Jazz/World

A Halper László Experience

2012.10.20. 16:02
Ajánlom
Kevés következetesebb zenész van, mint Halper László. Mikor megismertem közel húsz éve, éppen befejezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán. Akkor azt mondta, örül annak, hogy elmélyítette a jazz ismereteit, mert így ismét több ideje lesz foglalkoznia Jimi Hendrix zenei világával. Ennek az útnak az eddigi legfontosabb mérföldköve a Hendrix halálának negyvenedik évfordulójára kiadott 10 Years After című album volt. Most azonban újabb fontos és izgalmas lépés következik...

Egyesek szerint az 1960-as években terveztek egy olyan lemezt, amit Miles Davis és Jimi Hendrix együtt készített volna, ez azonban nem jött létre - Halper László szerint azért, mert az emberiség még nem volt rá felkészülve. Akárhogy is volt, azt biztosan tudjuk, hogy Hendrixet a halálát megelőző időszakban intenzíven foglalkoztatta a jazz improvizáció. Nemrég látott napvilágot egy 1970-es stúdió anyag, amit a jazz egyik kiemelkedő gitárosával, John McLaughlinnal, Dave Holland bőgőssel - ők ketten akkoriban Davis zenekarában játszottak - és saját dobosával, Buddy Miles-szal készített Hendrix. Élete utolsó fellépésére is egy jazzklubban került sor a londoni Sohóban.

Bár Hendrix tragikusan fiatalon távozott, rövid élete során képes volt újraértelmezni a gitárt. Olyan megszólalásokkal kísérletezett, amelyek nélkül ma az elektromos gitár ma már elképzelhetetlen lenne. Nem csoda hát, hogy nem csak Halper Lászlót, de sok más zenészt is megihletett a munkássága. De kevés olyan jazzgitáros van, aki megpróbálta volna újra értelmezni Hendrixet és még kevesebb, aki ezt hitelesen is teszi.

A leginkább említésre méltó Nguyên Lê, aki The Jimi Hendrix projekt névre hallgató zenekarával lemezen is rögzítette Hendrix számait. Nem kevésbé jelentős azonban az a 2010-ben megjelentetett emléklemez, amit Halper László a Band of Gypsys Reincarnation zenekarral készítette el. A világ egyik vezető jazz szaklapjának a kritikusa, John Ephland a következőket írta: "Az If Six Was Nine című szám »halperesített« változatát hallva azt gondolhatjuk, hogy Hendrix valójában jazznek szánta a zenéjét".
 Nem csak a Downbeat magazin, hanem a legismertebb internetes jazz portál az All About Jazz is elismerően szólt a lemezről.

Miként a Müpa-koncerten, a lemezen is közreműködött amerikai zenész. Randy Brecker trombitás kiemelkedő szólista partnernek bizonyult Hendrix zenéjének újraértelmezésében. Abban is biztosak lehetünk, hogy az Eddie Gomez bőgős és Steve Gadd dobos alkotta ritmusszekció is lenyűgözően valósítja majd meg a zenekarvezető hangszereléseit, és a koncerten nemcsak a lemezről ismert számok szólalnak meg, hanem kifejezetten a Müpa-koncertre készülő újabb feldolgozások is. Halper László amerikai partnereit elegendő zenésztársaik megnevezésével bemutatni. Eddie Gomez jazztörténetet írt Bill Evans triójával. Steve Gadd pedig olyan muzsikusokat kísért, mint Dizzy Gillespie, Chick Corea vagy Eric Clapton. A két muzsikus közösen a fúziós jazz legendás együttese, a Steps Ahead ritmusszekcióját alkotta. Mellettük olyan hazai közreműködők is fellépnek, mint Lukács Miklós cimbalmos és Fekete István trombitás. Ők a hazai jazz élvonalát, míg Tátrai Tibor a magyar rockot képviseli majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.