Jazz/World

A Folkrádió születésnapi meghívója

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
Öt esztendeje, március 15-én szólalt meg először a Folkrádió, a térség első és egyetlen népzenei - egyelőre világhálós - rádiója. A születésnapot a közönséggel együtt ünnepli a stáb, mégpedig az idei 16. Táncháztalálkozón március 31-én.

Az érdeklődők a hónap utolsó napján délután öt órakor a Papp László Sportarénában (a 2. emeleti Vásárhelyi László teremben) részesei lehetnek az adásnak. A rádióműsort Halmos Béla vezeti. Egy kis helyi stúdiót is berendeznek a helyszínen, s a hallgatóság örömére Pávai István népzenekutató beszélget vendégeivel a jövőről. A beszélgetőpartnerek: Fehér Anikó, Berán István, Havasréti Pál, K. Tóth László és a Folkrádió Alapítvány kuratóriumának elnöke, Káplár Tamás. A rádió küldetéséről mindent elárul a honlapjuk. Céljaik közé tartozik a Kárpát-medence népi hagyományok népszerűsítése és megismertetése, a népdalszövegek digitalizálása, rendszerezése és közzététele, de a népzenei együttesek, előadók népszerűsítése épp úgy, mint új kisközösségek önszerveződésének elősegítése a folklórkedvelők körében.

A weblapot böngészve nemcsak a népzene hallgatására kap kedvet az ember - ami logikus -, de remek népdalszövegeket lehet lelni, sőt beküldeni. Remek a folknaptár, és láthatóan vonzó a fórum, azon belül is a folkkocsma. A linktár is igen hasznos, persze bővülni meg van hová. Egy ötéves rádiótól igen szép, amit eddig letettek a asztalra (feltettek a világhálóra).

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.