Jazz/World

A hét jazzlemeze – Pete Mills: Art And Architecture

2005.10.18. 00:00
Ajánlom
Fegyelmezetten játszó, olajozottan működő kvintettet irányít a csupán második saját lemezénél tartó amerikai tenorszaxofonos. Az album minden egyes hangja arról árulkodik, hogy Pete Millst nem érdeklik különösebben az extremitások, nem akar se fúziós zenével, se free stílussal, se pedig valahol a jazz és a kortárs zene határmezsgyéjén elhelyezhető experimentális muzsikákkal próbálkozni, művészi hitvallását az aurea mediocritas követése határozza meg.

Pete Mills olyannyira komolyan veszi zenéjének mainstream jellegét, hogy a mai fiatal jazzkomponistákra/hangszeresekre igen gyakran jellemző indázó harmóniameneteket, a végsőkig bonyolított struktúrákat és a beavatottakat lenyűgözni hivatott szokatlan ütemszámokat is kerüli. Nem szükséges tíz, kizárólag a zeneelméletnek szentelt nehéz év az Art And Architecture számainak átlátásához: a szerkezetek tiszták, a hard bop idióma lüktetése szinte végig fenntartott, a változatosságot a csipkefinomságúra szőtt balladák, például a lemez végére helyezett Billy Strayhorn-féle miniatűr, szaxofon-bőgő duóra átírt Isfahan, vagy az uptempós nyitószámot követő lassú bossa nova (Seven Shades Of Blue), esetleg egy funkys „kilengés” (Clubfoot) jelenti. Mindazonáltal a Mills-kvintett legtipikusabb darabjai a sebesen vagy félgyorsan hömpölygő tradicionálisabb kompozíciók, s ahogy azt már több kritikus megállapította: az Art And Architecture-ön számról számra, sőt, egyes darabokon belül is folyton újabb ötletekkel sziporkázik a zenekar, mindenekelőtt maga a szaxofonos, illetve Bobby Floyd zongorista és Pete McCann gitáros. Utóbbi tehetségét egyébként volt szerencsém saját lemezein is (Parable, 1997 és You Remind Me Of Someone, 2000) megismerni. McCann egyaránt meggyőző elektromos (Dot Com, Spin Dri, Pumpkin Shoes>) és akusztikus (Seven Shades Of Blue) hangszereken. A kvintett olyan professzionális összjátékot mutat, annyira természetes a zenei eszmecsere az egyes muzsikusok között, hogy az az érzésünk támad, mintha egy húsz éve rendszeresen együtt muzsikáló zenekart hallanánk.

Ahogy a nyitó Dot Com-ban a kellemes swingelést, a finom bopos váltást, az érzékeny zongoraszólót, majd a rockos gitárfutamokat hallgatjuk, vagyis a zenekar a régi hagyományokat követve „seregszemlét tart”, futólag megmutatja fegyvertárát, illetve, hogy mire számíthatunk a következő jó háromnegyed órában, már nagy biztonsággal megjósolható, hogy Ellington/Strayhorn-, illetve Monk-feldolgozások várhatók a programban, hiszen a műfaj ihletért a múltba visszanyúló reprezentánsai máig elsősorban a fenti szerzőktől nyernek inspirációt. Úgyhogy rögtön a bossa nova után felcsendül a szaxofon–bőgő–dob trióra arranzsált In Walked Bud, majd egy újabb Mills-szerzeményt követően a Chelsea Bridge. Nagy meglepetésekkel tehát nem szolgálnak az átiratok, viszont mind a Monk-felvétel, mind a két Strayhorn-szám előadása ragyogó, és a régi melódiák tökéletesen illeszkednek a lemez hét Mills-szerzeményéhez. A szaxofonos igen sokoldalú szerzőnek bizonyul, aki sikerrel építkezik blues-sémákból (Dot Com), vagy éppen funky groove-okból (Clubfoot). Nehéz eldönteni, hogy a felsoroltakat, vagy a visszafogottan elegáns Remembrance-et, esetleg a pikáns Pumpkin Shoes-t szeressük-e jobban.

Arról se feledkezzünk el, hogy Mills zenekarában milyen elsőrangú ritmusszekció kísér. Dennis Irwin „nagy öreg”, aki mindent tud a hangszeréről, hiszen többek között Curtis Fullernél, Mel Lewisnál és Ken Peplowskinál játszott, s olyan alaplemezeknek is részese volt, mint a szerencsétlen sorsú Susannah McCorkle Sabiá-ja. Matt Wilson dobos a hangszer egyik legjobbja napjainkban. Sokoldalúságával remekül illik a szaxofonos csapatába. Wake Up! (To What’s Happening) című albumáról néhány hónappal ezelőtt e rovatban már beszámoltam.

Első látásra meglepő az album címe. Art And Architecture? A képzőművészetekre szakosodott jobb könyvesboltokban találhatunk efféle közcímmel ellátott albumokat olyan múzeumokról, amelyek nem csak gyűjteményekkel, hanem építészeti különlegességekkel is szolgálnak a látogatóknak. Nos, talán nem tévedek nagyot, ha a címet úgy értelmezem, hogy Pete Mills együttese számára az egyes számok művészi tolmácsolása és mesteri felépítettsége egyaránt alapvető, előadás és struktúra náluk bonyolult, elválaszthatatlan mellérendelő viszonyban van egymással.

(Pete Mills: Art And Architecture; Pete Mills (tenorszaxofon); Pete McCann (akusztikus és elektromos gitár); Bobby Floyd (zongora); Dennis Irwin (bőgő); Matt Wilson (dob); Summit Records, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.