Jazz/World

A Hammond-orgona feltalálója 120 éve született

2015.01.11. 09:12
Ajánlom
1895. január 11-én született Laurens Hammond amerikai mérnök, a Hammond-orgona kifejlesztője. MAGAZIN

Az Illinois állambeli Evanstonban látta meg a napvilágot egy bankár fiaként. Kétéves volt, amikor apja öngyilkos lett, anyja ezután négy gyermekével Európába költözött, laktak Genfben és Drezdában, végül Párizsban telepedtek le. Laurens már gyermekkorában tanújelét adta a műszaki tehetségnek: 12 évesen - anyja közbenjárására - egy automata sebváltó terveit mutathatta be a Panhard autógyár főmérnökének. Mivel Franciaországban számára is kötelező lett volna a katonai képzés, tizennegyedik évének betöltésekor a család hazatért, a középiskolát már szülővárosában végezte el. A New York állambeli Cornell Egyetemen 1917-ben kitüntetéssel szerezte meg gépészmérnöki diplomáját, a következő évben, miután az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, az Európába vezényelt expedíciós erők egy mérnök ezredének kötelékében szolgált, Franciaországban.

A háború után egy volt bajtársa révén a hajómotorokat gyártó detroiti Gray Motor vállalat főmérnökeként helyezkedett el. 1919-ben feltalálta a csendes rugós órát, a meghajtó motorját hangszigetelt dobozban helyezte el. Ezzel megalapozta egzisztenciáját, így New Yorkba költözött és a kutatásnak szentelte magát. 1922 decemberében mutatta be a térhatású (3D) filmek előállítására és nézésére alkalmas Teleview rendszerét, amely a nézők körében nagy tetszést aratott, de a kiépítés költségessége miatt sikertelenségre volt ítélve.

Nem sokkal később egy olyan szinkronmotort fejlesztett ki, amelynek fordulatszáma megfelelt az akkoriban általánossá váló, 60 Hz-es váltóáram periódusának, így igen nagy pontossággal működött. Ez a motor lett későbbi sikeres találmányai, a Hammond-óra és a Hammond-orgona szíve is. A tökéletesített, villanymotor hajtotta óra gyártására céget is alapított, de az a nagy gazdasági világválság 1929-es kitörése után egyre nagyobb nehézségekkel küszködött. Hammond a vállalatot újabb találmányokkal igyekezett megmenteni, 1932-ben dobta piacra az elektromos bridzsasztalt, amely lapokat osztott a játékosoknak.

Az óragyárat végül a villamos orgona feltalálása mentette meg. Hammond 1933 elején kezdte kutatni mérnökeivel, hogyan lehetne elektromos szintetizálással hagyományos zenei hangokat létrehozni. Vett egy használt zongorát, amelyet darabjaira szedett, csak a billentyűzetet hagyta érintetlenül, ezzel tesztelte a különböző hanggeneráló módokat, míg végül megtalálta a legjobbat, a hangkerék-generátort. 1934 elejére megtervezte és elkészítette elektromos szinkronmotorral forgatott, 91 kis hangkerékkel ellátott, egyedi hangzású hangszerét, a mára legendássá vált Hammond-orgonát. A hangkerekek mögött egy-egy mágneses hangszedőt helyezett el, az elektromos gitárhoz hasonlóan generált hang bonyolult huzalozáson és kapcsolórendszeren át jutott egy egyszerű csöves előerősítőbe, majd onnan egy külső aktív hangsugárzóba. A billentyűzet fölött elhelyezett kihúzható felhang-rudak segítségével hangszínek millióit lehetett keveréssel megszólaltatni. Találmányára 1934. április 24-én kapott szabadalmi jogot, s a következő évben bemutatta Model A nevű prototípusát.

Orgonáját eredetileg templomoknak szánta, hogy olcsó alternatívát kínáljon a sípos orgonával szemben. A hangszer nem remélt üzleti sikert aratott, az első három évben ötezer orgonát adtak el, de csak harmadát rendelték templomok, a többit magánszemélyek (köztük Henry Ford és George Gershwin), valamint zenekarok vették meg. A Hammond-orgona hamar népszerűvé vált a jazzben, bluesban, gospelben, majd az 1960-as évektől a rockzenében is. Olyan nagyságok játszottak rajta, mint a dzsessz-zenész Fats Waller, Jimmy Smith, a rockmuzsikusok közül Jon Lord, Stevie Winwood és Keith Emerson. A Hammond-orgona jellegzetes hangjával Magyarországon a legtöbben a Mekk mester, a Kukori és Kotkoda vagy a Frakk tévés mesefilmek nézőiként találkozhattak.

A hagyományos orgonát gyártó versenytársak 1937-ben panaszt tettek az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál, mondván, hogy a Hammond felépítése miatt nem is számít valódi orgonának. A hatóság három év huzavona és egy nyilvános "vak meghallgatás" után a feltalálónak adott igazat, a gyártás folytatódhatott.

A profil bővítésével a cég 1937-től Hammond Instrument, majd 1953-tól Hammond Organ Company néven működött. A mérnök a cég elnökeként is újabbnál újabb szabadalmakkal rukkolt elő, többek között feltalálta a Novachordot, a világ első polifón szintetizátorát, a zongora billentyűzetéhez illeszthető, zenekari hangzást keltő Solovoxot és a házi hangszernek tervezett akkordorgonát. A hadiiparban hasznosított találmányai között szerepel többek között egy újfajta giroszkóp, a bombák irányításához használt infravörös fényérzékelő és a légi felvételekre specializált gyors fényképezőgépzár.

Elnöki tisztéről 1955-ben mondott le, öt évvel később nyugdíjba vonult, de élete végéig aktív maradt. 78 éves korában, 1973. július 3-án halt meg a Connecticut állambeli Cornwallban. Összesen száztíz szabadalmat hagyott hátra. Az általa alapított, ma Hammond USA néven működő cég 1991 óta a japán Suzuki Music Corp. tulajdona, amely napjainkban is dob piacra új orgonákat, de ezek már teljesen elektronikus hangszerek

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.