusnak számító Angola 72, 74 és 76 címűek. Az ezredfordulón megjelent korongjai azonban népszerűbbé tették, mint valaha. A legújabb, a Maiorais című, amelyen andalító kávéházi és pergő ritmusú muzsika szól, már itthon is elérhető.

Rufino Almeida, művésznevén BAU Cesaria Evora zenekarának gitárosaként vált ismertté. A gitárosból hamarosan a banda vezetője lett, aztán szóló karrierbe kezdett. Eddig négy nagylemeze jelent meg. Zenéjével nemcsak a koncerttermek közönségét kápráztatta el, de a neves táncosnő, Pina Bausch is felhasználta őket darabjaiban. A Cape Verdean Melancholy című korong – amely a Hangvetőnél érhető el – az eddigi BAU-albumok válogatása, és megtalálható rajta Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjének betétdalai, a Raquel.

Leyanis López Luque neve nem cseng teljesen ismeretlenül a hazai zeneszeretők fülében. A 34 éves kubai énekesnő még 1986-ban járt nálunk az Amatőr Művészek Nemzetközi Fesztiválján. Amatőrként számos nemzetközi díjat bezsebelt, szólókarrierbe 1994-ben kezdett, első albumát a Lusafricánál négy évvel később készítette el. Leyanis repertoárja sokszínű, találunk benne populáris muzsikát, sont, bolerót, keringőt, guajirat. Legújabb, idén kiadott lemeze, a Corazón persumido kapható a Hangvetőnél.

A Sal szigetén fekvő Pedra de Lume-ben, több nemzedékre visszamenő zenészcsaládba született 1953-ban az az előadó, aki a marxista kormány „hivatalos” zenekarát vezette. Ildo Lobo éppen ezért sokat utazott külföldre, megismertette a morna, a coladera és Cape Verde-i funana stílusokat. Szólópályáját 1996-os lemezétől számítják, és 2004-ben bekövetkezett haláláig még két albumot vett fel. Utolsó korongja, az Incondicional már nálunk is kapható.

Kevésbé ismert a neve annak a kubai muzsikusnak, aki nem tanult énekelni, de gitártudása és nyers hangja sokakat elkápráztatott Kubában és Kolumbiában. Polo Montanez munkás-paraszt családba született 1955-ben. Fakivágással és fatelepítéssel, traktorvezetéssel éppúgy foglalkozott, mint a munka utáni muzsikálással. Ez utóbbi már gyerekkorát meghatározta, apja falusi vigasságokon játszott. Polo tízévesen csatlakozott a zenekarhoz. Első albumát azonban 45 évesen jelentette meg, és a Guijaro Na-tural – amelyik most már nálunk is kapható – egy év alatt platinalemez lett Kolumbiában. Azóta még egy lemezt készített 2002-ben, de még ebben az évben meghalt. Kiadatlan dalai a Memoria című válogatáslemezen jelentek meg.

Lura. Így hívják azt a 30 éves, lisszaboni születésű, selymes, de erőteljes hangú énekesnőt, aki vokalistaként Cesaria Evora, Tito Paris vagy Bonga koncertjein működött közre. Kilenc évvel ezelõtt adták ki első albumát. Azóta három albumot készített. Legutóbbi, a Di Korpu Ku Alma egy modern, városi Cape Verde-i irányzatot képvisel, stílusát leginkább afropopként határozzák meg.

A dél-kameruni, de 13 éves kora óta Párizsban élő Sally Nyolo háttérénekesként kezdte muzsikusi karrierjét. 1993-ban saját zenekart alapított, és a francia fővárosban adtak koncerteket. Még ebben az évben indult az angliai WOMAD Fesztiválon. Sikerét jelzi, hogy Peter Gabriel kiadójának, a Real World válogatáslemezén saját dalát énekelhette. Később egy női vokálegyüttes tagja lett, és egyre inkább a rockzene felé fordult. A lányok közül elsőként vehetett fel lemezt a Lusafricánál 1996-ban. Ma már négy lemezes előadó, és visszatért gyökereihez, Kamerun ritmusát ötvözi zenéjébe. A Hangvetőnél 2002-es albuma, a Zaione érhető el.

A perui Tania Libertad ötévesen állt először színpadon, apja mégis tiltotta a zenei pályától. Ezért Tania 21 évesen megszökött otthonról, Havannába, Mexikóba, Brazíliába, majd Londonba ment. Itt sok híres énekessel dolgozott, mások mellett az idehaza is népszerű Buena Vista Social Club énekesével, Omara Portuondóval. A Polygram Kiadó számos bolerólemezt jelentetett meg vele, majd a Lusafricánál Cesaria Evorával énekelt duettet. A perui és afrikai zene „házasításán” ügyködő Tania Negro Color című, 2004-es kiadású albuma itthon is kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.