Jazz/World

A hét jazzlemeze – The Chris Walden Big Band: Home Of My Heart

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
A szobája védettségében zenét hallgató kritikus nehezen fogja fel, napjainkban hogyan vállalkozhat valaki olyan vakmerőségre, hogy példátlan energiával egy nagyzenekart üzemeltet, amely ráadásul főleg régi big band iskolák hagyományait követő arrangement-okat játszik. Az efféle vállalkozások nyomán olyan időkben, amikor énekes szólista szerepeltetése nélkül már kiszenekari lemezt se nagyon akarnak megjelentetni egyes kiadók, meggazdagodni aligha lehet.

A nagyzenekari láng egyik rejtélyes életben tartója Scott Whitfield, aki az Egyesült Államok mindkét partján foglalkoztat egy-egy nagyzenekart, a másik a műfajba nemrégiben berobbant Chris Walden, a filmzenék szerelmese, aki miután huszonkilenc évesen megérkezett a tengeren túlra, a nyugati part profi stúdiózenészei és jazz-sztárjai közül válogatott maga mellé több mint harminc embert, hogy elkészítse az utóbbi évek egyik legjobb big band projektjét.

Megnyerő és lefegyverző az a magabiztosság, ahogy a nem egészen negyven esztendős Walden a nagyzenekart irányítja több mint hetven percen keresztül. Perfekcionizmus árad már a nyitó Cherokee Walden által áthangszerelt változatából; mesteri a szám tér- és időszemlélete: hat és fél percbe sűrítve kapjuk a zenekar „bemutatkozását”, valamint két gondosan porciózott, mégis igényes hangszerszólót. A Cherokee, ez a dinamikus Ray Noble standard tökéletes nyitószám, ahogy a következő Rainy Day In Vancouver a hipnotikus melódiájával és Bob Sheppard mindenestül a hangszerelésbe illő szopránszaxofon-szólójával és a kicsit himnikus tuttikkal a nagyzenekari jazz egy másik profilját van hivatva érzékeltetni. Walden kerüli a Kenton-féle néha üresen innovatív eljárásokat, nem egy-egy hangszerklaszterre épít arrangement-okat, sokkal inkább vannak jelen nála a stilizált West Coast megoldások.

Érdemes meghallgatni saját szerzeményét, a három tételes Film Noir-t, mely jól tükrözi hagyományokat is tiszteletben tartó hangszerelői találékonyságát. De ami talán még ennél is sokkal fontosabb: a Németországban született zenekarvezető világszínvonalú komponistának mutatkozik ezekben a számokban (vagy tételekben), akárcsak az album közepén elhelyezett címadó témában, amelyről Walden így nyilatkozott: „Azért választottam ezt a címet, mivel úgy éreztem, ez az a zene, amelyért teljes szívvel, heves zenészszenvedéllyel ki tudok állni.” A bíráló nehéz helyzetben van: nem tudja, melyik Chris Walden, a zeneszerző vagy a hangszerelő kapja tőle inkább a pálmát. Walden a lemezt atmoszférikusan is meghatározó Noble- és Christopher Cross-szerzemények mellé biztos kézzel választja ki Dave Grusin Mulholland Falls című darabját, amely ismét alkalmat ad a nagyzenekarnak arra, hogy elkápráztassa hallgatóit, hogy néhány perccel később elandalodhassanak Charlie Haden Here’s Looking At You-ján. Itt ugyan az arrangement alapját Alan Broadbent, a ma már legendás Quartet West zongoristája vonósokra írt hangszerelése szolgáltatja, Walden azonban a lemez egyik legvonzóbb átiratát készíti az alapra, s beleépíti Rob Lockart krisztálytiszta tenorszólóját, amitől a big band jazz iránt érzékeny hallgató ismét a mennyországban érzi magát.

Később a szárnykürtös zenekarvezető érezhetően mindent elkövet annak érdekében, hogy jazzmelódiát faragjon John Williams Csillagok háborúja témájából, de ez az anyag érzésem szerint túlságosan ellenáll neki, nem úgy, mint a lemez elején a Rainy Day In Vancouver, amely képes új, jazzes életre feltámadni. S miközben a Grusin- és Haden-feldolgozás telitalálatnak hat, a CD második felében mintha több lenne az egyenetlenség. Miközben Tierney Sutton szűk három percben képes visszarepíteni a hallgatót néhány évtizednyi távolságba egy Gershwin-melódia tolmácsolásával, majd – ugyancsak három percben – az is valósággá válik, hogy egy argentin tangó nagyzenekari hangdíszletek között szólaljon meg, szürkébbnek hat a Lyle Mays-átdolgozás; az Oliver Nelson-remekmű, a Stolen Moments kapcsán pedig úgy érezzük, az úgy volt a legjobb, ahogy a Blues And The Abstract Truth albumon elhangzott, s ugyan méltányolnunk kell Rick Keller tenorszólóját és Mitch Holder gitárjátékát, illetve a nagyzenekar makulátlan soundját, mégsem éljük át azt a borzongást, amit a Haden-szerzemény átdolgozása, Walden háromrészes nagyívű jazz/filmzene-kompozíciója vagy éppen az albumot záró miniatűr remeklés, a Dr. Stefan Frank című szám hallatán.

Jobb is, hogy nem mindegyik dalválasztás tökéletes, hiszen zavarban lenne a kritikus, ha egy kritizálhatatlanul tökéletes debütáló lemez kerülne a kezébe. Így is egész kalapgyűjteményét meg kell hogy emelje Chris Walden előtt, aki majd maga eldönti, mennyiben mint zeneszerző, s mennyiben mint arranzsőr kapta azt a bizonyos pálmát. A bíráló a súlyos döntéskényszer elől menekülve inkább a belső borítón olvasható idézetet ismételgeti a lemeztől búcsúzva. Csak sajnálni tudja, hogy nem tőle, hanem a többszörös Oscar-díjas filmzeneszerzőtől, John Williamstől származnak a sorok: „Chris Walden és hatalmas zenekara új, vibráló életet lehelt a mi szeretett nagyzenekari hagyományunkba. Brávó, Chris…csak így tovább! Őrizd a tüzet, ki ne aludjon!”

(The Chris Walden Big Band: Home Of My Heart; szólisták: Tierney Sutton (ének); Chris Walden, Ron King (szárnykürt); Kye Palmer, Bobby Shew (trombita); Alex Iles, Bob McChesney (harsona); Jeff Driskill, Brian Scranlon (altszaxofon); Bob Sheppard (szopránszaxofon); Rob Lockart, Brandon Fields, Pete Christlieb, Rick Keller (tenorszaxofon); Alan Steinberger (zongora); Mitch Holder (gitár); Frank Marocco (tangóharmonika); Peter Erskine, Tony Pia (dob); Origin Records, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.