Jazz/World

A harmonika szerelmesei

2009.01.18. 00:00
Ajánlom
A nagysikerű Bárzongorista Versenyek és Gálaestek után a Roland East Europe szervezésében V-Harmonika Gálaest és Weszely Ernő lemezbemutató koncert lesz 2009. február 2-án este nyolctól a Művészetek Palotájában, ahol Strausstól Ray Charlesig BÁRmi előfordulhat majd.

Ahogy azt a Bárzongorista Versenyek, illetve Gálaestek kapcsán a közönség már megszokhatta, minden alkalommal közelebb kerülhetnek egy-egy hangszerhez: idén a harmonikára kerül sor. A hangszer első példányai a 19. században készültek, az európai eredetű hangszer alapjait a légszekrény és nyelvsípok jelentették. Az első, melyet harmonika néven szabadalmaztattak, 1829-ben készült Bécsben, Cyrill Demian orgona- és zongorakészítő munkájaként. Az akkori példány kevéssé hasonlított napjaink harmonikáira; csak a bal kéz számára voltak rajta gombok, a jobb kéz pusztán a légszekrényt kezelte. Demian vezette be az akkordok egyetlen gombbal történő megszólaltatásának lehetőségét.
Az elmúlt két évszázadban további fejlődés következett be. Számtalan gombkiosztást fejlesztettek ki, eltérő regisztereket, precízebb mechanikát, hangszínt megváltoztató mechanikát stb. Érdemes megjegyezni, hogy szinte minden nép elkészítette saját változatát erre a hangszerre.

A kiváló minőségű hangszínek érdekében a Roland a tradicionális harmonikák hangját mintavételezte, hogy egy olyan hangszerhez jusson, mely többféle harmonika hangját képes produkálni, természetesen azok speciális hangolási karakterisztikájával együtt. A V-Harmonika 10 zenekari hangszínt is tartalmaz (köztük harsona, trombita, szaxofon, klarinét, fuvola, hegedű, stb.), melyek együtt is használhatók a tradicionális harmonika hangokkal a négy választható alkalmazási mód bármelyikében.

A többéves előadássorozat részeként, ezen az estén útjára indítják a V-Harmonika Versenyt is, a legjobb harmonikás a 2009-es Bárzongorista Gálaesten mutatkozhat be, a Művészetek Palotájában. Az előadássorozattal a szervezők célja az, hogy felleljék a harmonika iránt érdeklődő, rajongó zenészek, művészek körét, akik beavatnak minket e különös zenei világába.

Szerencsés apropó Weszely Ernő, Magyarország egyik leghíresebb harmonikásának első lemeze, melyet ezen az estén mutat be a nagyközönség előtt. A kiváló harmonikás 1953. április 10-én született Sümegen. Három éves korától kezdve vonzódik a zenéhez.
Négy éves volt, amikor apja elvitte egy vak kántorhoz Sümegen, nála kezdett ismerkedni a zongorázás alapjaival. A 70-es évektől kezdve a vendéglátóiparban dolgozott, jobb-rosszabb körülmények között. 1984-ben a Budapest Ragtime Band együttes meghívott tagjai közé került. Ekkor indult el valódi zenészkarrierje. 1986-ig a zenekarral bejárta a fél világot.

Az utóbbi tíz évben sokat tanulta a digitális hangtechnikát. Ebben nagy inspirációt adott az 1996-ban megjelent Ray Charles-lemez, ahol a keverési munkákat maga Ray Charles készítette. Weszely Ernő tíz éves kora óta vak. Nem zavarja. A harmonika édes-bús hangja minden gondot sutba dob. A most megjelenő album lesz az első önálló lemeze.

(2009. február 2. 20:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház (Budapest) - Weszely Ernő: Az első lemezem; Km.: Csordás Ilona "Plexi", Horoscsák Veronika, Jármai Edit (ének), Hárs Viktor (bőgő), Szeverényi Mátyás (gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.