Jazz/World

A Fräulein funky orgonája

2010.04.09. 12:00
Ajánlom
A német Barbara Dennerlein a templomi hangszerek után a hangversenytermi orgonákra is szemet vetett. A Művészetek Palotájában Oláh Kálmánnal lép fel.

A Művészetek Palotája orgonáján Barbara Dennerlein már egyszer elkápráztatta a közönségét, mozgékony és funky dallamokat előcsalva a tekintélyesnek és lassúnak vélt hangszerből. Fassang László ötletéből most egy újabb szokatlan párosításban élvezhetjük a hangszerek királynőjének hangját: Oláh Kálmán zongorista és Dennerlein összesen nyolc manuált vesznek birtokba.

A Hammond orgonán, amióta Jimmy Smith széles körben népszerűvé és a jazzben is elfogadottá tette a hangszert, nem könnyű tőle eltérő, saját stílust kialakítani. De éppen ez sikerült egy német orgonistának. A müncheni Barbara Dennerlein tizenegy éves korában jegyezte el magát ezzel a hangszerrel, és tizenöt éves korában már játszott a helyi klubban. Egyik titka, hogy az azóta bekövetkezett technikai újításokat, a MIDI-t és a szintetizátort is kihasználja. De Dennerlein igazán elképesztően virtuóz pedáljátékáról híres, amivel olyan hangzást ér el, mintha tényleg egy bőgős vinné a basszus szólamot a zenekarában.

Lemezei az utóbbi években Németország egyik legjobb lemezcégénél, az Enjánál, utóbb pedig a Verve-Universalnál láttak napvilágot albumai. A Take Off (1995) például a slágerlista jazz kategóriájának első helyén landolt. De tévedés lenne azt hinni, hogy Dennerlein csak a jazz közönséghez képes szólni. Az egész világon ismerik és elismerik játékát, amely inkább egyesíti, mint szétválasztja a különböző stílusok rajongóit, legyen azok a szving-, és bebop kedvelő jazzerek, a blues, soul, latin zene vagy éppen a klasszikus orgonamuzsika hívei. Persze sosem fogja megtagadni, hogy jazzmuzsikus, amennyiben a jazz felfogáson a teljes, korlátok nélküli művészi szabadságot értjük. Pályájának aktuális szakaszát egyre inkább meghatározza az a fellépés, amelyre meghívták a würzburgi Bach-napokon. A karcsú hölgy ugyanis a templomi és koncerttermi orgonákat szólaltatja meg olyan dögösen, mint a Hammondot, márpedig erre az útra még csak nagyon kevesen mertek lépni.

Oláh Kálmán nem akármilyen társaságba kerül, amikor a német muzsikus partnerévé szegődik: Ray Anderson, Randy Brecker, Jeff "Tain" Watts, David Murray, Roy Hargrove és Dennis Chambers mellé. A Liszt-díjjal kitüntetett Oláh nemzedékének kiemelkedő előadóművésze, aki a Müpa öt eddigi szezonja alatt legalább évente szerepelt ott különböző formációkkal. Elegáns stílusát, komplex megközelítését szólistaként, trióban és nagyobb együttesekben legfeljebb zeneszerzői tehetsége múlja felül. Eddigi legnagyobb sikere, hogy a BMI által szponzorált Thelonious Monk Jazz Zeneszerző Versenyen Amerikában 2006-ban első helyezést ért el. Az Egyesült Államokban kiadott lemezén a nyertes szerzemény, az Always is szerepel, partnerei Ron McClure és Jack deJohnette, akiket a Müpában is láthattunk Oláh szerzői estjén. Egyre komolyabban aknázza ki a klasszikus zene iránti affinitását, például klasszikus zenei interpretációk között előadott improvizációkkal, szimfonikus hangszerekre és zenekarra írt műveivel, kortárs zenei törekvéseket magáévá tévő műveivel.

Dennerlein és Oláh szólóban, majd együtt is színpadra lépnek. Oláh csak egyszer játszott korábban orgonistával, Rhoda Scottal egy belgiumi fellépésen. Biztosan műsorra tűzik Sentimental voices című szerzeményét, amely még egyik első, a Trio Midnighttal és egy vonósnégyessel készült felvételéről lehet ismert.

Április 13, 19:30, Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Barbara Dennerlein (orgona) és Oláh Kálmán (zongora) estje

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.