Jazz/World

A hét portéja: Duke Ellington

2007.05.21. 00:00
Ajánlom
A jazz "főnemese", a szving korszak kiemelkedő alakja, a címfestőből lett híresség 30 évvel ezelőtt hunyt el. 50 évig volt zenekarának, a Washingtonians-nak a vezetője, amelynek tagjai ez alatt az idő alatt alig cserélődtek. Tehetségének bizonyítéka, hogy Ellington szerzeményei között a dalok ezrei mellett megtalálható néhány szvit, sőt egy vallási témájú sorozat is.

Edward Kennedy Ellington néven 1899. április 29-én született Washingtonban. Már gyerekkorától zongorázott, de csak kisebb sikereket ért el, ezért címfestőként dolgozott. Eleinte gyerekkori barátaival: Sonny Greerrel, Artie Whetsollal és Otto Hardwickével játszott, majd 1923-ban New Yorkba költözött, ahol Elmer Snowdennel dolgozott.

1924-től volt saját zenekara (a Washingtonians), és megkomponálta a Chocolate Kiddies című revüzenét. 1927-ben sikerrel pályáztak a Cotton Club házizenekari státusára. Innentől kezdve egyre szélesebb körben lettek ismertek. A rádiónak is köszönhetően mind az Államokban mind Európában hírnévre tettek szert a 30-as évek elején. A 40-es években is számos lemezfelvétel született, sikerrel folytatták a turnézást, és a Cotton Clubba is gyakorta visszatértek. Az 50-es években kissé hanyatlott népszerűségük, de az 1956-os Newport Jazz Festival ismét visszahozta elismertségüket.

Számtalan kompozíciója vált örökzölddé, köztük az It Don‘t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Sophisticated Lady, az In A Sentimental Mood, a Prelude To A Kiss, az I Got It Bad And It Ain’t Good, a Don-t Get Around Much Anymore és a Satin Doll. Filmzenéket is komponált egyebek közt a The Asphalt Jungelhoz, a The Anatomy Of A Murderhez, a Paris Blueshoz és az Assault On A Queenhez írtak. Később nagyobb lélegzetű darabokat is írt, pl. szviteket, vallási témájú műveket.

Figyelemre méltó, hogy zenekara az évek során viszonylag stabil összeállítású maradt, Harry Carney pl. 47 éven át muzsikált vele. 1974. május 24-én bekövetkezett haláláig Ellington folyamatosan turnézott, azt követően pedig fia, Mercer Ellington vette át a zenekar irányítását. Amikor Carney is néhány tagtárs is elhunyt, megfelelő vezéralak hiányában a zenekar feloszlott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.