Jazz/World

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

2019.06.18. 13:00
Ajánlom
Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.

A fesztivál e néven 2012 óta kerül megrendezésre többek között olyan visszatérő zenészekkel, mint Dresch Mihály, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Váczi Eszter, Váczi Dániel, Karosi Júlia, Varga Bendegúz, Rohmann Ditta vagy Fassang László. Persze minden évben új hangok is megszólalnak, tavaly például a Sárik Péter Trió, Berkes Balázs, Gyárfás István és Juhász Gábor – idén pedig a Rákfogó együttes.

A Syrius Legacy & Rákfogó estje méltán a magyar jazzrock legkiforrottabb világát fogja bemutatni – bár az igazat megvallva nehéz a két formáció jelölése érdekében korlátokat szabni a műfajmeghatározással. Szakcsi Lakatos Béla így nyilatkozott a fúziós zenéről: „[1971-ben] a dzsessz-zenészek Chick Coreától kezdve mind ezt játszották. Amikor hazajöttem, én is ilyen zenét akartam játszani. Magyarországon a dzsessz-zenészek azt mondták, hogy tönkretettem a dzsesszt azzal, hogy fúziós zenét kezdtem játszani. Nem tettem tönkre, sőt öt-hat év múlva ők is fúziós zenét játszottak." Forrás: Kortárs 59(7–8)

Rakfogo-124500.jpg

Rákfogó (Fotó/Forrás: Gödi Jazz Napok)

Annak idején a Syrius két tagja, Orszáczky Miklós és Ráduly Mihály ausztrál útjuk után csatlakozott a Rákfogóhoz Kőszegi Imre, Babos Gyula és Szakcsi Latakos Béla mellé. A zenekar pár éve újjáalakult, új tagjai Szakcsi és Kőszegi mellett a magyar jazz élet krémjéből Fekete-Kovács Kornél (trombita), Orbán György (nagybőgő) és Fenyvesi Márton (gitár).

VidakovichIzsakesLudanyiTamasSyriusLegacyfotoWagnerSara-124501.jpg

Vidakovich Izsák és Ludányi Tamás - Syrius Legacy (Fotó/Forrás: Wagner Sára / Gödi Jazz Napok)

A Syrius Legacyban a ma legfoglalkoztatottabb fiatal jazz zenészek játszanak, Benkó Ákos (ének, dob), Fonay Tibor (basszusgitár), Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon) és Pénzes Máté Hammondjával.

DreschQuartetfotoWagnerSara-124506.jpg

Dresch Quartet (Fotó/Forrás: Wagner Sára / Gödi Jazz Napok)

Június 28-án hagyományosan a Dresch Quartet lép a színpadra, akik 2008 óta minden évben töretlenül látogatnak el Gödre, ahol törzsközönségük várja az improvizációk és az örömzene mellett, hogy Dresch Mihály énekeljen is. A formációban játszik Lukács Miklós (cimbalom), Baló István (dob) és Gyányi Marcell (nagybőgő).

PolygonfotoKurdiImre-124501.jpg

Polygon (Fotó/Forrás: Kurdi Imre / Gödi Jazz Napok)

Július 12-én nagy sikere után második alkalommal érkezik a Gödi Jazz Napokra a Borbély Polygon. „Ebben a trióban a cimbalmos Lukács Miklós és az ütőhangszeres Dés András a társaim. Jómagam a szaxofon mellett a tárogatót, a klarinétot, basszusklarinétot és számos különleges furulyafélét megszólaltatok” – fogalmazta meg Borbély Mihály a Montage Magazinnak.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak, a belépés, mint mindig, ingyenes. Érdemes asztalt foglalni az alsógödi Belga Sörház honlapján található telefonszámok egyikén, ahol a minőségi zene mellett belga sörök és finom ételek széles választéka is várja a hallgatóságot.

További információ az esemény Facebook- és Instagram-oldalán található.

06/21 18:30 Syrius Legacy & Rákfogó
06/28 18:30 Dresch Quartet
07/12 19:00 Borbély Polygon

Helyszín: Belga Sörház (2131 Göd, Pesti út 72.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.