Jazz/World

A Groove Collective koncertje a Merlin Színházban

2007.04.12. 00:00
Ajánlom
A Groove Collective alapjában véve a szűk körű, demokratikus közösségek sajátos fajtája, tagjai talentumát örvényszerűen önmagába pörgető és semmihez sem hasonlítható nagyvárosi "mozgalom".

Kezdetben egy vándorló tácklubhoz hasonlított és csak egészen laza összejöveteleket tartottak, majd 1990-ben a New York-i Metropolis Café földszintjén felforgatták a manhattani hip-hop világot. Ez volt az a hely, ahol a zenekar valóban összejött és ahol később lecsapott rájuk a Giant Step Records.

Először egy fuvolista, Richard Worth tűnt föl eredeti session-partnereivel, DJ Smash-sel és az MC Nappy G.-vel. Ez nem tartott túl hosszú ideig, jött a billentyűs Itaal Shur, a dobos Genji Siraisi és a basszusgitáros Jonathan Maron.
Közben feltűnt még egy pár különc fazon: a vibrafonos-zeneszerző Bill Ware, aki a Steely Dan majd Debby Harry jazzbandájának tagja volt - és mintegy "leereszkedett hozzájuk" a Metropolis Café emeleti jazzklubjából -, majd a szaxofonos Jay Rodriguez, a harsonás Josh Roseman, a trombitás Fabio Morgera, az ütős Chris Theberge, majd az ausztrál keyboard-guru Barney McAll. Kikerekedett a "Collective" és a banda közönsége kezdte elárasztani a new york-i szubkultúra elevenjébe tartozó klub mindkét emeletét.

Az első albumukat Gary Katz szakmai irányításával egyetlen éjszaka rögzítettek. Ennek következménye egy nagyszabású turné lett, melynek során a zenekar hívei Amerika szerte olyan fenoménekkel láthatták őket egy színpadon, mint James Brown, B.B. King, 2Pac Shakur, Maceo Parker, Isaac Hayes, Dave Matthews, Don Cherry, Dr. John, Morcheeba, Erykah Badu, The Roots, Fred Wesley, Guru's Jazzmatazz, a Gap Band és a Pharcyde. A következő hónapokban már a legrangosabb európai és japán jazzfesztiválok hirdették a Groove Collective fellépéseit. "Watchugot" című számuk remixe a Billboard lista 5. helyére ugrott, hírnevet szerezve ezzel a "house" irányzat rajongóinak körében is.

Külön figyelmet érdemel, hogy legutóbbi albumukat - "People, People, Music, Music" (Savoy) - 2007-ben Grammy-díjra jelölték a Legjobb kortárs jazz album kategóriában.

A Groove Collective évek óta New York legmenőbb hip-hop/cyber-dance együttese, egyéni stílusuk a funk, jazz, house, latin, r&b és sok más lélekteljes ötvözete. Tipikus "live-act", a játékosok szeme előtt egyetlen cél lebeg: megmozgatni a közönséget és néha elgondolkodtatni azt. Bulijaikon a zene sokszínűsége dominál, egyfajta kommunikációs lehetőség azok számára, akik a ritmus, a hangzás és a felszabadult örömzenélés ünnepein jelen lehetnek és kicsit is fogékonyak erre.

Budapesten 1998-ban mutatkoztak be emlékezetes sikerrel a Hungarian Jazz Fesztiválon, majd 2006-ban a Debreceni Jazznapok sztárzenekara voltak. Mostani felbukkanásuk a Merlinben igazi szenzáció, úgyhogy klubtáncosok és acid-bangerek figyeljetek!!!

Helyfoglalás a Merlin Színházban: 317-9338/107 mellék. További információ az alábbi e-mail címen kérhető.

(2007. április 16. 21:00; Merlin Színház - Merlin Jazzklub (Budapest) - A Groove Collective együttes koncertje; tagjai: Jay Rodriguez (szaxofon, fuvola, vokál), Fabio Morgera (trombita), Curtis Fowlkes (harsona), Albin J. (keyboards), Jonathan Maron (basszusgitár), Genji Siraisi (dobok, vokál), Chris Theberge (ütők, vokál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.