Jazz/World

A gitár és az oud barátsága

2010.03.20. 20:28
Ajánlom
A Berlinben élő, de rendszeresen hazajáró Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef zenei találkozása különleges élménnyel kecsegtet a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.

A kozmopolita zeneszerző, énekes és oud (arab lant) játékos Dhafer Youssef 1967-ben született a tunéziai Teboulbában, 1990 óta Európában él és dolgozik. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrációk és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Dhafer az iszlám hagyományokhoz nyúlik vissza spirituális hangzású énekével. A Guardian cikkírója így jellemezte: „Ahányszor csak Youssef elkezd énekelni, a több évszázada letűnt sötét, ősi templomok képét idéző szárnyaló hangot hallunk. Amikor sötét baritonja hajmeresztő fejhangba megy át, a közönség úgy érzi, talpa alatt „megmozdul a föld.." Eddigi lemezein és turnéin többek között együtt szerepelt Nguyên Lêvel, Carlo Rizzőval, Will Calhounnal, Doug Wimbish-sel, Mino Cineluval, Wolfgang Muthspiellel, Bugge Wesseltofttal, Eivind Aarsettel, Gilad Atzmonnal és Paolo Fresuval.

Snétberger Ferenc és Dhafer Youssef barátsága és zenei együttműködése több mint egy évtizedes. Első közös duó koncertjük még a 90-es években elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét; együttműködésük azóta is folyamatos; Snétberger hagyományos karácsonyi berlini templomi koncertjének legutóbbi társa is Dhafer volt.

Snétberger, aki a latin zenétől, a flamencón át a bossa nová-ig, a klasszikus gitárzenétől a keleti-arab zenei világig szélesre tárta saját zenei horizontját; megkapó és egyedi spirituális utazásra indul minden egyes alkalommal, amikor Dhafer Yousseffel játszik egy színpadon. Az ősi hangszer és a tökéletessé fejlesztett modern összhangja szólal meg, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok. Kettejüket a fentieken túl az is összeköti, hogy mindketten készítettek duó-lemezt és turnéztak Markus Stockhausennel, a klasszikus zeneszerző trombitás fiával, aki Budapesten is megfordult Snétberger kedvéért. Turnéjuk Debrecenen kívül érinti Sopront, Szegedet. Salgótarjánt és Budapesten a Millenárist.

Március 23, 19:00 Kölcsey Központ, Debrecen, Nagyterem

Snétberger Ferenc, Dhafer Youssef

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.