Jazz/World

A gitárguru szórakoztat

2008.05.27. 00:00
Ajánlom
John McLaughlin 4th Dimension együttesének élén a Petőfi Csarnokban talált vissza régi közönségéhez és régi zenéjéhez. Rockos futamai, könnyebb témái kerültek inkább elő, de ezt senki sem bánta. Sőt!

Mire átverekedtük magunkat az In-Kal álkorrekt verőlegényein – engem, aki táska nélkül, vászonzakóban érkeztem, alaposan megmotoztak, miközben tőlük két-három méterre a jegyüzérek vígan óbégattak –, megvolt rendesen az eighties feeling, és McLaughlin már javában nyomta a rock-jazzt. Hogy az időrés még jobban kinyíljon, a teremben (a szabadtéri koncerthez nem volt elég jó idő) mögöttem a tömegben egy apuka alig tízéves fiának, akit majdnem végig a nyakában tartott, már harmadszor mondta: figyelj! Most figyelj, ezek az élet nagy pillanatai! A fiúcska nagyjából érezte, hogy ez az egész miért fontos, azt viszont tudta, hogy kinek.

A gitáros hosszabb ideje turnézik az Industrial Zen című, két éve megjelent lemezének anyagával, így nem csoda, hogy egyre jobban elszakad tőle. Amit csak elősegít, hogy a Universalt, egykor a legnagyobb céget a lemezóriások között, ahol az anyag megjelent, már otthagyta. John McLaughlin mindig újító volt, de sosem próbálta meg átlépni saját árnyékát. Guru abban az értelemben is, hogy a hindu kultúrát és világlátást talán ő tudta generációjából legmélyebben elsajátítani, a halhatatlan Mahavishnu vagy a későbbi Shakti erre bizonyság. A lemez címe azt jelzi, hogy McLaughlin ezúttal is ellentétes dolgok összeszikráztatásából alakít ki szintézist, vagy más szóval fúziót. A CD a Promise, tehát tíz év óta az első olyan sorlemez, melyen fúziós jazz-rockot hallunk, de a harmóniavilág ismert elemei mai ritmusokba vannak ágyazva. Előzőleg a Heart of Things volt hasonló album, amelyben érezni reminiszcenciát, de nem nosztalgiát. A főnök tisztában van vele, hogy nem hagyhatja maga mögött zenei múltját, nem is akarja – esze ágában sincs lemondani a jazz-rock hőskora óta kitartó rajongóiról. Nekik szólt ez a koncert is, ennek megfelelően állította össze csapatát.

De a véletlen, és egy sajnálatos baleset közbeszólt. Hadrien Feraud basszusgitáros megsérült a kezén három nappal a turné előtt, ezért helyette Dominique Di Piazza ugrott be. Ő sem először játszott a gitárguruval: Trilok Gurtuval szerepelt a Qué Alegría trióban a kilencvenes évek elején. Csak időközben Di Piazza elment hét évre lelkésznek. Már újra turnézik, lemezeket is csinál, saját nevén és afrikai zenészekkel, melyek közül kiemelkedik a Dennis Chambersszel és Bireli Lagrene-nel nyolc éve felvett anyaga. McLaughlin híres a gyorsan és könnyeden lejátszott, hosszú és szépen végigvitt futamairól – ezeket talán egyedül a világon Di Piazza tudja unisonóban játszani vele. Pastorius szellemi unokájának lehet őt tartani, mert bár Pastorius hatására kezdett basszusgitározni, de messze jutott a szólóhangszerré alakítás, a basszusgitár emancipációja terén, amit főleg többujjas, az akusztikus gitárhoz hasonló pengetés-technikájával ér el. Szólói elvitték a pálmát.

Érdekes figura a billentyűs Gary Husband, aki azzal tűnt ki, hogy mennyire ragaszkodik a smooth jazzben rég elkoptatott Roland és Fender-hangzásokhoz – a koncertnek ez volt az egyetlen eleme, amelyre a nosztalgia sötét árnyéka vetült. Pedig amit játszik, főleg jobbkezes futamai, teljesen jók. Husband arról híres, hogy dobol is, és kis hordozható, basic dobszerkóján bizony engem jobban lenyűgözött, mint a pörgős, gyors játékban ünnepelt nagymester Mark Mondesir, aki előtt ott volt az egész hatalmas felszerelés. Főleg a záró szám extatikus dobpárbajában jött ez ki, amelyben sokáig vívtak egy kétszer ötnegyedes metrum kötelei között. McLaughlinék tehát amolyan „ellátogatunk egy régi kedves helyre” alapon fogták fel a zenét, amit végig a jazz-rockos lüktetés határozott meg, és csak néhány helyen szivárgott be a Shaktira és az utóbbi évek introvertráltabb lemezeire jellemző ritmus és felfogás. Na persze, a negyedik dimenzió már csak ilyen: magába fordul.

(2008. május 22. Petőfi Csarnok (Budapest) – John McLaughlin és a 4th Dimension koncertje – Industrial Zen turné; km.: John McLaughlin (gitár), Gary Husband (billentyűs hangszerek, dob), Dominique Di Piazza (basszusgitár), Mark Mondesir (dob))

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.