Jazz/World

A Fonó Zenekar és a Gömöri Triász

2009.02.10. 00:00
Ajánlom
Népzene és kortárs költészet egy műsorban? Mielőtt e sajátos társítás hallatán – anakronizmust kiáltván – elcsodálkoznánk, kijelentjük: jól bevált recept, február 20-án, nyolc órai kezdettel, a Millenáris Fogadóban, eredeti palóc ízhatással.

Az irodalom- és népzenerajongó közönség három, a történelmi Gömör vármegye területén született költő: a pozsonyi Tőzsér Árpád (Kossuth-díjas) és Hizsnyai Zoltán (József Attila-díjas), továbbá a rimaszombati Szászi Zoltán, valamint a budapesti Fonó Zenekar közös, a Fonó Budai Zeneházban korábban már nagy sikert aratott programját láthatja. Vérbő gömöri vonószene Agócs Gergely gyűjtéseiből hegedűvel, tárogatóval, fujarával és cimbalommal, virtuóz tolmácsolásban, továbbá kemény, karcos líra sok humorral, ugyanakkor sötét tónusokkal a költők előadásában. A genius loci megidézése, vallomás a szülőföldről. Zene-Vers-Zene… A két műfaj kiválóan kiegészíti egymást, s maguk a művészek is remekül ”megárulnak egy gyékényen”. A hallgatóság előtt pedig, túl a művészi élményen, kitárul egy kicsi ablak, amely a mázos ”country feeling” helyett a történelmi Felföld egyik legpoétikusabb tájának lelkét mutatja meg.

A Fonó Zenekar különleges helyet foglal el a magyarországi folkzene palettáján. A szerteágazó művészeti ágak különféle képviselőivel együttműködve olyan ”közelítések” kimunkálásán fáradozik, amelyek során sem a népzene, sem pedig a ”közelített” műfaj nem lényegül át, mégis mindkettőt egy szokatlan, újfajta megközelítésben láttatja a közönséggel. Ennek az ars poeticának másik sajátossága az, hogy a kitekintés nem kizárólag más zenei műfajok felé történik, hanem – a magyar művészeti élet légterében – nagyobb ívű összefüggésekre is képes rámutatni. Az elmúlt években ugyanis gyakran előfordult, hogy a Fonó Zenekar koncertjein a különféle zenei műfajok (jazz, rock, pop, klezmer, komolyzene, stb.) képviselői mellett írók, költők, színművészek, fotóművészek és építészek is megfordultak.

(2009. február 20. 20:00 Millenáris Fogadó, Padlás (Budapest) – A Fonó Zenekar és a Gömöri Triász műsora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.