Jazz/World

A hangzás tundrája

2014.10.20. 08:00
Ajánlom
A megújulás olyan kihívás a zenész számára, amely akár egy egész életpályát is megtölthet tartalommal – ha tudatos szándék vezérli. Nils Petter Molvaer a skandináv improvizatív zene legnagyobb élő képviselője, aki szép lassan a klasszicizálódás útjára lépett. Ez az ő esetében azt jelenti, hogy a zenei kísérlet nem feltétlenül az új utak keresését jelenti, hanem önmagában válik a zenész meghatározó stílusjegyévé.

A stafétaváltás végleg megtörtént - Jan Garbarek méltó utódja, a trombitán játszó Nils Petter Molvaer a skandináv jazz új klasszikusa. Ez az érzésem akkor támadt, amikor a western szerelésben, jampi-frizurával megjelenő, és pedálgitáron illetve bendzsón játszó új zenekari tag, Geir Sundstøl játékát hallgattam. A korábbi gitárost, a nonkonform Stian Westerhust váltó új figura a lenyugvás szimbóluma, de egyben valahogy egyfajta önirónia megtestesítője is: mit keresnek a country-zene kellékei egy norvég zenekarban?

Molvaer mindig játszott a meghökkentésre, a játék része volt a zenei klisék sutba vágása. Ám most nem lehetett mosolygás nélkül nézni és hallgatni ezt a zenét, amely mindig is halálosan komolyan vette önmagát. Sundstøl játéka hibátlan, sallangmentes, és el kell ismernünk, hogy a pedál-gitár édeskés hajlításai, a bendzsó akkordbontásai kiválóan passzolnak Molvaer zenei szövetébe. Mint mindig, most is több síkon futó, összetett stílusélmény ez a zene, amelyet helyben lehet érzelmekkel hallgatni, utána pedig lehet hosszas logikai elemzésekbe bocsátkozni.

Óriási jelentősége van a hangzásnak Molvaer zenéjében. Az új közreműködők rendre arra kapnak felhatalmazást, hogy éljenek a hangszerük adta lehetőséggel, és jól mutassák meg, hogy lesz több a harmónia általuk. A lassú tempóknak, a teres zengetésnek, az élő elektronikának ebben, a hang tiszteletében van óriási szerepe: teremtsünk olyan hangzást, amilyet a közönség még soha nem hallott korábban. Sokminden jött eddig Molvaer társalkotóitól, Eivind Aarsettől, az említett Westerhustől, de ez a szemlélet Molvaer sajátja: trombitájának megszólalása, a végtelenül egyszerűnek hangzó, meleg befújás, a tökéletes folytonos, tapogatózó keresése teszi igazán emberivé ezt a muzsikát a sokszor kérlelhetetlen, ipari jellegű kíséret keretében.

Mindennek jegyében persze óriási szerepe maradt a rögtönzésnek, ami azoknak jóhír, akik félnek attól, hogy ha valaki példaképpé válik, azzal együtt elindul egyfajta számvetés - és egyben kreatív válság - irányába. A struktúrák, a zenei keretek mit sem változtak, és a szerteágazó elektronikus és akusztikus hatások ezúttal is képesek voltak aktív, lélegző kreatív erővé változni a színpadon.

Nils Petter Molvær - trombita, élő elektronika

Geir Sundstøl - bendzsó, pedal steel gitár

Jo Berger Myhre - elektromos gitár

Erland Dahlen - dob

Nils Petter Molvaer: Switch - lemezbemutató

2014. október 15., 19.30, Budapest Music Center

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.
Vizuál

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dés András fákon, köveken és vízen zenél

Július 1-én a Dés András Erdőkerülő Quartet az Opus Jazz Clubba a nem hétköznapi körülményeik között – a Bakony erdeiben – született einschließlich című albumával teremt különleges zenei élményt.
Jazz/World ajánló

Újra élőben zenél a Muzsikás együttes

A Muzsikás együttes számos online koncert után, június 26-án ismét közönség előtt játszik a Fonó Budai Zeneházban. A Kossuth-díjas zenekar meghívott vendége ezúttal Kacsó Hanga énekesnő lesz, akivel több régi, kedvelt számot is felújítottak, melyek frissen, de a rajongók számára mégis ismerősen fognak felcsendülni.
Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 15. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.