Jazz/World

A Ghymes dupla karácsonyi koncertje

2005.12.12. 00:00
Ajánlom
A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes december 26-án és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban ad immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertet. Az ünnepi koncerteken vendégként fellép Dörner György, a Budapesti Ifjúsági Kórus Gerenday Ágnes karnagy vezetésével, valamint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes (koreográfus: Kökény Richárd). A Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régi-zenét játszottak. A népzenei elemekből született meg a "Ghymes zene", amely az évek során a világzenével "súlyosbodott".

A hagyományos népi hangszerekhez - hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató - a szaxofon, a dob csatlakozott. Buják Andor, Pukkai Attila, Szarka Gyula és Szarka Tamás több népi hangszeren is játszik. A magyar, a közép- és kelet-európai népzenei elemekből táplálkozó "Ghymes zene" azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, s nem azt, hogy miben különböznek. Ezért történhet meg, hogy a teljesen különböző kultúrájú emberek - például Japánban, Irakban, Finnországban, az Egyesült Államokban és Kanadában - meleg fogadtatásban részesítik az ott fellépő zenekart.

A Ghymes Smaragdváros című lemeze 2001 márciusában az európai világzenei toplista 11. helyéig jutott. A határon túli magyar együttesek között 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió Emerton-díját, az Üzenet című albumuk a Mahasz Arany Zsiráf-díját érdemelte ki a legjobb hazai jazz/world music kategóriában. A Héjavarázs című, 2002 -ben megjelent nyolcadik Ghymes-album alig három hónap alatt platinalemez lett. Ugyancsak platinalemez a Rege, a Smaragdváros, A nagy mesealbum, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás pedig aranylemez. Az együttes 1999-ben Nyitott Európáért, 2001-ben Magyar Művészetért kitüntetést kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.