Jazz/World

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

2019.06.18. 13:00
Ajánlom
Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.

A fesztivál e néven 2012 óta kerül megrendezésre többek között olyan visszatérő zenészekkel, mint Dresch Mihály, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Váczi Eszter, Váczi Dániel, Karosi Júlia, Varga Bendegúz, Rohmann Ditta vagy Fassang László. Persze minden évben új hangok is megszólalnak, tavaly például a Sárik Péter Trió, Berkes Balázs, Gyárfás István és Juhász Gábor – idén pedig a Rákfogó együttes.

A Syrius Legacy & Rákfogó estje méltán a magyar jazzrock legkiforrottabb világát fogja bemutatni – bár az igazat megvallva nehéz a két formáció jelölése érdekében korlátokat szabni a műfajmeghatározással. Szakcsi Lakatos Béla így nyilatkozott a fúziós zenéről: „[1971-ben] a dzsessz-zenészek Chick Coreától kezdve mind ezt játszották. Amikor hazajöttem, én is ilyen zenét akartam játszani. Magyarországon a dzsessz-zenészek azt mondták, hogy tönkretettem a dzsesszt azzal, hogy fúziós zenét kezdtem játszani. Nem tettem tönkre, sőt öt-hat év múlva ők is fúziós zenét játszottak." Forrás: Kortárs 59(7–8)

Rakfogo-124500.jpg

Rákfogó (Fotó/Forrás: Gödi Jazz Napok)

Annak idején a Syrius két tagja, Orszáczky Miklós és Ráduly Mihály ausztrál útjuk után csatlakozott a Rákfogóhoz Kőszegi Imre, Babos Gyula és Szakcsi Latakos Béla mellé. A zenekar pár éve újjáalakult, új tagjai Szakcsi és Kőszegi mellett a magyar jazz élet krémjéből Fekete-Kovács Kornél (trombita), Orbán György (nagybőgő) és Fenyvesi Márton (gitár).

VidakovichIzsakesLudanyiTamasSyriusLegacyfotoWagnerSara-124501.jpg

Vidakovich Izsák és Ludányi Tamás - Syrius Legacy (Fotó/Forrás: Wagner Sára / Gödi Jazz Napok)

A Syrius Legacyban a ma legfoglalkoztatottabb fiatal jazz zenészek játszanak, Benkó Ákos (ének, dob), Fonay Tibor (basszusgitár), Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon) és Pénzes Máté Hammondjával.

DreschQuartetfotoWagnerSara-124506.jpg

Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Wagner Sára / Gödi Jazz Napok)

Június 28-án hagyományosan a Dresch Quartet lép a színpadra, akik 2008 óta minden évben töretlenül látogatnak el Gödre, ahol törzsközönségük várja az improvizációk és az örömzene mellett, hogy Dresch Mihály énekeljen is. A formációban játszik Lukács Miklós (cimbalom), Baló István (dob) és Gyányi Marcell (nagybőgő).

PolygonfotoKurdiImre-124501.jpg

Polygon (Fotó/Forrás: Kurdi Imre / Gödi Jazz Napok)

Július 12-én nagy sikere után második alkalommal érkezik a Gödi Jazz Napokra a Borbély Polygon. „Ebben a trióban a cimbalmos Lukács Miklós és az ütőhangszeres Dés András a társaim. Jómagam a szaxofon mellett a tárogatót, a klarinétot, basszusklarinétot és számos különleges furulyafélét megszólaltatok” – fogalmazta meg Borbély Mihály a Montage Magazinnak.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak, a belépés, mint mindig, ingyenes. Érdemes asztalt foglalni az alsógödi Belga Sörház honlapján található telefonszámok egyikén, ahol a minőségi zene mellett belga sörök és finom ételek széles választéka is várja a hallgatóságot.

További információ az esemény Facebook- és Instagram-oldalán található.

06/21 18:30 Syrius Legacy & Rákfogó
06/28 18:30 Dresch Quartet
07/12 19:00 Borbély Polygon

Helyszín: Belga Sörház (2131 Göd, Pesti út 72.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.