Jazz/World

A gitárzene ünneplése

2021.09.07. 14:50
Ajánlom
A klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseményét, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Versenyt idén a nagyszámú nemzetközi résztvevőre tekintettel online rendezik meg. A programsorozaton fellép a 2017-es győztes, Marko Topchii, a Django Reinhardt zenei örökségét ápoló Joscho Stephan Trió, valamint a két balkáni gitárkirály, Miloslav Tadić és Vlatko Stefanovski.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre nyolc évvel ezelőtt. 

A programsorozat bemutatja a hangszer sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva évről évre Budapestre.

Marko Topchii gitárművész a 2017-es Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. Számos rangos nemzetközi versenyen szerzett díjat, napjainkban a világ egyik  legeredményesebb klasszikus gitárosa. Az ő szólókoncertjével kezdődik a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny szeptember 20-án, amelyet a világ minden tájáról követhetnek majd a gitárzene szerelmesei. 

Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra, virtuóz gypsy swing koncertjükkel. Folytatják az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományt, de nemcsak megőrizik annak szellemiségét, hanem tovább is gondolják azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a nemzetközi sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője”.

JoshoStefanovski-120511.jpeg

Joscho Stephan Trio (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny)

Október 30-án a Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közösen adnak koncertet. Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal lépett fel, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén, míg Vlatko Stefanovski egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről ismert és szeretett. 

MiloslavesVlatko-120757.jpeg

Miroslav Tadic és Vlatko Stefanovski (Fotó/Forrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny)

A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik rangos gitárverseny is, amelynek díjazottjait egy 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki.

A verseny pénzdíjas, emellett helyezéstől függően, számos egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket, így az első díjat kiérdemlő művész egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra. 

További információ valamint online jegyvásárlás a koncertekre a fesztivál weboldalán elérhető.

Fejléckép: Marko Topchii (fotó: Valuska Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.