Jazz/World

A hét jazzlemeze – Diana Krall: Christmas Songs

2005.11.14. 00:00
Ajánlom
Tetszik vagy sem, tudomásul kell vennünk, hogy az angolszász országokban örök nagy divat a karácsonyi lemez. S természetesen nem csupán a szeretet ünnepén szokásos bensőséges muzsika, a minden fülnek ismerős tíz-tizenöt carol vagy – uram bocsá’ – Schütz valamelyik fennkölt kórusdarabja, esetleg Bach Karácsonyi oratóriumának egyik részlete, hanem a populáris műfajok sztárjainak téli daloskönyvei is.

A karácsonyfát körülálló család hallgathat ünnepi énekeket Olivia Newton-John és Belinda Carlisle, Neil Diamond és Roy Orbison, Paul McCartney és a Beach Boys, vagy éppen a kelta crooner, Loreena McKennitt előadásában. Mostanra elkészült Diana Krall karácsonyi lemeze is, amely minden bizonnyal az év vége egyik jazzlemez-szenzációja lesz, hiszen az énekesnő biztosan tartja No. 1-es jazzdíva pozícióját.

Ha jön az ünnep, nincs mese, minden érintettet kezdi szétfeszíteni a megszólalás vágya. Még a jazzisták is kötelességüknek érzik, hogy dalra fakadjanak. 1960-ban jelent meg az Ella Wishes You A Swinging Christmas, minden idők talán legismertebb karácsonyi jazzalbuma. S akinek ez nem volt elég, 1972-ben megvehette a Singers Unlimited Christmas című nagylemezét, 1982-ben Charlie Byrd gitárművész szóló karácsonyi albumát, 1992-ben pedig a Manhattan Transfer ünnepi CD-jét. A varietas delectat elve karácsonykor is igaz, úgyhogy a világhírű énekegyüttesek mellett Kenny G, Russ Freeman, David Benoit, Tuck Andress és Oscar Castro-Neves kínálja saját, szentestére való zenei portékáját. A választék tehát lenyűgöző, de az albumok színvonala bizony nem egységesen magas. Charlie Byrd életművében például keresve se találhatnánk rosszabbul sikerült vállalkozást, mint épp a The Charlie Byrd Christmas Album. De van más baj is a populáris karácsonyi dalgyűjteményekkel: míg kedvenc zenéinket bármely évszakban örömmel hallgatjuk, az „O Tannenbaum, o Tannenbaum, / Wie treu sind deine Blätter.”-t és a Joseph Mohr-féle „Stille Nacht! Heilige Nacht!”-ot valahogy sosincs kedvünk a nyári melegben vagy az őszi levélhullások idején a CD-játszóba helyezni. A legtöbb karácsonyi lemez szerepe tehát merőben funkcionális, a szeretet ünnepéhez kötött.

Csak a legjobban sikerült karácsonyi jazzalbumokra igaz, hogy a dalok tartalmától függetlenül bármikor meghallgathatók, mivel az előadás egyedisége felülírja a fentiekben említett funkcionalitást. Ilyenkor teljes értékű jazzlemezzel van dolgunk, amelyen történetesen karácsonyi tárgyú dalok hallhatók. Diana Krall új CD-je egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Fölényes profizmussal tolmácsolja a nagy téli családi ünnep minden lehetséges arcát megmutató tizenkét dalt, miközben a régebbi lemezein nagyrészt már kipróbált és remekül bevált szólisták (Russell Malone, Ben Wolfe, Jeff Hamilton és mások), illetve a mesterien játszó Clayton/Hamilton Jazz Orchestra a dalok hangulatához illő, swinges kíséretet szolgáltatja. Minden tökéletesen működik ebben a vállalkozásban: nincsenek üresjáratok, a mintegy negyvenöt percnyi hanganyagban nem telhet el egyetlen pillanat sem anélkül, hogy ne történne valami érdekes. Krall továbbra is több hangszert képes helyettesíteni különleges s engem a lassú darabokban hipnotikusan megigéző orgánumával. Míg a gyors tempójú, vidám számokban (Jingle Bells, Let It Snow, Winter Wonderland, Santa Claus Is Coming To Town, Sleigh Ride) inkább egy rézfúvóst, a lassú darabokban hol egy gordonkát, hol egy klarinétot vagy szellősen megfújt tenorszaxofont képzelhetünk az énekhang helyébe. Más lemezen, más szólista mögött alighanem nagyon zavarnának a szentimentális vonósok, ám a Have Yourself A Merry Little Christmas-t tökéletesen hitelessé, s túlzás nélkül állítható: meghatóvá teszi Krall keserédes előadása. A hagyományosabban jazzes kíséretű The Christmas Song és White Christmas is Krall finoman rekedtes fátyollal megáldott hangjától válik az album fénypontjává. S nem kétséges, olyan hallgatói is lesznek ennek a minden bizonnyal sikeressé váló lemeznek, akiket az énekesnő váratlanul pajkos kiszólásai ragadnak majd meg a leginkább (például a Jingle Bells végén, ahol megjegyzi: bolondul a lovakért, vagy a Winter Wonderland-ben, ahol megígéri: kanadai módra fog bolondozni és játszadozni).

Diana Krall mintha a kekeckedni szerető kritikusok fejével gondolkozna. Egyszerűen nem hagy a zenéjén támadási felületet. Azoknak, akik hidegséggel, az érzelmesség hiányával vádolnák a szőke énekest, olyan személyes hangú dalokkal felel, amelyeket nem lehet kikezdeni. Azokat pedig, akik a Krall-féle feldolgozásokat egysíkúaknak tartják, a CD dalainak sokszínűsége hallgattatja el. Egyes bírálók alkalmasint összekeverik az előadót a körülötte kialakult kultusszal. Utóbbi nekem is ellenszenves jelenség: Krallt ma divat szeretni, olyanok is rajongással beszélnek róla, akik Louis Armstrong és Miles Davis között semmiféle különbséget nem látnak. Mindennek azonban nincs sok köze az énekesnőhöz, legfeljebb a lemezipar gépezetéhez. Diana Krall maga rejtélyes jelenség: csillogóra polírozott előadásaiban többszöri meghallgatás után se sikerül „csaláson” kapnunk. Művészetének titka a Christmas Songs után is megfejtésre vár.

(Diana Krall: Christmas Songs; Diana Krall (zongora, ének); a Clayton/Hamilton Jazz Orchestra; szólisták: Jeff Clayton (altszaxofon, fuvola); Rickey Woodard (tenorszaxofon); Ira Nepus, George Bohanon (harsona); Gilbert Castellanos (trombita); Gerald Clayton, Alan Broadbent (zongora); Tamir Hendelman (zongora, elektromos zongora); Randy Waldman (billentyűs hangszerek); Anthony Wilson, Russell Malone (gitár); John Clayton, Ben Wolfe, Robert Hurst (bőgő); Jeff Hamilton (dob); Stefon Harris (vibrafon); Emil Richards (ütőhangszerek); Verve, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan fellép az idei Művészetek Völgye fesztiválon.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)