Jazz/World

A hét portéja: Duke Ellington

2007.05.21. 00:00
Ajánlom
A jazz "főnemese", a szving korszak kiemelkedő alakja, a címfestőből lett híresség 30 évvel ezelőtt hunyt el. 50 évig volt zenekarának, a Washingtonians-nak a vezetője, amelynek tagjai ez alatt az idő alatt alig cserélődtek. Tehetségének bizonyítéka, hogy Ellington szerzeményei között a dalok ezrei mellett megtalálható néhány szvit, sőt egy vallási témájú sorozat is.

Edward Kennedy Ellington néven 1899. április 29-én született Washingtonban. Már gyerekkorától zongorázott, de csak kisebb sikereket ért el, ezért címfestőként dolgozott. Eleinte gyerekkori barátaival: Sonny Greerrel, Artie Whetsollal és Otto Hardwickével játszott, majd 1923-ban New Yorkba költözött, ahol Elmer Snowdennel dolgozott.

1924-től volt saját zenekara (a Washingtonians), és megkomponálta a Chocolate Kiddies című revüzenét. 1927-ben sikerrel pályáztak a Cotton Club házizenekari státusára. Innentől kezdve egyre szélesebb körben lettek ismertek. A rádiónak is köszönhetően mind az Államokban mind Európában hírnévre tettek szert a 30-as évek elején. A 40-es években is számos lemezfelvétel született, sikerrel folytatták a turnézást, és a Cotton Clubba is gyakorta visszatértek. Az 50-es években kissé hanyatlott népszerűségük, de az 1956-os Newport Jazz Festival ismét visszahozta elismertségüket.

Számtalan kompozíciója vált örökzölddé, köztük az It Don‘t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Sophisticated Lady, az In A Sentimental Mood, a Prelude To A Kiss, az I Got It Bad And It Ain’t Good, a Don-t Get Around Much Anymore és a Satin Doll. Filmzenéket is komponált egyebek közt a The Asphalt Jungelhoz, a The Anatomy Of A Murderhez, a Paris Blueshoz és az Assault On A Queenhez írtak. Később nagyobb lélegzetű darabokat is írt, pl. szviteket, vallási témájú műveket.

Figyelemre méltó, hogy zenekara az évek során viszonylag stabil összeállítású maradt, Harry Carney pl. 47 éven át muzsikált vele. 1974. május 24-én bekövetkezett haláláig Ellington folyamatosan turnézott, azt követően pedig fia, Mercer Ellington vette át a zenekar irányítását. Amikor Carney is néhány tagtárs is elhunyt, megfelelő vezéralak hiányában a zenekar feloszlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Plusz

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.