Jazz/World

A gitár és az oud barátsága

2010.03.20. 20:28
Ajánlom
A Berlinben élő, de rendszeresen hazajáró Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef zenei találkozása különleges élménnyel kecsegtet a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.

A kozmopolita zeneszerző, énekes és oud (arab lant) játékos Dhafer Youssef 1967-ben született a tunéziai Teboulbában, 1990 óta Európában él és dolgozik. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrációk és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Dhafer az iszlám hagyományokhoz nyúlik vissza spirituális hangzású énekével. A Guardian cikkírója így jellemezte: „Ahányszor csak Youssef elkezd énekelni, a több évszázada letűnt sötét, ősi templomok képét idéző szárnyaló hangot hallunk. Amikor sötét baritonja hajmeresztő fejhangba megy át, a közönség úgy érzi, talpa alatt „megmozdul a föld.." Eddigi lemezein és turnéin többek között együtt szerepelt Nguyên Lêvel, Carlo Rizzőval, Will Calhounnal, Doug Wimbish-sel, Mino Cineluval, Wolfgang Muthspiellel, Bugge Wesseltofttal, Eivind Aarsettel, Gilad Atzmonnal és Paolo Fresuval.

Snétberger Ferenc és Dhafer Youssef barátsága és zenei együttműködése több mint egy évtizedes. Első közös duó koncertjük még a 90-es években elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét; együttműködésük azóta is folyamatos; Snétberger hagyományos karácsonyi berlini templomi koncertjének legutóbbi társa is Dhafer volt.

Snétberger, aki a latin zenétől, a flamencón át a bossa nová-ig, a klasszikus gitárzenétől a keleti-arab zenei világig szélesre tárta saját zenei horizontját; megkapó és egyedi spirituális utazásra indul minden egyes alkalommal, amikor Dhafer Yousseffel játszik egy színpadon. Az ősi hangszer és a tökéletessé fejlesztett modern összhangja szólal meg, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok. Kettejüket a fentieken túl az is összeköti, hogy mindketten készítettek duó-lemezt és turnéztak Markus Stockhausennel, a klasszikus zeneszerző trombitás fiával, aki Budapesten is megfordult Snétberger kedvéért. Turnéjuk Debrecenen kívül érinti Sopront, Szegedet. Salgótarjánt és Budapesten a Millenárist.

Március 23, 19:00 Kölcsey Központ, Debrecen, Nagyterem

Snétberger Ferenc, Dhafer Youssef

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.