Jazz/World

A francia Miles Davis

2014.12.18. 09:50
Ajánlom
Eric Truffaz majdnem húsz éve írta alá az első lemezszerződését a francia EMI lemezcégnél.

A svájci születésű, jó ideje Párizsban élő trombitás jellegzetes játéka, borongós, éjszakai jazze, nem sokban hasonlít Miles Davis zenéjére, de mégis - talán hogy mintegy szimptómáját lássuk ebben annak, hogy mily kevés az igazán karakteres mai jazz zenész - szokták a magazinok a francia Miles Davisnek is nevezni (amúgy is: Davisnek annyi korszaka volt, annyifelé stílusa, hogy szinte bérmelyik mai trombitásra rámondható, a követője). A jazz egyik fővárosa, Chicago, New York mellett, a jazz fénykorában Párizs volt. Bertrand Tavernier-nek van egy szép megemlékező filmje erről az időszakról, a Jazz Párizsban - a főszereplője Dexter Gordon, de játszik benne a jazzrajongó Martin Scorsese is. Akkor játszódik, amikor még az eladott lemezek jelentős része jazz vagy komolyzene volt. (Ennek az aranykornak Elvis Presley megjelenése vetett véget: körülbelül az ő berobbanása óta, az eladott lemezek többsége, 95 százaléka, könnyűzene).

Truffaz-t hazájában, máshol Európában, olyan zenésznek tartják, akinek kompozíciói valahol a jazz és a könnyűzene határán állnak. Truffaz sokszor dolgozik könnyűzenét játszókkal, lemezeinek egyik legfontosabb szereplője volt egy időben Marcello Giuliani gitáros és Sly Johnson raper. Hip-hop és drum and bass partikon is megtalálni, nemcsak neves koncerttermekben. Legtöbb lemezének különleges ízét az elektronika, az elektronikus basszus-menet adja. Hangmintákkal is dolgozik, így legutolsó, és egyébként egyik legjobb lemezén, a Being Human Beingen is.

Truffaz december 21-én Harcsa Veronikáékkal lép fel a Müpában. Mondani sem kell talán, miért fontos e találkozás, miért volt szinte elkerülhetetlen: Harcsa Veronika ugyanazon a területen mozog (főként a Bin Jip formációval), könnyű és jazz határmezsgyéjén, ugyanolyan biztonsággal, mint Truffaz.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.