Jazz/World

A Ghymes dupla karácsonyi koncertje

2005.12.12. 00:00
Ajánlom
A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes december 26-án és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban ad immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertet. Az ünnepi koncerteken vendégként fellép Dörner György, a Budapesti Ifjúsági Kórus Gerenday Ágnes karnagy vezetésével, valamint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes (koreográfus: Kökény Richárd). A Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régi-zenét játszottak. A népzenei elemekből született meg a "Ghymes zene", amely az évek során a világzenével "súlyosbodott".

A hagyományos népi hangszerekhez - hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató - a szaxofon, a dob csatlakozott. Buják Andor, Pukkai Attila, Szarka Gyula és Szarka Tamás több népi hangszeren is játszik. A magyar, a közép- és kelet-európai népzenei elemekből táplálkozó "Ghymes zene" azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, s nem azt, hogy miben különböznek. Ezért történhet meg, hogy a teljesen különböző kultúrájú emberek - például Japánban, Irakban, Finnországban, az Egyesült Államokban és Kanadában - meleg fogadtatásban részesítik az ott fellépő zenekart.

A Ghymes Smaragdváros című lemeze 2001 márciusában az európai világzenei toplista 11. helyéig jutott. A határon túli magyar együttesek között 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió Emerton-díját, az Üzenet című albumuk a Mahasz Arany Zsiráf-díját érdemelte ki a legjobb hazai jazz/world music kategóriában. A Héjavarázs című, 2002 -ben megjelent nyolcadik Ghymes-album alig három hónap alatt platinalemez lett. Ugyancsak platinalemez a Rege, a Smaragdváros, A nagy mesealbum, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás pedig aranylemez. Az együttes 1999-ben Nyitott Európáért, 2001-ben Magyar Művészetért kitüntetést kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Zenés színház

Ókovács Szilveszter: Mégsem nyit ki az Operaház 2019-ben

Az Operaház amerikai turnéjáról, politikai támogatásról és az Ybl-palota felújításáról is beszélt a főigazgató az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Terence Blanchard: „Itt az ideje az előítéletekről nyíltan beszélni”

A többszörös Grammy-díjas jazztrombitás, filmzene- és operaszerző azok közé tartozik, akiknek határozott véleménye van a világról, és ezt zenéjükben sem rejtik véka alá. Terence Blanchard november 21-én a Budapest Jazz Clubban játszik E-Collective nevű zenekarával, ezt megelőzően beszélgettünk telefonon.
Jazz/World kult50

Minden koncerten ízekre szedi magát – Szirtes Edina Mókus

Korkedvezménnyel vették fel a szegedi konzervatóriumba, ahol a legkisebb lévén a többiek Mókusnak becézték – innen ered a művészneve. Szirtes Edina Kult50-ben megjelent portréja.
Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.