Jazz/World

A francia Miles Davis

2014.12.18. 09:50
Ajánlom
Eric Truffaz majdnem húsz éve írta alá az első lemezszerződését a francia EMI lemezcégnél.

A svájci születésű, jó ideje Párizsban élő trombitás jellegzetes játéka, borongós, éjszakai jazze, nem sokban hasonlít Miles Davis zenéjére, de mégis - talán hogy mintegy szimptómáját lássuk ebben annak, hogy mily kevés az igazán karakteres mai jazz zenész - szokták a magazinok a francia Miles Davisnek is nevezni (amúgy is: Davisnek annyi korszaka volt, annyifelé stílusa, hogy szinte bérmelyik mai trombitásra rámondható, a követője). A jazz egyik fővárosa, Chicago, New York mellett, a jazz fénykorában Párizs volt. Bertrand Tavernier-nek van egy szép megemlékező filmje erről az időszakról, a Jazz Párizsban - a főszereplője Dexter Gordon, de játszik benne a jazzrajongó Martin Scorsese is. Akkor játszódik, amikor még az eladott lemezek jelentős része jazz vagy komolyzene volt. (Ennek az aranykornak Elvis Presley megjelenése vetett véget: körülbelül az ő berobbanása óta, az eladott lemezek többsége, 95 százaléka, könnyűzene).

Truffaz-t hazájában, máshol Európában, olyan zenésznek tartják, akinek kompozíciói valahol a jazz és a könnyűzene határán állnak. Truffaz sokszor dolgozik könnyűzenét játszókkal, lemezeinek egyik legfontosabb szereplője volt egy időben Marcello Giuliani gitáros és Sly Johnson raper. Hip-hop és drum and bass partikon is megtalálni, nemcsak neves koncerttermekben. Legtöbb lemezének különleges ízét az elektronika, az elektronikus basszus-menet adja. Hangmintákkal is dolgozik, így legutolsó, és egyébként egyik legjobb lemezén, a Being Human Beingen is.

Truffaz december 21-én Harcsa Veronikáékkal lép fel a Müpában. Mondani sem kell talán, miért fontos e találkozás, miért volt szinte elkerülhetetlen: Harcsa Veronika ugyanazon a területen mozog (főként a Bin Jip formációval), könnyű és jazz határmezsgyéjén, ugyanolyan biztonsággal, mint Truffaz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.