Jazz/World

A hét portéja: Herbie Hancock

2007.04.10. 00:00
Ajánlom
Herbie Jeffrey Hancock napjaink egyik legelismertebb és legnagyobb hatású jazz muzsikusa, a billentyűs hangszerek mestere, akit nyitottsága az akusztikus és elektronikus zene legkülönfélébb műfajaihoz elvezetett.

Miles Davis azt írta róla, ő képviseli a folytatást Bud Powell és Thelonius Monk után. Hancock 1940. április 12-én született Chicagóban, tehetségét hamar felfedezték, 11 évesen már a Chicagói Szimfonikusokkal adta elő Mozart D-dúr zongoraversenyét. Oscar Peterson és Bill Evans hatására hamarosan jazzt kezdett játszani, miközben az elektronika iránt is érdeklődött, így az egyetemen egyszerre tanult villamosmérnöknek és zenésznek.

Húsz éves volt, amikor Donald Byrd felfedezte, két évvel később már az egyik vezető jazz kiadónál, a Blue Note-nál volt szólistaként szerződése. 1963-ban megjelent Takin’ Off című bemutatkozó lemeze jelentős sikert aratott, Hancock még ebben az évben bekerült a műfaj elitjébe: Miles Davis meghívta kvintettjébe Wayne Shorter, Tony Williams és Ron Carter mellé. Öt évig játszott a formációban, de később is fellépett velük közösen, többek között a legendás Bitches Brew lemezen, amely a fúziós jazz műfajteremtő alkotása. Eközben szólókarrierje is felfelé ívelt, zenét komponált Antonioni Nagyítás című filmjéhez, és a Blue Note-nál sorra jelentek meg lemezei, melyeken olyan muzsikusokkal játszott, mint Freddie Hunbbard, Lee Morgan vagy Grant Green.

Miután Davistől különvált, az elektronikával kísérletezett, a jazz zenészek közül elsőként alkalmazott szintetizátort. A jazz-elektro és a funk műfajokat tágította, de a zenéje a pop rajongói között is nagy sikert aratott, a hip-hop és a dance stílusok előadóira gyakorolt hatása a mai napig meghatározó. Head Hunters című jazz-funk albuma már a Columbia kiadónál jelent meg példátlan sikerrel, a Chameleon című dal révén a műfaj első platinalemeze lett. Közben az akusztikus jazztől sem mondott búcsút, Chick Coreával és Oscar Petersonnal is játszott közösen, valamint a VSOP formációval, amelyben Wynton Marsalis trombitás karrierjét indította útnak.

Future Shock című platinalemeze után a Rockit album Grammy-díjat hozott, majd további elismerések következtek, 1986-ban Oscar-díjat kapott a Round Midnight című film zenéjéért. A ’90-es években az elektronikus zene új generációja a Watermelon Man, a Cantaloupe Island és más szerzeményeit dolgozta át, Hancock pedig R&B és rockdalokat játszott straight jazz stílusban: így újabb Grammy következett, és egy újabb vezető jazzkiadó, a Verve támogatása. 1998-ban felvett Gershwin’s World című lemezén a legkülönfélébb stílusok előadóit hozta össze, a siker nem maradt el (három Grammy-díj és a zeneipar egyöntetű elismerése). 2001-ben a techno és a hip-hop műfajok előadóival kezdett együtt dolgozni, majd Michael Breckerrel és Roy Hargrove-val vett lemezre egy koncertet Miles Davis és John Coltrane emlékére. Számtalan koncertje mellett részt vesz a jazz oktatásban, és rendszeresen muzsikál közösen új tehetségekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.