Jazz/World

A harmonika hercege az Alcatrazban

2007.04.01. 00:00
Ajánlom
Újra Magyarországon lép fel C. J. Chenier harmonikaművész, akit szokás a zydeco trónörökösének, hercegének is titulálni. A zydeco amúgy egyfajta huszadik századi amerikai folk zene, a louisianai kreol lakosság "találmánya".

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy Clifton Chenier nevű ember, aki feltalált egy új stílust, s így rögvest annak királya lett, ez a zydeco. Ő és a testvére eredetileg ezt a bizonyos kreol bluest egyfajta kicsi, egyedi harmonikán képzelte el, de más hangszerek is segítettek persze. Mindez úgy a negyvenes évek elején történt. Akkoriban Clifton és barátai az olajfinomítónál dolgoztak, a zene csak hobbi volt... Itthon is kapni azt a Zydeco című CD-t, amelyen ő is játszik, s amelynek ismertető füzetében ennél mélyebb műfaj ismertető is olvasható. De ha valaki nem akar annyira régről indulni, elég, ha elmegy erre az ugyancsak, s nem véletlenül Chenier családi néven működő zenésznek a koncertjére (na ja, az 1957-ben született Clayton Joseph Cheniernek apja volt a zydeco király) és meghallgatja a 2006-ban a legjobb világzenei albumok közé választott The Desperate Kingdom of Love anyagát.

Ami az másik, alapnak számító CD felvételeit illeti, a Zydecón lévő számok 1991-98 között készültek, kivéve Clifton Chenierét, aki 1987-ben elhunyt. Tőle az 1973-as Out West LP-ről vettek le egy számot, amelyen Elvin Bishop (gitár) és Steve Miller (zongora) is játszott. Clifton, a papa egyébként az első kreol muzsikus, aki Grammy-díjat kapott. A fia eleinte zongorázott, tenor szaxofonon és fuvolán játszott, és csak amikor zenei ösztöndíjas és 21 éves lett, játszhatott először az édesapjával és a híres Red Hot Louisiana Banddel.

(2007. április 7. 22:00 Alcatraz (Budapest) - C. J. Chenier (harmonika) és a Red Hot Louisiana Band koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.