Jazz/World

A Halper László Experience

2012.10.20. 16:02
Ajánlom
Kevés következetesebb zenész van, mint Halper László. Mikor megismertem közel húsz éve, éppen befejezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán. Akkor azt mondta, örül annak, hogy elmélyítette a jazz ismereteit, mert így ismét több ideje lesz foglalkoznia Jimi Hendrix zenei világával. Ennek az útnak az eddigi legfontosabb mérföldköve a Hendrix halálának negyvenedik évfordulójára kiadott 10 Years After című album volt. Most azonban újabb fontos és izgalmas lépés következik...

Egyesek szerint az 1960-as években terveztek egy olyan lemezt, amit Miles Davis és Jimi Hendrix együtt készített volna, ez azonban nem jött létre - Halper László szerint azért, mert az emberiség még nem volt rá felkészülve. Akárhogy is volt, azt biztosan tudjuk, hogy Hendrixet a halálát megelőző időszakban intenzíven foglalkoztatta a jazz improvizáció. Nemrég látott napvilágot egy 1970-es stúdió anyag, amit a jazz egyik kiemelkedő gitárosával, John McLaughlinnal, Dave Holland bőgőssel - ők ketten akkoriban Davis zenekarában játszottak - és saját dobosával, Buddy Miles-szal készített Hendrix. Élete utolsó fellépésére is egy jazzklubban került sor a londoni Sohóban.

Bár Hendrix tragikusan fiatalon távozott, rövid élete során képes volt újraértelmezni a gitárt. Olyan megszólalásokkal kísérletezett, amelyek nélkül ma az elektromos gitár ma már elképzelhetetlen lenne. Nem csoda hát, hogy nem csak Halper Lászlót, de sok más zenészt is megihletett a munkássága. De kevés olyan jazzgitáros van, aki megpróbálta volna újra értelmezni Hendrixet és még kevesebb, aki ezt hitelesen is teszi.

A leginkább említésre méltó Nguyên Lê, aki The Jimi Hendrix projekt névre hallgató zenekarával lemezen is rögzítette Hendrix számait. Nem kevésbé jelentős azonban az a 2010-ben megjelentetett emléklemez, amit Halper László a Band of Gypsys Reincarnation zenekarral készítette el. A világ egyik vezető jazz szaklapjának a kritikusa, John Ephland a következőket írta: "Az If Six Was Nine című szám »halperesített« változatát hallva azt gondolhatjuk, hogy Hendrix valójában jazznek szánta a zenéjét".
 Nem csak a Downbeat magazin, hanem a legismertebb internetes jazz portál az All About Jazz is elismerően szólt a lemezről.

Miként a Müpa-koncerten, a lemezen is közreműködött amerikai zenész. Randy Brecker trombitás kiemelkedő szólista partnernek bizonyult Hendrix zenéjének újraértelmezésében. Abban is biztosak lehetünk, hogy az Eddie Gomez bőgős és Steve Gadd dobos alkotta ritmusszekció is lenyűgözően valósítja majd meg a zenekarvezető hangszereléseit, és a koncerten nemcsak a lemezről ismert számok szólalnak meg, hanem kifejezetten a Müpa-koncertre készülő újabb feldolgozások is. Halper László amerikai partnereit elegendő zenésztársaik megnevezésével bemutatni. Eddie Gomez jazztörténetet írt Bill Evans triójával. Steve Gadd pedig olyan muzsikusokat kísért, mint Dizzy Gillespie, Chick Corea vagy Eric Clapton. A két muzsikus közösen a fúziós jazz legendás együttese, a Steps Ahead ritmusszekcióját alkotta. Mellettük olyan hazai közreműködők is fellépnek, mint Lukács Miklós cimbalmos és Fekete István trombitás. Ők a hazai jazz élvonalát, míg Tátrai Tibor a magyar rockot képviseli majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.