Jazz/World

A hét portéja: Duke Ellington

2007.05.21. 00:00
Ajánlom
A jazz "főnemese", a szving korszak kiemelkedő alakja, a címfestőből lett híresség 30 évvel ezelőtt hunyt el. 50 évig volt zenekarának, a Washingtonians-nak a vezetője, amelynek tagjai ez alatt az idő alatt alig cserélődtek. Tehetségének bizonyítéka, hogy Ellington szerzeményei között a dalok ezrei mellett megtalálható néhány szvit, sőt egy vallási témájú sorozat is.

Edward Kennedy Ellington néven 1899. április 29-én született Washingtonban. Már gyerekkorától zongorázott, de csak kisebb sikereket ért el, ezért címfestőként dolgozott. Eleinte gyerekkori barátaival: Sonny Greerrel, Artie Whetsollal és Otto Hardwickével játszott, majd 1923-ban New Yorkba költözött, ahol Elmer Snowdennel dolgozott.

1924-től volt saját zenekara (a Washingtonians), és megkomponálta a Chocolate Kiddies című revüzenét. 1927-ben sikerrel pályáztak a Cotton Club házizenekari státusára. Innentől kezdve egyre szélesebb körben lettek ismertek. A rádiónak is köszönhetően mind az Államokban mind Európában hírnévre tettek szert a 30-as évek elején. A 40-es években is számos lemezfelvétel született, sikerrel folytatták a turnézást, és a Cotton Clubba is gyakorta visszatértek. Az 50-es években kissé hanyatlott népszerűségük, de az 1956-os Newport Jazz Festival ismét visszahozta elismertségüket.

Számtalan kompozíciója vált örökzölddé, köztük az It Don‘t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Sophisticated Lady, az In A Sentimental Mood, a Prelude To A Kiss, az I Got It Bad And It Ain’t Good, a Don-t Get Around Much Anymore és a Satin Doll. Filmzenéket is komponált egyebek közt a The Asphalt Jungelhoz, a The Anatomy Of A Murderhez, a Paris Blueshoz és az Assault On A Queenhez írtak. Később nagyobb lélegzetű darabokat is írt, pl. szviteket, vallási témájú műveket.

Figyelemre méltó, hogy zenekara az évek során viszonylag stabil összeállítású maradt, Harry Carney pl. 47 éven át muzsikált vele. 1974. május 24-én bekövetkezett haláláig Ellington folyamatosan turnézott, azt követően pedig fia, Mercer Ellington vette át a zenekar irányítását. Amikor Carney is néhány tagtárs is elhunyt, megfelelő vezéralak hiányában a zenekar feloszlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.