Jazz/World

A gitárguru szórakoztat

2008.05.27. 00:00
Ajánlom
John McLaughlin 4th Dimension együttesének élén a Petőfi Csarnokban talált vissza régi közönségéhez és régi zenéjéhez. Rockos futamai, könnyebb témái kerültek inkább elő, de ezt senki sem bánta. Sőt!

Mire átverekedtük magunkat az In-Kal álkorrekt verőlegényein – engem, aki táska nélkül, vászonzakóban érkeztem, alaposan megmotoztak, miközben tőlük két-három méterre a jegyüzérek vígan óbégattak –, megvolt rendesen az eighties feeling, és McLaughlin már javában nyomta a rock-jazzt. Hogy az időrés még jobban kinyíljon, a teremben (a szabadtéri koncerthez nem volt elég jó idő) mögöttem a tömegben egy apuka alig tízéves fiának, akit majdnem végig a nyakában tartott, már harmadszor mondta: figyelj! Most figyelj, ezek az élet nagy pillanatai! A fiúcska nagyjából érezte, hogy ez az egész miért fontos, azt viszont tudta, hogy kinek.

A gitáros hosszabb ideje turnézik az Industrial Zen című, két éve megjelent lemezének anyagával, így nem csoda, hogy egyre jobban elszakad tőle. Amit csak elősegít, hogy a Universalt, egykor a legnagyobb céget a lemezóriások között, ahol az anyag megjelent, már otthagyta. John McLaughlin mindig újító volt, de sosem próbálta meg átlépni saját árnyékát. Guru abban az értelemben is, hogy a hindu kultúrát és világlátást talán ő tudta generációjából legmélyebben elsajátítani, a halhatatlan Mahavishnu vagy a későbbi Shakti erre bizonyság. A lemez címe azt jelzi, hogy McLaughlin ezúttal is ellentétes dolgok összeszikráztatásából alakít ki szintézist, vagy más szóval fúziót. A CD a Promise, tehát tíz év óta az első olyan sorlemez, melyen fúziós jazz-rockot hallunk, de a harmóniavilág ismert elemei mai ritmusokba vannak ágyazva. Előzőleg a Heart of Things volt hasonló album, amelyben érezni reminiszcenciát, de nem nosztalgiát. A főnök tisztában van vele, hogy nem hagyhatja maga mögött zenei múltját, nem is akarja – esze ágában sincs lemondani a jazz-rock hőskora óta kitartó rajongóiról. Nekik szólt ez a koncert is, ennek megfelelően állította össze csapatát.

De a véletlen, és egy sajnálatos baleset közbeszólt. Hadrien Feraud basszusgitáros megsérült a kezén három nappal a turné előtt, ezért helyette Dominique Di Piazza ugrott be. Ő sem először játszott a gitárguruval: Trilok Gurtuval szerepelt a Qué Alegría trióban a kilencvenes évek elején. Csak időközben Di Piazza elment hét évre lelkésznek. Már újra turnézik, lemezeket is csinál, saját nevén és afrikai zenészekkel, melyek közül kiemelkedik a Dennis Chambersszel és Bireli Lagrene-nel nyolc éve felvett anyaga. McLaughlin híres a gyorsan és könnyeden lejátszott, hosszú és szépen végigvitt futamairól – ezeket talán egyedül a világon Di Piazza tudja unisonóban játszani vele. Pastorius szellemi unokájának lehet őt tartani, mert bár Pastorius hatására kezdett basszusgitározni, de messze jutott a szólóhangszerré alakítás, a basszusgitár emancipációja terén, amit főleg többujjas, az akusztikus gitárhoz hasonló pengetés-technikájával ér el. Szólói elvitték a pálmát.

Érdekes figura a billentyűs Gary Husband, aki azzal tűnt ki, hogy mennyire ragaszkodik a smooth jazzben rég elkoptatott Roland és Fender-hangzásokhoz – a koncertnek ez volt az egyetlen eleme, amelyre a nosztalgia sötét árnyéka vetült. Pedig amit játszik, főleg jobbkezes futamai, teljesen jók. Husband arról híres, hogy dobol is, és kis hordozható, basic dobszerkóján bizony engem jobban lenyűgözött, mint a pörgős, gyors játékban ünnepelt nagymester Mark Mondesir, aki előtt ott volt az egész hatalmas felszerelés. Főleg a záró szám extatikus dobpárbajában jött ez ki, amelyben sokáig vívtak egy kétszer ötnegyedes metrum kötelei között. McLaughlinék tehát amolyan „ellátogatunk egy régi kedves helyre” alapon fogták fel a zenét, amit végig a jazz-rockos lüktetés határozott meg, és csak néhány helyen szivárgott be a Shaktira és az utóbbi évek introvertráltabb lemezeire jellemző ritmus és felfogás. Na persze, a negyedik dimenzió már csak ilyen: magába fordul.

(2008. május 22. Petőfi Csarnok (Budapest) – John McLaughlin és a 4th Dimension koncertje – Industrial Zen turné; km.: John McLaughlin (gitár), Gary Husband (billentyűs hangszerek, dob), Dominique Di Piazza (basszusgitár), Mark Mondesir (dob))

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.