Jazz/World

A hét portéja: Duke Ellington

2007.05.21. 00:00
Ajánlom
A jazz "főnemese", a szving korszak kiemelkedő alakja, a címfestőből lett híresség 30 évvel ezelőtt hunyt el. 50 évig volt zenekarának, a Washingtonians-nak a vezetője, amelynek tagjai ez alatt az idő alatt alig cserélődtek. Tehetségének bizonyítéka, hogy Ellington szerzeményei között a dalok ezrei mellett megtalálható néhány szvit, sőt egy vallási témájú sorozat is.

Edward Kennedy Ellington néven 1899. április 29-én született Washingtonban. Már gyerekkorától zongorázott, de csak kisebb sikereket ért el, ezért címfestőként dolgozott. Eleinte gyerekkori barátaival: Sonny Greerrel, Artie Whetsollal és Otto Hardwickével játszott, majd 1923-ban New Yorkba költözött, ahol Elmer Snowdennel dolgozott.

1924-től volt saját zenekara (a Washingtonians), és megkomponálta a Chocolate Kiddies című revüzenét. 1927-ben sikerrel pályáztak a Cotton Club házizenekari státusára. Innentől kezdve egyre szélesebb körben lettek ismertek. A rádiónak is köszönhetően mind az Államokban mind Európában hírnévre tettek szert a 30-as évek elején. A 40-es években is számos lemezfelvétel született, sikerrel folytatták a turnézást, és a Cotton Clubba is gyakorta visszatértek. Az 50-es években kissé hanyatlott népszerűségük, de az 1956-os Newport Jazz Festival ismét visszahozta elismertségüket.

Számtalan kompozíciója vált örökzölddé, köztük az It Don‘t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Sophisticated Lady, az In A Sentimental Mood, a Prelude To A Kiss, az I Got It Bad And It Ain’t Good, a Don-t Get Around Much Anymore és a Satin Doll. Filmzenéket is komponált egyebek közt a The Asphalt Jungelhoz, a The Anatomy Of A Murderhez, a Paris Blueshoz és az Assault On A Queenhez írtak. Később nagyobb lélegzetű darabokat is írt, pl. szviteket, vallási témájú műveket.

Figyelemre méltó, hogy zenekara az évek során viszonylag stabil összeállítású maradt, Harry Carney pl. 47 éven át muzsikált vele. 1974. május 24-én bekövetkezett haláláig Ellington folyamatosan turnézott, azt követően pedig fia, Mercer Ellington vette át a zenekar irányítását. Amikor Carney is néhány tagtárs is elhunyt, megfelelő vezéralak hiányában a zenekar feloszlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.